Την εποχή που οι δίαιτες είναι της μόδας και κάθε τρόφιμο έχει και από ένα αρνητικό στοιχείο να του προσάψουμε, τη σειρά παίρνουν τα «λευκά τρόφιμα» που απ’ ό,τι δείχνουν οι μελέτες και παρουσιάζουμε παρακάτω, κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Πρόκειται για μια συνήθεια που καλό θα είναι να κοπεί σιγά – σιγά.
Η αλήθεια είναι ωστόσο, πως οι υδατάνθρακες είναι η βασική πηγή ενέργειας του οργανισμού. Όμως, πηγή υδατανθράκων δεν είναι μόνο το άσπρο αλεύρι και η άσπρη ζάχαρη αλλά και τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών και τα προϊόντα ολικής άλεσης.
Για να μην είμαστε όμως δογματικοί, τα λευκά επεξεργασμένα τρόφιμα, μπορούν να αποτελούν κομμάτι μιας υγιεινής διατροφής αλλά πάντα με μέτρο και σύνεση.
Ποιες είναι οι «λευκές τροφές»;
Η διαφορά μεταξύ των λευκών τροφών και των υγιεινών αντιπάλων τους, είναι η επεξεργασία που έχουν υποστεί και οι περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες. Η βάση των περισσότερων λευκών τροφίμων είναι το αλεύρι, κατά την επεξεργασία του οποίου αφαιρείται το περίβλημα του καρπού του σιταριού, που είναι και το σημείο που περιέχει όλες τις φυτικές ίνες.
Οι «κακοί υδατάνθρακες» είναι λιγότερο χορταστικοί
Οι λιγότερο επεξεργασμένοι («καλοί») υδατάνθρακες, μας χορταίνουν περισσότερο και οι ποσότητες που καταναλώνουμε ελέγχονται ευκολότερα με αποτέλεσμα και τον αντίστοιχο έλεγχο του βάρους μας.
Αν μη τι άλλο, τα ζαχαρούχα αναψυκτικά, έχουν υδατάνθρακες αλλά δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα ουσιαστικό στο θέμα των θρεπτικών συστατικών.
Ο βασικός υδατάνθρακας όμως που όλοι δυσκολευόμαστε περισσότερο να βγάλουμε από τη διατροφή μας, είναι η ζάχαρη. Η ζάχαρη που συναντάται σε πολλές μορφές, προσφέρει λίγα θρεπτικά συστατικά και οι ειδικοί υποστηρίζουν πως όσο περισσότερη ζάχαρη τρώμε, τόσο αυξάνεται και η επιθυμία για ακόμα περισσότερη (ζάχαρη). Επίσης, τελευταία η ζάχαρη σχετίζεται όλο και πιο άμεσα με την αύξηση της παχυσαρκίας, του διαβήτη και των προβλημάτων στην καρδιά.
Την επόμενη φορά λοιπόν που θα καταναλώσουμε κάτι… λευκό, καλό είναι να ρίξουμε μια ματιά στα συστατικά του και να προτιμήσουμε τις τροφές που έχουν ολικής άλεσης στοιχεία. Και αν ακόμα αδυνατούμε να βγάλουμε τη ζάχαρη από τη διατροφή μας, τουλάχιστον να την περιορίσουμε, επιλέγοντας τροφές όπως τα δημητριακά ολικής άλεσης που έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά από μια ολόκληρη τούρτα σοκολάτας.
click@Life.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.