Στην Ελλάδα της κρίσης, που μετά το 2010 και την κρίση δανεισμού που προκλήθηκε λόγω της διαρκούς υπονόμευσης της ελληνικής οικονομίας εντός και εκτός συνόρων, εξελίχτηκε σε χώρα… καμικάζι χρεοκοπίας για την ευρωζώνη, με διαρκές το φλερτ για δραματικές επιπτώσεις συνολικά στην παγκόσμια οικονομία, οι ηγέτες των ξένων δυνάμεων απέφευγαν επιμελώς να προσγειώνονται στο “Ελευθέριος Βενιζέλος”.
Κανείς δεν ήθελε να προσθέσει στο βιογραφικό του ένα photo opportunity με “την πιο επικίνδυνη χώρα του κόσμου”, και αυτός ο άτυπος διπλωματικός αποκλεισμός της Ελλάδας είχε περαιτέρω διαβρωτικές συνέπειες, καθώς έστελνε στις αγορές ενα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Αθήνα ήταν “χαμένη υπόθεση”.
Τον τελευταίο χρόνο, η κατάσταση αυτή άλλαξε. Το γερμανικό κατεστημένο που εν πολλοίς κάνει κουμάντο στην Ευρώπη, αν δεν πρόκειται για τη μόνη χώρα παγκοσμίως που κερδίζει από την κρίση, αποφάσισε να επενδύσει στη διάσωση της Ελλάδας, και έκτοτε παρελαύνουν από τη χώρα μας ηγέτες και αξιωματούχοι, που επιχειρούν να στείλουν στις αγορές το ακριβώς… αντίστροφο μήνυμα σε σχέση με το τι συνέβαινε μέχρι και πριν από έναν χρόνο.
Από την Άνγκελα Μέρκελ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα, μέχρι τον Φρανσουά Ολάντ, τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, ακόμη και τον Σιμόν Πέρες, και φυσικά τον Ενρίκο Λέττα που αναμένεται στα τέλη του μήνα, η Αθήνα ξαναέγινε “πύλη εισόδου” για τη διεθνή διπλωματία.
Η σημερινή άφιξη του Αμερικανού Υπουργού Οικονομικών Τζακ Λου ωστόσο, είναι μάλλον η πιο ηχηρή. Και αν όχι σε επίπεδο ουσίας, μετά βεβαιότητας σε επίπεδο σημειολογίας, καθώς ο Λευκός Οίκος παρεμβαίνει ηχηρά στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης, και κυρίως της διάχυσης των αρνητικών συνεπειών της σε παγκόσμιο επίπεδο. Επομένως, και στην οικονομία των ΗΠΑ, η οποία επηρεάζεται από την ευρωζώνη, η οποία με τη σειρά της επηρεάζεται από την Ελλάδα.
Ο Τζακ Λου είναι ο διάδοχος του ανθρώπου που “έσωσε” (μαζί με τον Μπεν Μπερνάνκι) την αμερικανική οικονομία, άρα και την… παγκόσμια οικονομία, στα χρόνια της μεγάλης κρίσης που ακολούθησε την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008. Κι αν ο, περί ου ο λόγος Τίμοθι Γκάιτνερ ήταν ένας γκουρού της “επιθετικής οικονομίας”, με υπερκομματική αποδοχή στις ΗΠΑ ακόμη και από το ακραίο Tea Party, o Tζακ Λου ανήκει στη “dream team” που οδήγησε τον Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο το 2008, και τον… κράτησε εκεί το 2012. Διετέλεσε Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, ενώ στο παρελθόν υπήρξε οικονομικός σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον.
Ο Τζακ Λου έρχεται στην Ελλάδα μερικές μέρες πριν από την επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στις Ηνωμένες Πολιτείες και την κρίσιμη συνάντηση που θα έχει στον Λευκό Οίκο με τον Μπαράκ Ομπάμα στις 8 Αυγούστου. Κομίζει δε μια οικονομική φιλοσοφία και στρατηγική, σταθερά αντίθετη από εκείνη που έχει επιβάλλει στο σύνολο της ευρωζώνης ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, γι’ αυτό άλλωστε και έχουν… γράψει ιστορία οι δημόσιες διαφωνίες τους.
Και μάλιστα, μερικές μόλις μέρες μετά την επίσκεψη Σόιμπλε στην Αθήνα, και την επανάληψη των… γνωστών θέσεων του Γερμανού ΥΠΟΙΚ για τον οδικό χάρτη εξόδου της Ελλάδας (και της ευρωζώνης) από την κρίση.
Το ερώτημα είναι πόσο θέλουν οι ΗΠΑ να φτάσουν αυτό το “φλερτ” ως το τέλος. Πόσο αποφασισμένος δηλαδή είναι ο Λευκός Οίκος να στηρίξει ουσιαστικά την Ελλάδα, και δια της Αθήνας ολόκληρη την Ευρώπη, ώστε να πιεστεί η Γερμανία μέχρι εκεί που χρειάζεται, για να κάνει τη μεγάλη στροφή.
Χωρίς την οποία, ούτε η Ελλάδα, ούτε η ευρωζώνη, και φυσικά… ούτε οι ΗΠΑ, έχουν σοβαρές ελπίδες να δουν αυτή την κρίση να μπαίνει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας, αντί να ταλαιπωρεί την εθνική καθημερινότητα των λαών, και να συννεφιάζει επικίνδυνα το μέλλον.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.