Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

«Μην έρθετε για το Μουντιάλ» – Χάος στην Βραζιλία – Επεισόδια σε όλη την χώρα


Επεισόδια σημειώθηκαν  στο Ρίο, όπου πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη από μια σειρά διαδηλώσεων κοινωνικής δυσαρέσκειας που έγιναν στις μεγάλες πόλεις της Βραζιλίας.
Ο αριθμός των διαδηλωτών ξεπέρασε τις 200.000 σε πολλές πόλεις της χώρας και το πλήθος διαμαρτύρεται κατά κύριο λόγο για τα αυξημένα κόστη των δημόσιων μεταφορών και της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2014.
Οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σημειώθηκαν στο Ριο Ντε Τζανέιρο όπου νεαροί πετώντας πέτρες συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Επεισόδια έγιναν και στο Σάο Πάολο.
Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας πήραν βίαιη τροπή κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν δεκάδες διαδηλωτές επιτέθηκαν κατά του κοινοβουλίου της πολιτείας του Ρίο. Ειδικές δυνάμεις της στρατιωτικής αστυνομίας διέλυσαν το πλήθος κάνοντας χρήση δακρυγόνων και σφαιρών από καουτσούκ και προχώρησαν σε μεγάλο αριθμό συλλήψεων.

Οι διαδηλωτές πέταξαν βόμβες μολότοφ και πέτρες στο κτήριο του τοπικού κοινοβουλίου και προσπάθησαν να εισβάλουν σε αυτό από τα παράθυρα. Νωρίτερα είχαν πυρπολήσει αυτοκίνητο, κάδους απορριμμάτων και είχαν σπάσει γυάλινες προθήκες τραπεζών.
Οι διαμαρτυρίες είναι οι μεγαλύτερες των τελευταίων είκοσι χρόνων στην χώρα.
Η αφορμή για το ξεκίνημα των διαμαρτυριών ήταν η αύξηση στην τιμή των εισιτηρίων στις δημόσιες μεταφορές από 3 ριλ σε 3,20, με την κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι αυτή ήταν πολύ χαμηλότερη από τον πληθωρισμό που πλησιάζει το 15,5%.

Η πλειοψηφία του κόσμου διαμαρτύρεται για τα φαινόμενα διαφθοράς, νεποτισμού και υψηλής φορολογίας για χαμηλής ποιότητας δημόσιες υπηρεσίες.
«Πρόκειται για νέους κυρίως που έχουν χάσει την εμπιστοσύνη του στα πολιτικά κόμματα», δήλωναν οι πολιτικοί αναλυτές στο ενημερωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Globo.
«Δεν θα επιτρέψουμε στις διαδηλώσεις να επηρεάσουν τις εκδηλώσεις που έχουμε αναλάβει να πραγματοποιήσουμε», είχε προειδοποιήσει λίγες ώρες νωρίτερα ο υπουργός Αθλητισμού Αλντο Ρεμπέλο. Ωστόσο, η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ έσπευσε αργότερα να δηλώσει ότι «οι ειρηνικές διαδηλώσεις είναι νόμιμες και συνάδουν με τη δημοκρατία». «Η νεολαία διαδηλώνει», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από την προεδρία.

Το κύμα λαϊκής δυσαρέσκειας εκδηλώνεται τη στιγμή που η Βραζιλία, έπειτα από αρκετά χρόνια οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, περνά μία δύσκολη περίοδο οικονομικής κάμψης και αύξησης του πληθωρισμού, και κυρίως των τιμών των ειδών διατροφής.
Η δημοφιλία της κυβέρνησης έπεσε κατά οκτώ μονάδες τον Ιούνιο, για πρώτη φορά από την εκλογή της Ντίλμα Ρουσέφ στην προεδρία το 2011.

 koolnews.gr
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com