Ο λόξιγκας είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο σε παιδιά αλλά και σε βρέφη λίγων μηνών. Μάλιστα περιγράφεται λόγξιγκας και σε έμβρυα όταν βρίσκονται στην κοιλιά της μαμάς τους, οι οποίες τον αντιλαμβάνονται σαν ένα χαρακτηριστικό κούνημα ή ήχο τους τελευταίους μήνες της κύησης.
Η συνηθισμένη συχνότητα του λόξιγκα είναι από 4-60 σκιρτήματα το λεπτό. Ο λόξιγκας συνήθως κρατά μερικά λεπτά ή μία έως 2 ώρες. Αν κρατήσει πάνω από 3 μέρες τότε λέμε ότι είναι χρόνιος. Αν διαρκέσει πάνω από ένα μήνα τότε θεωρείται μόνιμος.
Ο λόξιγκας δημιουργείται από τις επανειλημένες συσπάσεις ενός μυός του διαφράγματος, ο οποίος χωρίζει τα σπλάχνα και την κοιλιά από τα όργανα του θώρακα. Επειδή με τη σύσπαση του διαφράγματος προκαλείται και απότομο κλείσιμο των φωνητικών χορδών παράγεται ο χαρακτηριστικό ήχος του λόξιγκα.
Ποιες είναι οι αιτίες του λόξιγκα;
Σπάνια υποβόσκει κάποιο σοβαρό πρόβλημα και συνήθως είναι αθώες όπως:
1. Στα μικρά παιδιά και μωρά, επειδή η συνεργασία μεταξύ στομάχου και οισοφάγου είναι ανώριμη, η βαλβίδα που βρίσκεται μεταξύ στομάχου και οισοφάγου δεν κλείνει πολύ καλά και γι\' αυτό μετά το φαγητό, οπότε και διογκώνεται το στομάχι, έχουμε λόξιγκα.
2. Όταν ένα παιδί τρώει λάιμαργα και κάνει αεροφαγία μπορεί να προκαλέσει σπασμό του διαφράγματος και λόξιγκα.
3. Εάν το γάλα είναι πολύ ζεστό ή αντίθετα πολύ κρύο.
4. Εάν το παιδί κλαίει έντονα για πολλή ώρα.
5. Αν το παιδί γελάει έντονα και "κακαριστό".
6. Οι απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας του σώματος ή του περιβάλλοντος, όπως τη στιγμή της αλλαγής της πάνας ή όταν κάνει μπάνιο.
7. Παθολογικές καταστάσεις όπως η γαστροοισοφαγική παλλινδρόμηση κ.ά.
Τι μπορείς να κάνεις για να σταματήσεις το λόξιγκα;
Ο λόξιγκας συνήθως δεν ενοχλεί το παιδί και βλέπουμε ότι μπορεί ακόμα και να κοιμάται. Αν θέλουμε να τον σταματήσουμε μπορούμε να το κάνουμε με δύο τρόπους:
1. Του δίνουμε να πιει διακεκομμένα γουλιές νερού ή χαμομηλιού ή γάλακτος με το μπιμπερό ή το ποτήρι.
2. Πιέζουμε και κουνάμε ελαφριά τη μύτη του πράγμα που συνήθως προκαλεί φτέρνισμα και μπορεί να σταματήσει το λόξιγκα.
Πότε ανησυχούμε;
Αν ο λόξιγκας είναι πολύ επίμονος μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στη λήψη τροφών αλλά και στον ύπνο. Τότε ζητάμε τη βοήθεια του παιδιάτρου ή παιδοωτορινολαρυγγολόγου.
tlife.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.