Λάθος 1ο; Δε φοράμε αντηλιακό. Λάθος 2ο; Και όταν φοράμε αντηλιακό, δεν το ανανεώνουμε, όσο συχνά θα έπρεπε. Δυστυχώς, η λίστα συνεχίζεται με άλλα 8 βασικά λάθη, που κάνουμε όταν χρησιμοποιούμε αντηλιακά προϊόντα.
Πότε αγοράσατε το αντηλιακό σας;
Όταν πρόκειται για προϊόντα αντηλιακής προστασίας, η ημερομηνία λήξης είναι πραγματικά ζωτικής σημασίας. Τα ενεργά συστατικά των αντηλιακών μπορεί να αδρανήσουν με την πάροδο του χρόνου, γεγονός που σημαίνει, ότι η προστασία που θεωρητικά παρέχουν, δεν θα είναι αποτελεσματική.
Επιπλέον, ένα ανοιχτό μπουκάλι είναι πιο πιθανό να μολυνθεί με μικρόβια όσο περνάει ο καιρός, ενώ το προϊόν χάνει τη δραστικότητά του όταν επιμένετε να το έχετε μόνιμα στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου ή στην τσάντα για την παραλία στο πορτ-μπαγκάζ, σε ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες.
Τα «δύο σε ένα» προϊόντα μπορεί να είναι βολικά όταν πρόκειται για σαμπουάν και conditioner, αλλά δεν ισχύει το ίδιο με το αντηλιακό στη μορφή μέικ απ. Μέρος του προβλήματος είναι η ποσότητα. Δηλαδή η ιδανική ποσότητα μέικ απ, που θα χρησιμοποιήσετε, δεν περιέχει την επαρκή αντίστοιχη ποσότητα αντηλιακής προστασίας, που χρειάζεται το πρόσωπό σας.
Επιπλέον, επειδή συνήθως το μακιγιάζ, προορίζεται να διαρκεί όλη την ημέρα, δεν ανανεώνεται συχνά, με αποτέλεσμα έπειτα από κάποια ώρα να μην υπάρχει καμία απολύτως αντηλιακή προστασία. Ωστόσο, τα καλά νέα, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ότι μπορείτε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσετε ενυδατική κρέμα με δείκτη προστασίας, αντί για μέικ απ.
Η ποσότητα μετρά
Όταν μιλάμε για αντηλιακή προστασία, το «όσο λιγότερο τόσο καλύτερα» δεν ισχύει. Οι περισσότεροι δε χρησιμοποιούν την επαρκή ποσότητα αντηλιακού προϊόντος, με αποτέλεσμα να μην προστατεύουν στην ουσία το δέρμα τους.
Ο κλασικός κανόνας λέει ότι πρέπει να χρησιμοποιείτε την ποσότητα του αντηλιακού, που αντιστοιχεί σε ένα ποτήρι για σφηνάκι, προκειμένου να προστατεύσετε ολόκληρο το σώμα σας. Ωστόσο, αυτό ισχύει ως γενικός κανόνας, γιατί η σωματική διάπλαση του καθενός φυσικά διαφέρει, αλλάζοντας σημαντικά την απαιτούμενη ποσότητα του αντηλιακού. Αυτό που θα πρέπει να θυμάστε είναι, ότι καλύτερα να έχετε περισσότερο αντηλιακό στο δέρμα σας, παρά λιγότερο.
Εάν βρίσκεστε στο ήλιο, το αντηλιακό σας θα μπορεί να λειτουργήσει μόλις για 2 ώρες, ανάλογα φυσικά με το εκάστοτε προϊόν. Το δέρμα κυριολεκτικά «εξαντλεί» τα ενεργά συστατικά του προϊόντος με την πάροδο του χρόνου, πράγμα που σημαίνει, ότι σύντομα το αντηλιακό δε θα έχει καμία απολύτως δράση.
Επιπλέον, η εφίδρωση και το κολύμπι αφαιρούν μεγάλο μέρος από το αντηλιακό σας, επομένως να έχετε κατά νου, ότι για τη σωστή προστασία του δέρματός σας, πρέπει να ανανεώνετε το αντηλιακό κάθε 2 ώρες, ενώ στην περίπτωση που κολυμπάτε, κάθε φορά που βγαίνετε από τη θάλασσα.
Αδιάβροχη προστασία
Μάλιστα στην περίπτωση που κολυμπάτε, πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στα προϊόντα, που υπόσχονται αδιάβροχη προστασία. Οι ειδικοί, αναφέρουν ότι η «αδιάβροχη» αυτή προστασία δεν διαρκεί περισσότερο από 40 με 60 λεπτά. Μετά από αυτήν την ώρα, πρέπει να ανανεώνεται συχνά.
Μία συννεφιασμένη μέρα δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για να μη φοράτε αντηλιακή προστασία. Οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου διαπερνούν τα σύννεφα, με αποτέλεσμα ένα ηλιακό έγκαυμα, έστω και αν δεν υπήρχε ήλιος.
Θυμηθείτε, ότι η ηλιακή ακτινοβολία είναι αόρατη: δεν μπορείτε να τη μυρίσετε, να τη γευτείτε, να την ακούσετε ή να τη δείτε. Και αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι μία ζεστή και ηλιόλουστη μέρα, για να υποστείτε την οποιαδήποτε ζημιά από τον ήλιο. Οι ακτίνες, οι οποίες διαπερνούν το δέρμα πιο βαθιά και είναι ένοχες για την γήρανσή του, μπορούν να φτάσουν στο δέρμα και μέσα από πυκνά σύννεφα ή από γυαλί (παράθυρα).
Μια μικρή περιουσία για έναν υψηλό δείκτη προστασίας
Οι ειδικοί προτείνουν να χρησιμοποιείτε ένα αντηλιακό, με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30. Αυτό όμως δε σημαίνει, ότι ένα αντηλιακό με σχεδόν διπλάσιο δείκτη προστασίας, δηλαδή SPF 50+, είναι δύο φορές πιο προστατευτικό ή διαρκεί δύο φορές περισσότερο.
Ένα αντηλιακό με δείκτη 30, όταν εφαρμόζεται στην κατάλληλη ποσότητα, θα μπλοκάρει περίπου το 96% του ηλιακού εγκαύματος που προκαλούν οι ακτίνες UVB από τον ήλιο.
Η διαφορά με το αντηλιακό με δείκτη 50+ είναι μόλις 2%, δηλαδή μπλοκάρει το έγκαυμα σε ποσοστό περίπου 98%. Αλλά, δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να έχετε 100% προστασία, όσο υψηλός και αν είναι ο δείκτης του αντηλιακού προϊόντος.
Όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, το αντηλιακό δε μπορεί να προσφέρει 100% προστασία, για το λόγο αυτό δεν πρέπει να επαναπαύεστε, ότι φορώντας ένα έστω και πολύ καλό προϊόν έχετε απαλλαγεί από την έγνοια της ηλιακής ακτινοβολίας.
Την υπόλοιπη «δουλειά» της προστασίας την συμπληρώνουν το καπέλο, τα γυαλιά ηλίου και τα ρούχα. Φυσικά, ο «χρυσός κανόνας» είναι να αποφεύγετε τον ήλιο κατά τη διάρκεια ειδικά των μεσημεριανών ωρών, όπου η ηλιακή ακτινοβολία είναι κάθετη, άρα πιο έντονη.
click@Life.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.