Σας συμβαίνει συχνά να τρώτε ορισμένα πιάτα και να μη γνωρίζετε τι σημαίνει η ονομασία τους; Μη σπάτε το κεφάλι σας, γιατί σε μερικές περιπτώσεις, τα ονόματά τους δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη σημασία, αλλά δανείστηκαν το όνομα του δημιουργού τους ή του προσώπου για το οποίο δημιουργήθηκαν. Ας δούμε λοιπόν, 11 γνωστά τέτοια πιάτα.
Sandwich
Το σάντουιτς είναι ένα από τα δημοφιλέστερα και πιο απλά φαγητά ανά τον κόσμο, ξέρετε όμως, πώς πήρε την ονομασία του; Ο John Montagu, τέταρτος κόμης του Sandwich, βρισκόταν σε ένα παιχνίδι με χαρτιά και δεν ήθελε να σταματήσει για το γεύμα, οπότε διέταξε έναν υπηρέτη να του φέρει κρέας ανάμεσα σε δύο φέτες από ψωμί. Βέβαια το σάντουιτς αν και τότε έγινε διάσημο, καταναλώνονταν καιρό πριν, χωρίς τη συγκεκριμένη όμως, ονομασία.
Πίτσα Μαργαρίτα
Ροδάκινο Melba
Το κλασικό επιδόρπιο ροδάκινο melba, με ροδάκινο, σος rasberry και παγωτό βανίλια, δημιουργήθηκε στο Savoy Hotel του Λονδίνου τη δεκαετία του 1890 προς τιμήν της αυστραλής τραγουδίστριας της όπερα Nellie Melba, τη στιγμή που εκείνη τραγουδούσε στο Covent Garden. Μάλιστα ο ίδιος σεφ που έφτιαξε το ροδάκινο melba δεν έμεινε μόνο εκεί, δημιουργώντας και τις φρυγανιές melba για χάρη της ίδιας τραγουδίστριας.
Μοσχαρίσιο καρπάτσιο
Frangipane
Η γαστρονομική παράδοση μας πληροφορεί ότι ήταν ένα μέλος της ιταλικής οικογένειας Frangipani του 16ου αιώνα που έδωσε το όνομά του στην τάρτα Frangipane. Το επιδόρπιο φτιάχνεται από ζύμη η οποία περιέχει πάστα αμυγδάλου.
Μοσχαρίσιο Wellington
Στρογκανόφ
Το στρογκανόφ είναι το κλασικό ρωσικό πιάτο με μοσχαρίσιο κρέας μαγειρεμένο με γιαούρτι, που θεωρείται ότι πήρε το όνομά του από τη διάσημη ρωσική οικογένεια των Stroganov. Σήμερα είναι πασίγνωστο σε όλο τον κόσμο.
Sachertorte
Pavlova
Το διάσημο επιδόρπιο pavlova με βάση τη μαρέγκα και τη σαντιγί, έχει πάρει το όνομά του από τη χορεύτρια μπαλέτου Anna Pavlova. Το pavlova έχει τις ρίζες του στην Αυστραλία ή τη Νέα Ζηλανδία και δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της περιοδείας της χορεύτριας στην Ωκεανία τη δεκαετία του 1920. Πάντως μέχρι και σήμερα, επικρατεί διχογνωμία ως προς την εθνική προέλευση και τον chef του συγκεκριμένου πιάτου.
Tarte tatin
Σαλάτα Caesar’s
Αν νομίζετε πως η σαλάτα Caesar’s οφείλει το όνομά της στον Ιούλιο Καίσαρα, τότε κάνετε λάθος. Δημιουργός της είναι ο Caesar Cardini, ένας Ιταλός μετανάστης που είχε δικά του εστιατόρια στις ΗΠΑ και το Μεξικό. Σύμφωνα με την κόρη του το πιάτο δημιουργήθηκε όταν την 4η Ιουλίου του 1924 το εστιατόριο της Tijuana ξέμεινε από υλικά και για αυτό χρησιμοποίησε σε ένα πιάτο ό,τι του είχε απομείνει, δηλαδή μαρούλι, κρουτόν, παρμεζάνα, αυγό, σκόρδο, λάδι και λεμόνι.
click@Life.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.