Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Κατά χιλιάδες πεθαίνουν τα ζώα στον πλανήτη. Τι συμβαίνει;

Τα τελευταία χρόνια χιλιάδες ζώα πεθαίνουν ξαφνικά, μαζικά, χωρίς σαφή εξήγηση. Ο πλανήτης μοιάζει να έχει γίνει πλέον αφιλόξενος τόπος για κάποια άκακα (ως επί το πλείστον) πλάσματα, όπως κοτσύφια, γλάροι, περιστέρια, φλαμίνγκο, πελεκάνοι, μέλισσες, ψάρια, καβούρια, γαρίδες, δελφίνια, φάλαινες, πιγκουΐνοι, θαλάσσιες χελώνες, γουρούνια, ελάφια, αντιλόπες, θαλάσσιες αγελάδες και θαλάσσιοι λέοντες. Η περιβαλλοντική μόλυνση είναι η πρώτη αιτία που προβάλλεται από τους ειδικούς. Όμως η εικασία αυτή δε φαίνεται να μπορεί να ερμηνεύσει όλα τα γεγονότα, ενώ οι ίδιοι οι επιστήμονες…τα μασάνε μην έχοντας να παρουσιάσουν κάποια οριστικά πορίσματα. Το 2012 ήταν ιδιαίτερα πλούσιο σε τέτοια φαινόμενα, αλλά και το 2013 δείχνει να συνεχίζει στα ίδια βήματα:
• Περισσότερες από 180 θαλάσσιες αγελάδες ξεβράστηκαν νεκρές στη νοτιοδυτική Φλόριντα των ΗΠΑ. Πιθανότερη αιτία λέγεται ότι είναι η κόκκινη τοξική παλίρροια (οφείλεται σε υψηλή συγκέντρωση μικροσκοπικών φυκιών), η οποία προκαλεί παράλυση του κεντρικού νευρικού συστήματος των συμπαθών θαλάσσιων θηλαστικών και οδηγεί στον θάνατό τους.
• Περίπου 15.000 νεκρά γουρούνια βρέθηκαν στις αρχές Μαρτίου να επιπλέουν στον ποταμό Huangpu της επαρχίας Zhejiang στην ανατολική Κίνα. Ο ποταμός παρέχει πόσιμο νερό στη Σαγκάη. Η αιτία που το ποτάμι γέμισε με πτώματα γουρουνιών παραμένει ακόμα άγνωστη. Αξιωματούχοι της Σαγκάης θεωρούν ότι κάποιοι κτηνοτρόφοι ξεφορτώνονται στο ποτάμι τα ζώα που αρρωσταίνουν από διάφορες επιδημίες. Όπως ανακοινώθηκε, δείγματα από τα νεκρά ζώα έδειξαν ότι έπασχαν από τον κυκλοϊό των χοίρων, μια κοινή ασθένεια των γουρουνιών που δε βλάπτει τον άνθρωπο ή άλλα ζώα. Κινέζοι αξιωματούχοι δήλωσαν πάντως ότι στις αρχές του έτους 70.000 χοίροι πέθαναν από ακατάλληλες συνθήκες εκτροφής και ακραία καιρικά φαινόμενα.
• Εκατοντάδες νεαροί θαλάσσιοι λέοντες άρχισαν να ξεβράζονται από τον περασμένο Ιανουάριο στις ακτές της Νότιας Καλιφόρνια, κοντά στα νησιά Channel. Τα νεογνά ήταν αφυδατωμένα, ελλιποβαρή και αδύναμα, όλα σε κακή κατάσταση. Οι πάντες αναγνωρίζουν ότι κάτι περίεργο συμβαίνει στις υπεράκτιες περιοχές, αλλά κανείς δε φαίνεται να μπορεί να το προσδιορίσει.
• Ψάρια, καβούρια και γαρίδες (συνολικού βάρους 65 τόνων) βρέθηκαν να επιπλέουν νεκρά στα μέσα Μαρτίου στη Lagoa Rodrigo de Freitas του Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας αλλάζοντας δραματικά την ειδυλλιακή εικόνα της γραφικής λιμνοθάλασσας, η οποία πρόκειται να φιλοξενήσει τους αγώνες κωπηλασίας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016. Οι αρχές απέδωσαν το φαινόμενο στην έλλειψη οξυγόνου που προκάλεσαν οι πρόσφατες έντονες καταιγίδες και βροχοπτώσεις. Οι καταιγίδες, όπως εικάζουν, μετέφεραν οργανικές ύλες και λύματα στο νερό προκαλώντας την ανάπτυξη μικροβίων, τα οποία κατανάλωσαν μεγάλο ποσοστό του οξυγόνου. Παρόμοιο φαινόμενο είχε σημειωθεί και το 2010.
• Οι άλκες (αμερικανικά ελάφια) πεθαίνουν μαζικά στη Μινεσότα των ΗΠΑ και γενικότερα στις περιοχές που διατρέχουν τα Βραχώδη Όρη, όπως αναφέρθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο. Τα δύο τελευταία χρόνια ο πληθυσμός τους έχει μειωθεί κατά 52%, γεγονός που, κατά τους ειδικούς, μπορεί να οφείλεται στην αλλαγή του κλίματος και τη μεγάλη αύξηση των τσιμπουριών που πίνουν το αίμα των άτυχων, ειρηνικών ζώων οδηγώντας τα σε αναιμία. Όμως, επειδή δεν είναι καταφανής η αιτία που τα σκοτώνει, ένα ειδικό κολάρο με GPS που τοποθετήθηκε σε 100 ζώα αναμένεται να δώσει πληροφορίες που θα βοηθήσουν στη λύση του μυστηρίου.
• Το 2013 αναμένεται να είναι το χειρότερο έτος για την επιβίωση των μελισσών, όπως τονίστηκε στη φετινή συνάντηση των μελών της Αμερικανικής Ένωσης Παραγωγών Μελιού (AHPA). Οι μεγάλες εταιρείες χημικών (Bayer, Monsanto, Arysta) προσπάθησαν να κατευνάσουν τους προβληματισμένους μελισσοκόμους, οι οποίοι επικαλούμενοι επιστημονικές έρευνες κατηγορούν τους χημικούς κολοσσούς ότι οι σπόροι και τα φυτοφάρμακά τους ευθύνονται σημαντικά για τις δραματικές απώλειες που υφίστανται τα μελίσσια τους.
• Μυστήριο συνεχίζει να καλύπτει την παρουσία χιλιάδων νεκρών ψαριών στις ακτές της Νότιας Καρολίνας των ΗΠΑ τον περασμένο Ιανουάριο. Τα μικρά, λιπαρά ψάρια ανήκαν στο είδος της ασπρόρεγγας του Ατλαντικού (το ιχθυέλαιό τους αποτελεί συστατικό των κραγιόν για τα χείλη) και ο αριθμός που ξεβράστηκε στις ακτές άγγιξε περίπου τις 40.000. Ανάμεσα στους υποθετικούς ενόχους φιγουράρουν η γνωστή κόκκινη παλίρροια, η πολύ υψηλή παλίρροια και η χαμηλή άμπωτη λόγω νέας σελήνης, τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο νερό και η χαμηλότερη από το συνηθισμένο θερμοκρασία του ωκεανού.
• Περίπου πέντε τόνοι νεκρά μπαρμπούνια γέμισαν τις αμμώδεις ακτές της περιοχής Milnerton του Κέιπ Τάουν στις 15 Μαρτίου. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της πόλης προσπαθούν να εκτιμήσουν και να ερμηνεύσουν το φαινόμενο από τις αναλύσεις των δειγμάτων που συλλέχθηκαν. Ο μαζικός θάνατος των ψαριών αποδίδεται, σύμφωνα με μια υπόθεση, στην έλλειψη οξυγόνου στο νερό λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που σημειώθηκαν πρόσφατα στη χερσόνησο του Ακρωτηρίου.


Golden Magazine
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com