Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Άνδρος: Η “Μικρά Αγγλία” του περασμένου αιώνα



Πρώτη “κανονική” εβδομάδα μετά το Πάσχα η τωρινή και όλοι πλέον είμαστε  πίσω στην καθημερινότητα. Τη φετινή χρονιά, ίσα που πρόλαβε το νησί να “αλλάξει ρούχα”, να βάλει τα καλά του και να υποδεχθεί τους Πασχαλινούς επισκέπτες του,  πατριώτες Αθηναίους αλλά και ψαγμένους τουρίστες που αμφότεροι κατέπλευσαν ενθουσιώδεις  και ανυπόμονοι να γευτούν τις ομορφιές του.
Γιατί εδώ και δύο μήνες, η Άνδρος ζούσε σε μια άλλη, περασμένη εποχή. Σχεδόν 80 χρόνια πριν, στο Μεσοπόλεμο την δεκαετία του τριάντα. Τότε που τον τόπο όλο κυβερνούσε η φτώχια (αλλά και οι πρώτοι καπετανέοι εφοπλιστές) και στο νησί κατοικούσαν σχεδόν μόνο γυναίκες -οι άντρες αλώνιζαν τις θάλασσες για να εξασφαλίσουν τα προς το ζειν…

Σε αυτό το περίεργο, σκληρό σκηνικό ξετυλίχθηκε και ο πικρός έρωτας της Όρσας και του Σπύρου, όπως τον ονειρεύτηκε και αποτύπωσε στο χαρτί η πένα της Ιωάννας Καρυστιάνη, που είναι λάτρης της Άνδρου, σχεδόν 15 χρόνια πριν στο βιβλίο της με τον τίτλο “Μικρά Αγγλία”.
Η “Μικρά Αγγλία” (έτσι αποκαλούνταν συχνά τότε το νησί λόγω των εφοπλιστικών συναλλαγών αλλά και της αντιπαλότητας με την πανίσχυρη Αγγλική ναυτιλία), κέρδισε την καρδιά του κοινού, απέσπασε το κρατικό βραβείο λογοτεχνίας (το 1998) και μεταφράστηκε σε 10 γλώσσες. Φέτος, “ζωντάνεψε” και μπροστά στις κάμερες, χάρη στα
όνειρα και τις προσπάθειες έτων που έκανε μαζί με τον σύζυγό της Παντελή Βούλγαρη.

Τα γυρίσματα έγιναν που αλλού, παρά στην φυσική πατρίδα του βιβλίου, την Άνδρο. Με ένα πολυπληθές συνεργείο, μια αγκαλιά νέους και παλαιότερους ηθοποιούς, και τη συμμετοχή σύσσωμου του νησιού, η πλούσια, με προσοχή και αγάπη σχεδιασμένη παραγωγή, έδωσε «σάρκα και οστά» στην επική ιστορία αγάπης με φόντο την ανεμοδαρμένη
θάλασσα.

Έτσι, όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες, το νησί «ξύπνησε» φέτος, ζωντανό και χαρούμενο δύο μήνες πρίν από το κανονικό του και μετατράπηκε σε ένα τεράστιο πλατό. Οι Ανδριώτες άνοιξαν τα σπίτια τους (και τις καρδιές τους) και βοήθησαν με πάθος και αφοσίωση να πραγματοποιηθούν τα γυρίσματα στα οποία συμμετείχαν άλλωστε εκατοντάδες από αυτούς!
H κάμερα πέρασε πάνω από όλο το νησί – από το γηροκομείο, το παλιό νεκροταφείο, τη λέσχη Ανδρίων, την Καΐρειο Βιβλιοθήκη, το Επισκοπείο, τη Ρίβα, την Αγία Θαλασσινή, την Πλακούρα, το Κόρθι.
Το αποτέλεσμα θα έχουμε ευκαιρία να το απολαύσουμε τον Νοέμβριο, που η ταινία θα βγει στις αίθουσες. Η Άνδρος είναι στα καλύτερά της και η παραγωγή, υπόσχεται ένα δυνατό δράμα, γεμάτο λυρισμό και συναίσθημα αλλά και πιστή αναπαράσταση μιας έντονης και διαταραγμένης ιστορικής περιόδου.
Ας ελπίσουμε ότι το όνειρο του Παντελή, της Ιωάννας, και όλων όσων τους πίστεψαν και έβαλαν το μικρό ή μεγάλο λιθαράκι τους, θα βρει την καλύτερη ανταπόκριση εντός και εκτός. Ούτως ή άλλως για τους ντόπιους θα μείνει μεγάλο δώρο – μια πολύτιμη ανάμνηση στις καρδιές τους και ένα αιώνιο στολίδι – δείγμα της ομορφιάς και της γλύκας του νησιού τους.
Υ.Σ. Για δύο εβδομάδες στο εμπορικό κέντρο Golden Hall (Κηφισίας 37Α Μαρούσι), η Άνδρος, μεταξύ άλλων ελληνικών νησιών, θα έχει την τιμητική της. Σε ειδικό εκθεσιακό χώρο θα προβάλλονται όλα τα μεγάλα πολιτισμικά ιδρύματα του νησιού όπως το Ίδρυμα Βασίλης και Ελίζας Γουλανδρή, η Καϊρειος Βιβλιοθήκη και το Ναυτικό Μουσείο, ενώ θα διατίθενται πληροφορίες και για όλες τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού που μπορεί να απολαύσει κάθε επισκέπτης. Όσοι παρευρεθούν στα εγκαίνια (την Παρασκευή 17 Μαϊου 2013 στις 19:00), θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα διάσημα Ανδριώτικα εδέσματα και γλυκά!
Φωτογραφίες από τα γυρίσματα
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com