Την επιλογή των 10 ειδών έκαναν επιστήμονες από το Διεθνές Ινστιτούτο για την Εξερεύνηση Ειδών του Πανεπιστημίου της Αριζόνα. Η ανακοίνωσή τους στις 23 Μαΐου συνέπεσε χρονικά με την επέτειο των γενεθλίων του Κάρολου Λινναίου, του σουηδού βοτανολόγου που έζησε τον 18ο αιώνα και ο οποίος θέσπισε το σύγχρονο σύστημα ταξινόμησης και ονοματοδοσίας των ειδών.
Σήμερα, δυόμισι και πλέον αιώνες μετά, οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει και ταξινομήσει περίπου 2 εκατομμύρια είδη σε σύνολο 10-12 εκατομμυρίων ειδών, όπως εκτιμάται. «Σε αυτά βέβαια δεν υπολογίζουμε το μεγαλύτερο μέρος των μικροβίων», λέει ο Κουέντι Γουίλερ, ιδρυτής και διευθυντής του Ινστιτούτου του αμερικανικού πανεπιστημίου.
Προσθέτει μάλιστα ότι παλαιότερα, όταν η επίδραση του ανθρώπου στο παγκόσμιο οικοσύστημα είχε μικρότερο αντίκτυπο, «ανακαλύπταμε κατά μέσο όρο ετησίως περί τα 18.000 είδη. Τώρα που γνωρίζουμε ότι εκατομμύρια είδη μπορεί να μην επιζήσουν στην πορεία του 21ου αιώνα πρέπει να επιταχύνουμε τους ρυθμούς ανακάλυψης. Χρειαζόμαστε μια επιχείρηση τύπου... NASA για να ανακαλύψουμε 10 εκατομμύρια είδη τα επόμενα 50 χρόνια», κατέληξε ο Γουίλερ.
1. Αγνωστη χρύσωπος (Semachrysa jade)
Σε ένα πάρκο κοντά στην Κουάλα Λαμπούρ στη Μαλαισία, ένας φωτογράφος απαθανάτισε αυτό το ασυνήθιστο έντομο και ανέβασε την εικόνα στο Ιντερνετ. Την είδε τυχαία ένας εντομολόγος από την Καλιφόρνια και κατάλαβε πως πρόκειται για ένα άγνωστο μέχρι τώρα είδος.
2. Μύγα - σκορπιός (Juracimbrophlebia ginkgofolia)
Είναι το απολίθωμα μιας προγονικής μορφής της μύγας-σκορπιού, η οποία έζησε πριν από 165 εκατ. χρόνια. Ανακαλύφθηκε στην Κίνα και το παράξενο είναι ότι το απολίθωμα του εντόμου διακρίνεται με δυσκολία από τα απολιθωμένα επίσης φυτά ενός αγγειόσπερμου.
3. Η κατσαρίδα που λάμπει (Lucihormetica luckae)
Η πρώτη ανακάλυψη κατσαρίδας που φεγγοβολεί έγινε το 1999. Εκτοτε ανακαλύφθηκαν περί τα 12 είδη που έχουν την ίδια ιδιότητα.
4. Η σπάνια μυρτιά (Eugenia petrikensis)
Το νέο είδος μυρτιάς ανακαλύφθηκε σε ένα ξεχωριστό δάσος της Μαδαγασκάρης.
Εχει ύψος δύο μέτρα και η ανθοφορία του εντυπωσιάζει. Θεωρείται πως πρόκειται για είδος που κινδυνεύει.
5. Λιλιπούτεια βιολέτα (Viola lilipoutana)
Το φυτό αυτό δεν είναι μόνο ένα από τα μικρότερα είδη βιολέτας, αλλά ένα και από τα πιο μικρά δικοτυλήδονα στη Γη. Φύεται στις Ανδεις του Περού. Ορισμένα δείγματα του φυτού είχαν ληφθεί ήδη από τη δεκαετία του 1960.
6. Βατράχι... νάνος (Paedophryne amanuensis)
Τα ζώα στον πλανήτη μας που έχουν σπονδυλική στήλη παρουσιάζουν εύρος μεγέθους από 7 χιλιοστά μέχρι 25,8 μέτρα. Αυτός ο μικροσκοπικός βάτραχος βρέθηκε να ζει στο νερό που συγκρατούν τα φύλλα τροπικών δέντρων στην Παπούα - Νέα Γουινέα.
7. Ο σπόγγος άρπα (Chondrocladia lyra)
Αυτός ο σπόγγος ζει στον Βορειοανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό, 3.400 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Εκεί, στην Καλιφόρνια, ανακαλύφθηκε και εντυπωσίασε με το σχήμα που μοιάζει με άρπα.
8. Η μαϊμού Λεσούλα (Cercopithecus lomamiensis)
Με αυτό το όνομα τη γνωρίζουν οι κάτοικοι στα δάση του Κονγκό. Το πρόσωπό της δείχνει ντροπαλό και μαγνητίζει το βλέμμα. Ανθρώπινα φάνηκαν στους επιστήμονες και τα μάτια της.
9. Φίδι... γκουρμέ (Sibon noalamina)
Στα τροπικά δάση του Παναμά ανακαλύφθηκε αυτό το άκακο φίδι που τρέφεται με σαλιγκάρια, αμφίβια και σκουλήκια. Γενικά τρώει ό,τι έχει μαλακό δέρμα και είναι εύπεπτο.
10. Φιλότεχνος Μύκητας (Ochroconis anomala)
Στις τοιχογραφίες από την παλαιολιθική εποχή που κοσμούν το σπήλαιο Lascaux στη Γαλλία εμφανίστηκε αυτός ο μύκητας.
Δεν είναι επικίνδυνος για τον άνθρωπο αλλά καταστρέφει τα σχέδια του σπηλαίου.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.