Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Οι πιο προβληματικές οικονομίες του κόσμου (εκτός από τη δική μας...)

Χώρες με χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, αύξηση του πληθυσμού και υψηλό πληθωρισμό, βρίσκονται στις χειρότερες θέσεις όσον αφορά σε σημαντικούς οικονομικούς δείκτες ανάπτυξης. Δείτε ποιες είναι αυτές…


Δύο φορές μέσα σε ένα μήνα, την περασμένη άνοιξη, ένοπλοι ανατίναξαν αγωγό υγροποιημένου φυσικού αερίου, γαλλικής εταιρείας στην Υεμένη. Εβδομάδες αργότερα η εταιρεία βρισκόταν ακόμη σε διαπραγματεύσεις με τις τοπικές φυλές για την επισκευή του αγωγού, που αποτελεί σημαντικό μέρος των προσπαθειών της Υεμένης να παράγει περισσότερη ενέργεια και να διαφοροποιήσει την οικονομία της από το αργό πετρέλαιο.
Η πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο Υεμένη, βρίσκεται σε «αναβρασμό», γεγονός που την κατατάσσει στις χώρες με τις πιο προβληματικές οικονομίες στον κόσμο.
Δεύτερη στη λίστα που δημοσιεύεται στο Forbes, είναι η Συρία, μια εξίσου πολύπαθη αραβική χώρα, της οποίας η οικονομία συρρικνώθηκε κατά τουλάχιστον 6% το 2011, λόγω του ξεσπάσματος του εμφυλίου πολέμου.
Τρίτο είναι το Σουδάν, που φιγουράρει συχνά στη λίστα με τις πιο προβληματικές οικονομίες του κόσμου, ενώ νέο στη λίστα του 2012 είναι το Πακιστάν, η οικονομία του οποίου έχει πληγεί από έναν συνδυασμό στάσιμου κατά κεφαλήν εισοδήματος και υψηλού πληθωρισμού.
Για τη δημιουργία της λίστας που ακολουθεί, ελήφθησαν στοιχεία από ένα ευρύ φάσμα οικονομικών στατιστικών από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά και άλλες πηγές, συμπεριλαμβανομένου του CIA World Factbook, του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ και διαφόρων οργανώσεων για την ανάπτυξη. Από τη λίστα λείπουν στοιχεία όπως αυτά για τη Βόρεια Κορέα, η οποία είναι σαφώς η χειρότερη οικονομία του κόσμου, αλλά χωρίς αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία δεν μπορεί να γίνει σύγκριση με χώρες του υπόλοιπου κόσμου.
Χρησιμοποιήθηκαν οι μέσοι όροι 3 ετών για το κατά κεφαλήν εισόδημα και το ΑΕΠ, ώστε το αποτέλεσμα να είναι πιο ενδεικτικό. Οι χώρες με χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, αύξηση του πληθυσμού και υψηλό πληθωρισμό, βρίσκονται στις χειρότερες θέσεις και συνεπώς η Αφρική βρίσκεται στην κορυφή των πιο αδύναμων οικονομιών του κόσμου. Ο φυσικός πλούτος μιας χώρας έχει να κάνει λίγο με το αν βρίσκεται στη λίστα με τις πιο προβληματικές οικονομίες του κόσμου. Πλούσιες σε πόρους χώρες όπως η Υεμένη και το Τσαντ, βρίσκονται στις πρώτες θέσεις αποκλειστικά και μόνο λόγω κακοδιαχείρισης.

Με κατά κεφαλήν εισόδημα 1.418 δολάρια και εκτιμώμενο ποσοστό αναλφαβητισμού στους ενήλικες, 45%, η Υεμένη συγκαταλέγεται ανάμεσα στις φτωχότερες χώρες του πλανήτη. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι η χώρα αυτή έχει 3 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, παρέχοντας περίπου το ένα τέταρτο στο 63 δις. δολαρίων ΑΕΠ της χώρας και το 70% των κρατικών εσόδων. Οι επιθέσεις από την Αλ Κάιντα και φυλές μαχητών, μείωσαν δραματικά την παραγωγή πετρελαίου, εν μέσω γενικευμένης βίας που οδήγησε επίσης στην παραίτηση του επί μακρόν ηγέτη Ali Abdullah Saleh.
Το Σουδάν, που βρίσκεται τακτικά στη λίστα με τις πιο διεφθαρμένες χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβάνεται επίσης στις πιο προβληματικές οικονομίες του κόσμου, αφού έχει χάσει τις πλούσιες σε πετρέλαιο νότιες επαρχίες του, οι οποίες παρείχαν στη χώρα τα τρία τέταρτα της παραγωγής της σε πετρέλαιο. Το Νότιο Σουδάν αποσχίστηκε από το βορρά μετά από ένα μακρύ εμφύλιο πόλεμο και τώρα έχει κατά κεφαλήν ΑΕΠ 1.400 δολάρια, καταλαμβάνοντας την 136η θέση μεταξύ των 184 χωρών στης έρευνα του Forbes. (Η πλουσιότερη χώρα ήταν το Κατάρ, με κατά κεφαλήν ΑΕΠ 103.000 δολάρια, ενώ οι ΗΠΑ ήταν 12ες με 49.600 δολάρια).
Δείτε τη λίστα του Forbes αναλυτικά…
# 1 Υεμένη
Οι εμφύλιες αναταραχές και η Αλ Κάιντα έχουν μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου της Υεμένης κατά το ένα τέταρτο και την άφησαν να προσπαθεί μόνη της να καλύψει τα κενά.
Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: 1.418 δολάρια
Ανάπτυξη του ΑΕΠ το 2011: -10.5%
Πληθωρισμός: 18%
# 2 Συρία
Οικονομικές κυρώσεις και ένας εμφύλιος πόλεμος, έχουν αφήσει τα σημάδια τους στην οικονομία της Συρίας, καθώς ο δικτάτορας Bashar al-Assad έχει εγκαταλείψει τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις.
Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: 2.528 δολάρια
Ανάπτυξη του ΑΕΠ το 2011: -6%
Πληθωρισμός: 30%
# 3 Σουδάν

Το Σουδάν έχασε τα τρία τέταρτα της παραγωγής πετρελαίου του το 2011 μετά την απόσχιση του Νοτίου Σουδάν μετά από χρόνια εμφυλίου πολέμου.
Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: 1.657 δολάρια
Ανάπτυξη του ΑΕΠ το 2011: -10.5%
Πληθωρισμός: 18%
# 4 Σουαζιλάνδη
Περίκλειστη στα εδάφη της Νότιας Αφρικής, η μικρή Σουαζιλάνδη έχει πληγεί από τη μείωση των δασμών στις εισαγωγές, εξαιτίας της συρρίκνωσης της παγκόσμιας οικονομίας.
Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: 3.325 δολάρια
Ανάπτυξη του ΑΕΠ το 2011: 0,3%
Πληθωρισμός: 7%
# 5 Πακιστάν
Η υψηλή ανεργία και ο πληθωρισμός, σε συνδυασμό με την ανεξέλεγκτη διαφθορά και τις εμφύλιες συγκρούσεις, καθιστούν δύσκολο για το Πακιστάν να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και να επεκτείνει την οικονομία του.
Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: 1.300 δολάρια
Ανάπτυξη του ΑΕΠ το 2011: 1%
Πληθωρισμός: 12%
# 6 Τζαμάικα
Με βαθύ κρατικό χρέος και μια οικονομία που εξαρτάται από τον τουρισμό και τις εξαγωγές βωξίτη, η Τζαμάικα «μάχεται» κατά της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: 5.600 δολάρια
Ανάπτυξη του ΑΕΠ το 2011: 1,5%
Πληθωρισμός: 7%
# 7 Γκάμπια

Αυτή η φτωχή σε πόρους χώρα της Δυτικής Αφρικής, ήταν ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τους Ευρωπαίους τουρίστες -μέχρι που τη χτύπησε η οικονομική κρίση.
Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: 508 δολάρια
Ανάπτυξη του ΑΕΠ το 2011: 3,3%
Πληθωρισμός: 4,7%
# 8 Μαδαγασκάρη
Οι εξαγωγές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων έχουν πέσει μαζί με τον τουρισμό, καθώς αυτό το νησιωτικό έθνος παλεύει με την πολιτική αστάθεια.
Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: 470 δολάρια
Ανάπτυξη του ΑΕΠ το 2011: 0,5%
Πληθωρισμός: 10%
# 9 Τσαντ
Η κυβέρνηση του πλούσιου σε πετρέλαιο Τσαντ, δεν έκρινε σκόπιμο να μοιραστεί τον πλούτο με τους πολίτες της, το 80% των οποίων εξακολουθούν να είναι φτωχοί αγρότες.
Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: 920 δολάρια
Ανάπτυξη του ΑΕΠ το 2011: 1,6%
Πληθωρισμός: 1,8%
# 10 Μαλάουι
Αυτή η μεσόγεια αφρικανική χώρα, είναι μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες και τις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες του κόσμου.
Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: 350 δολάρια
Ανάπτυξη του ΑΕΠ το 2011: 5,5%
Πληθωρισμός: 11% 

click@Life.gr
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com