Τα μικρόβια παραμονεύουν γι’ αυτό πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος αλλά και μετά…
Διαβάστε παρακάτω 3 από τα βασικά λάθη που κάνουμε οι περισσότεροι και δίνουν στα μικρόβια τη δυνατότητα να ευδοκιμούν και να κάνουν παρέα στο πιάτο μας.
1ο λάθος: Δεν πλένουμε όλα τα φρούτα
Όταν θέλουμε να απολαύσουμε ένα μήλο, ένα αχλάδι ή ένα ροδάκινο το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να τα πλένουμε. Σωστή κίνηση! Γιατί όμως δεν κάνουμε το ίδιο και στα υπόλοιπα φρούτα που δεν τα καταναλώνουμε με τη φλούδα τους; Η μπανάνα, το πορτοκάλι, το πεπόνι και γενικά φρούτα με φλούδα θα πρέπει να πλένονται καθώς τα μικρόβια που υπάρχουν εξωτερικά μπορούν να μεταφερθούν στα χέρια μας ή και στο μαχαίρι και κατά συνέπεια στο ίδιο το «γυμνό» φρούτο.
2ο λάθος: Πλένετε τα χέρια σας πριν το μαγείρεμα
Πριν μπείτε στην κουζίνα για να μαγειρέψετε σε εσάς ή και στην οικογένεια σας θα πρέπει να πλένετε τα χέρια σας. Αυτό συνήθως είναι μια αντανακλαστική κίνηση που πρέπει να γίνεται πάντα και με ευλαβικό τρόπο. Το λάθος των περισσότερων είναι ότι θεωρεί το πλύσιμο των χεριών πριν από το μαγείρεμα αρκετό για να διασφαλίσει την σωστή υγιεινή κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Επειδή όμως κατά τη μαγειρική μπορεί να ακουμπήσετε κρέας ή κάποιο άλλο ωμό υλικό καλό είναι μετά την επαφή σας με αυτό να πλένετε τα χέρια σας. Αν δεν προχωρήσετε σε αυτή την κίνηση τότε τροφές που ίσως συνοδεύουν το τραπέζι σας και δε χρειάζονται μαγείρεμα μπορούν να μολυνθούν από τα χέρια σας.(σαλάτα, φρούτα…).
Ακόμη προσέξτε να χρησιμοποιείτε διαφορετικά σκεύη κατά το μαγείρεμα για να αποφύγετε να μεταφέρετε μικρόβια από τη μια τροφή στην άλλη. Για παράδειγμα δεν θα πρέπει να κόβετε τη σαλάτα με το ίδιο μαχαίρι που κόψατε πριν το κρέας.
3ο λάθος: Ο φούρνος
Ετοιμάσατε το φαγητό νωρίτερα από ότι θέλατε και για να το κρατήσετε ζεστό το αφήνετε στο φούρνο; Αυτή είναι μια λάθος κίνηση καθώς η συντήρηση του αγητού στο φούρνο ευνοεί τα μικρόβια που μπορούν να αυξηθούν σημαντικά σε θερμοκρασίες 5-55 βαθμούς κελσίου. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε, αν έχετε σκοπό να φάτε μετά από λίγες ώρες, είναι να βάλετε το φαγητό στο ψυγείο και όταν έρθει η στιγμή να το καταναλώσετε να το ξαναβάλετε στο φούρνο και να το ζεστάνετε. Αυτό δεν ισχύει μόνο για κρέατα αλλά και για τροφές όπως μακαρόνια, ρύζι, πατάτες…
Διαβάστε παρακάτω 3 από τα βασικά λάθη που κάνουμε οι περισσότεροι και δίνουν στα μικρόβια τη δυνατότητα να ευδοκιμούν και να κάνουν παρέα στο πιάτο μας.
1ο λάθος: Δεν πλένουμε όλα τα φρούτα
Όταν θέλουμε να απολαύσουμε ένα μήλο, ένα αχλάδι ή ένα ροδάκινο το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να τα πλένουμε. Σωστή κίνηση! Γιατί όμως δεν κάνουμε το ίδιο και στα υπόλοιπα φρούτα που δεν τα καταναλώνουμε με τη φλούδα τους; Η μπανάνα, το πορτοκάλι, το πεπόνι και γενικά φρούτα με φλούδα θα πρέπει να πλένονται καθώς τα μικρόβια που υπάρχουν εξωτερικά μπορούν να μεταφερθούν στα χέρια μας ή και στο μαχαίρι και κατά συνέπεια στο ίδιο το «γυμνό» φρούτο.
2ο λάθος: Πλένετε τα χέρια σας πριν το μαγείρεμα
Πριν μπείτε στην κουζίνα για να μαγειρέψετε σε εσάς ή και στην οικογένεια σας θα πρέπει να πλένετε τα χέρια σας. Αυτό συνήθως είναι μια αντανακλαστική κίνηση που πρέπει να γίνεται πάντα και με ευλαβικό τρόπο. Το λάθος των περισσότερων είναι ότι θεωρεί το πλύσιμο των χεριών πριν από το μαγείρεμα αρκετό για να διασφαλίσει την σωστή υγιεινή κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Επειδή όμως κατά τη μαγειρική μπορεί να ακουμπήσετε κρέας ή κάποιο άλλο ωμό υλικό καλό είναι μετά την επαφή σας με αυτό να πλένετε τα χέρια σας. Αν δεν προχωρήσετε σε αυτή την κίνηση τότε τροφές που ίσως συνοδεύουν το τραπέζι σας και δε χρειάζονται μαγείρεμα μπορούν να μολυνθούν από τα χέρια σας.(σαλάτα, φρούτα…).
Ακόμη προσέξτε να χρησιμοποιείτε διαφορετικά σκεύη κατά το μαγείρεμα για να αποφύγετε να μεταφέρετε μικρόβια από τη μια τροφή στην άλλη. Για παράδειγμα δεν θα πρέπει να κόβετε τη σαλάτα με το ίδιο μαχαίρι που κόψατε πριν το κρέας.
3ο λάθος: Ο φούρνος
Ετοιμάσατε το φαγητό νωρίτερα από ότι θέλατε και για να το κρατήσετε ζεστό το αφήνετε στο φούρνο; Αυτή είναι μια λάθος κίνηση καθώς η συντήρηση του αγητού στο φούρνο ευνοεί τα μικρόβια που μπορούν να αυξηθούν σημαντικά σε θερμοκρασίες 5-55 βαθμούς κελσίου. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε, αν έχετε σκοπό να φάτε μετά από λίγες ώρες, είναι να βάλετε το φαγητό στο ψυγείο και όταν έρθει η στιγμή να το καταναλώσετε να το ξαναβάλετε στο φούρνο και να το ζεστάνετε. Αυτό δεν ισχύει μόνο για κρέατα αλλά και για τροφές όπως μακαρόνια, ρύζι, πατάτες…
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.