Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Πόσες γλώσσες, λοιπόν, πρέπει να ξέρει κάποιος για να γυρίσει όλη τη γη και να μην έχει το παραμικρό πρόβλημα επικοινωνίας;


Η ντουζίνα των παγκόσμιων γλωσσώνΟι άνθρωποι μιλούν πάνω από 6.000 διαφορετικές γλώσσες, οπότε είναι ουτοπικό για κάποιον να προσπαθήσει να μάθει έστω και το 1% απ’ αυτές. Πολλές προσπάθειες έγιναν για την δημιουργία μιας διεθνούς γλώσσας, που θα αποτελούσε τη γέφυρα της επικοινωνίας μεταξύ όλων των λαών, αλλά οι πρωτοβουλίες δεν είχαν αποτέλεσμα. Η γενική αίσθηση είναι όταν αν ξέρει κάποιος αγγλικά μπορεί να γυρίσει τον κόσμο χωρίς σημαντικό πρόβλημα επικοινωνίας, όμως προφανώς υπάρχουν τεράστιες περιοχές της γης όπου τα αγγλικά είναι πραγματικά άγνωστη γλώσσα.
Πόσες γλώσσες, λοιπόν, πρέπει να ξέρει κάποιος για να γυρίσει όλη τη γη και να μην έχει το παραμικρό πρόβλημα επικοινωνίας; Στο σύνθετο αυτό ερώτημα απάντησε η έρευνα του Ολλανδού κοινωνιολόγου Αμπραμ Ντε Σβάαν, ο οποίος εξέτασε τις γλώσσες όχι μόνο με βάση πόσα εκατομμύρια ανθρώπων τις έχουν ως μητρικές τους, αλλά και το αν λειτουργούν ως γλώσσες-γέφυρες, μέθοδοι επικοινωνίας ανάμεσα σε ανθρώπους που έχουν διαφορετική μητρική λαλιά. Ο Ντε Σβάαν κατέληξε σε 12 «παγκόσμιες» γλώσσες (ο ίδιος στην έρευνά του τις ονομάζει «υπερκεντρικές»), τις οποίες αν γνωρίζει κάποιος μπορεί να κάνει το γύρο της υφηλίου και να συνεννοηθεί σε όποια χώρα κι αν πατήσει. Ποιες είναι αυτές;
  1. Η ντουζίνα των παγκόσμιων γλωσσώνΜανδαρινικά (Κινέζικα): Με 1,2 δισεκατομμύρια ανθρώπους όχι μόνο στην Κίνα, αλλά απλωμένους σε όλη τη νοτιοανατολική Ασία, η χρήση της «στάνταρ» κινέζικης διαλέκτου απλώνεται ραγδαία σε όλο τον κόσμο, όσο απλώνεται και η οικονομική δραστηριότητα της Κίνας.
  2. Αγγλικά: Επίσημη γλώσσα σε παραπάνω από 70 κράτη και επικράτειες του κόσμου (σχεδόν το 1/3 όσων υπάρχουν σήμερα) ομιλείται ως μητρική από 360 εκατομμύρια ανθρώπους. Σχεδόν άλλοι τόσοι έχουν κάποια καλή γνώση αγγλικών (πέρα, δηλαδή, από συνηθισμένες λέξεις που ξέρουν όλοι) και μπορούν να συνεννοηθούν.
  3. Ισπανικά: Από τις ΗΠΑ και κάτω (με εξαίρεση την πορτογαλόφωνη Βραζιλία)  όλη η αμερικάνικη ήπειρος μιλάει ισπανικά. Χρήσιμα, δηλαδή, και εκτός Ισπανίας. Με περισσότερους μητρικούς ομιλητές από τα αγγλικά (407 εκατομμύρια) αλλά λιγότερους δεύτερους (λιγότεροι από 100 εκατομμύρια).
  4. Γαλλικά: Η επέκταση της γαλλικής αυτοκρατορίας σε όλα τα μέρη του κόσμου άφησε τα χνάρια της. Πάνω από 30 χώρες και επικράτειες την έχουν ως επίσημη γλώσσα τους. Στην Αφρική είναι κοινή γλώσσα επικοινωνίας για πολλές χώρες. Μόλις 75 εκατομμύρια οι μητρικοί ομιλητές, αλλά γνώση γαλλικών έχουν πάνω από 220 εκατομμύρια άνθρωποι.
  5. Χιντί/Ουρντού: Τυπικά μία από τις επίσημες γλώσσες της Ινδίας και του Πακιστάν, αλλά ουσιαστικά η πιο σημαίνουσα μετά τα αγγλικά. Στην Ινδία λέγεται Χιντί και στο Πακιστάν Ουρντού, αλλά πρόκειται για την ίδια γλώσσα. Με 490 εκατομμύρια ομιλητές, εκ των οποίων τα 180 εκατομμύρια την έχουν ως μητρική γλώσσα.
  6. Αραβικά: Από το Ιράκ ως το Μαρόκο, η ζώνη του αραβικού κόσμου μιλάει διάφορες παραλλαγές της αραβικής, όμως η στάνταρ διάλεκτος που ομιλείται κυρίως στην Αίγυπτο γίνεται κατανοητή παντού. Με 295 εκατομμύρια ομιλητές σε όλο τον κόσμο.
  7. Ρώσικα: Η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη χώρα του κόσμου σε έκταση, αλλά τα ρώσικα ομιλούνται ακόμα εκτενώς σε γειτονικές χώρες, παλιές δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ. Συνολικά 260 εκατομμύρια ομιλητές, εκ των οποίων τα 155 εκατομμύρια μητρικοί.
  8. Πορτογαλικά: Ομιλούνται όχι μόνο στην Πορτογαλία, αλλά και στη Βραζιλία και σε διάσπαρτες πρώην πορτογαλικές αποικίες (Αγκόλα, Μοζαμβίκη κτλ.) με συνολικά 215 εκατομμύρια ομιλητές.
  9. Μαλαϊκά/Ινδονησιακά: Ουσιαστικά η ίδια γλώσσα, απειροελάχιστες οι διαφορές της και κυρίως… πολιτικές, αφού ομιλείται σε διαφορετικά κράτη. Μητρική για 77 εκατομμύρια ανθρώπους, αλλά πάνω από 215 εκατομμύρια γνωρίζουν να συνεννοηθούν σε αυτή σε ολόκληρο το αρχιπέλαγος της Ινδονησίας.
  10. Σουαχίλι: Η κατ’ εξοχήν γλώσσα της επικοινωνίας και του εμπορίου όλης της νοτιοανατολικής Αφρικής, επίσημη μόνο στην Τανζανία, αλλά καθημερινός δίαυλος επικοινωνίας για πάνω από 120 εκατομμύρια ανθρώπους στην περιοχή (Κένια, Ουγκάντα, ΛΔ Κογκό).
  11.  Ιαπωνικά: Μητρική γλώσσα για 125 εκατομμύρια Ιάπωνες. Μπαίνει στην λίστα κυρίως λόγω άρνησης των Ιαπώνων να μάθουν κάποια άλλη ξένη γλώσσα. Δεν έχει ιδιαίτερα μεγάλη γεωγραφική απήχηση.
  12. Γερμανικά: Επίσημη γλώσσα στη Γερμανία και σε γειτονικές χώρες (Αυστρία, Λουξεμβούργο, Λιχτενστάιν, βόρεια Ελβετία κτλ.) αλλά σημαίνουσα κυρίως στο χώρο του εμπορίου. Με 120 εκατομμύρια ομιλητές σαν μητρική γλώσσα, όμως άλλα 80 εκατομμύρια την έχουν μάθει περισσότερο για εμπορικούς και επιχειρηματικούς σκοπούς.        flowmagazine.gr
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com