Μπορεί να διακοσμούν το δέρμα, την ίδια στιγμή όμως απειλούν με αλλεργικές αντιδράσεις, σοβαρές μολύνσεις και ανεπιθύμητες παρενέργειες. Τις πιθανές επιπλοκές που μπορεί να επιφέρουν τα τατουάζ, επεσήμαναν οι δερματολόγοι στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας που διοργανώθηκε φέτος στο Μαϊάμι.
Τονίζοντας ότι η σύνθεση των μελανιών έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια, οι ειδικοί εξήγησαν ότι πολλά νέα μελάνια περιέχουν οργανικές αζωτούχες χρωστικές ουσίες και χρώματα βασισμένα στο πλαστικό, που χρησιμοποιούνται κατά κόρον στα τυπογραφεία, τις κλωστοϋφαντουργίες και τα βαφεία αυτοκινήτων. Οι δερματολόγοι επεσήμαναν ότι υπάρχουν ακόμα πολλά ερωτηματικά σχετικά με το πώς αλληλεπιδρούν αυτά τα νέα χρώματα με το δέρμα, αλλά και όλο το σώμα.
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον ανέφεραν συγκεκριμένα ότι οι αλλεργικές αντιδράσεις είναι η πιο κοινή διαταραχή που σχετίζεται με τα τατουάζ. Η αντίδραση εκδηλώνεται με κνησμό, πρηξίματα ή εξανθήματα, τα οποία μπορεί να διαρκέσουν μέρες, μήνες ή ακόμα και χρόνια και χρήζουν θεραπείας με τοπικά στεροειδή. Υψηλός είναι και ο κίνδυνος των μολύνσεων από τη χρήση μη-αποστειρωμένων εργαλείων ή μολυσμένων μελανιών. Πέρα από τοπικές βακτηριακές μολύνσεις, αναφέρθηκαν και αρκετά περιστατικά μετάδοσης σύφιλης και ηπατίτιδας Β και C.
Οι δερματολόγοι ανέφεραν ακόμα και τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, αφού το τατουάζ μπορεί να καταστήσει δύσκολο τον εντοπισμό αλλαγών στις ελιές που είναι ύποπτες για κακοήθεια. Για τον λόγο αυτό, συνέστησαν την αποφυγή σχεδιασμού των τατουάζ πάνω σε υπάρχουσες ελιές. Στα πλαίσια της αντίδρασης, το τατουάζ μπορεί ακόμα να προκαλέσει ένα οίδημα που να θυμίζει τον τύπο του ακανθοκυτταρικού καρκινώματος. Επειδή είναι δύσκολο να διαχωριστεί από τον καρκίνο του δέρματος, το οίδημα αυτό μπορεί να οδηγήσει σε άσκοπη θεραπεία, βιοψία, ακόμα και χειρουργική επέμβαση.
«Δεδομένου ότι τα τατουάζ δεν διέπονται από κανέναν κανονισμό, υπάρχουν πολλά ερωτηματικά σχετικά με τα πιθανά προβλήματα που μπορούν να αντιμετωπίσουν οι καταναλωτές σε ό,τι αφορά τα μελάνια και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται», δήλωσε χαρακτηριστικά η Δρ. Μίτσι Σινοχάρα, καθηγήτρια Δερματολογίας στο πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον. «Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν οι καταναλωτές τους πιθανούς κινδύνους, να αναφέρουν οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιαστεί στον τεχνίτη, και να επισκεφτούν έναν εγκεκριμένο δερματολόγο για μία σωστή διάγνωση και θεραπεία».
Αποκαλύπτοντας ότι πάνω από το ένα τρίτο των Αμερικανών ηλικίας 18-25 ετών έχει αποκτήσει τατουάζ, οι δερματολόγοι συνέστησαν σε όλους τους ενδιαφερόμενους να επισκέπτονται επαγγελματίες τεχνίτες και να ελέγχουν ότι τα εργαλεία βρίσκονται σε αποστειρωμένες συσκευασίες. Στην περίπτωση κάποιας αντίδρασης, θα πρέπει να ενημερώσουν τον τεχνίτη, ενώ αν το πρόβλημα επιμείνει για περισσότερο από μία ή δύο βδομάδες, να επισκεφτούν δερματολόγο. Τέλος, τόνισαν ότι τα τατουάζ είναι καλύτερο να αποφεύγονται από όσους υποφέρουν από χρόνιες δερματικές παθήσεις, όπως ψωρίαση, έκζεμα ή τάση χηλοειδών ουλών.
Συντάκτης, Χριστόφορος Τζερμιάς
Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος
tzermias.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.