Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Γιατί ξεχνάμε στιγμιαία το όνομα κάποιου;


Γιατί ξεχνάμε στιγμιαία το όνομα κάποιου;Βρετανοί επιστήμονες έδωσαν μια πιθανή εξήγηση στην αιώνια απορία: «Πώς γίνεται να ξεχνάμε το όνομα κάποιου, που γνωρίζουμε, όταν μετά το θυμόμαστε για ώρες;». Σύμφωνα με τους νευροεπιστήμονες, η μνήμη μπορεί να «ξεχαστεί» μέσα στα πρώτα λεπτά μετά την αποκάλυψη ενός ονόματος… και να ανακληθεί μετά από αρκετές ώρες! Ωστόσο, ακόμα και αν δεν είναι πλήρως κατανοητό ένα τέτοιο «σφάλμα», θεωρείται ότι μια τέτοια διαδικασία είναι απαραίτητη για να εδραιωθεί η μακροπρόθεσμη μνήμη στον εγκέφαλο…
Οι επιστήμονες από το University of Sussex ανακάλυψαν ότι η παραπάνω κίνηση του εγκεφάλου προκαλεί μια διαταραχή που εμποδίζει τις μνήμες από το σχηματισμό! Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature Communications, αποδεικνύοντας το λόγο που πολλοί «κοκκινίζουν» ή χαρακτηρίζονται ως «αγενείς» όταν δεν θυμούνται μετά από 2 λεπτά ένα όνομα. «Τα λάθη στη μνήμη συμπίπτουν με την περίοδο που εγκέφαλος προσπαθεί να εδραιώσει τη μακροπρόθεσμη μνήμη, με αποτέλεσμα κάθε νέα πληροφορία να είναι επιρρεπής μέσα στο μυαλό μας. Έτσι, δημιουργούνται κενά μνήμης!», εξηγεί ο δρ. Ildiko Kemenes, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης.
Παράλληλα, οι ειδικοί προχώρησαν και σε πείραμα με σαλιγκάρια, δίνοντας τους μια άγνωστη ουσία για φαγητό, με σκοπό να μάθουν να την αναγνωρίζουν ως τροφή. Μετά από 30 λεπτά ή 2 ώρες, τα σαλιγκάρια ανταποκρίθηκαν στο ερέθισμα με κενά μνήμης, ενώ μετά τις 4 ώρες, η μνήμη τους άρχισε να ενοποιείται. Όταν όμως, το σαλιγκάρι λάμβανε ένα διαφορετικό ερέθισμα, την περίοδο της εμπέδωσης της τροφής στη μνήμη τους, τότε η νέα πληροφορία επηρεαζόταν. «Ο εγκέφαλος έχει περιορισμένη ικανότητα ως προς την εκμάθηση, με αποτέλεσμα η πρόληψη απέναντι στη μνήμη, να οδηγεί στην αποφυγή της υπερφόρτωσης. Άλλωστε, για τη μνήμη, ο εγκέφαλος εργάζεται σκληρά και αποφασίζει ο ίδιος που θα δαπανήσει ενέργεια», υποστηρίζει ο δρ Kemenes.

flowmagazine.gr 
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com