Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Δυσκοιλιότητα: 11 άγνωστες αιτίες

Οι βασικοί ύποπτοι της δυσκοιλιότητας είναι συνήθως οι δίαιτες χαμηλές σε φυτικές ίνες, η έλλειψη άσκησης και νερού. Ποιες είναι όμως, σύμφωνα με το health.com, οι πιθανές αιτίες της δυσκοιλιότητας, που μπορεί να μη γνωρίζετε;


Διαβήτης και νευρολογικά προβλήματα
Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα νεύρα, οι οποίες με τη σειρά τους ενδεχομένως να επηρεάσουν τη διαδικασία πέψης. Οι περισσότεροι άνθρωποι με προχωρημένο διαβήτη το γνωρίζουν αυτό, ωστόσο όσοι υποφέρουν από συχνή δυσκοιλιότητα πρέπει να φροντίσουν να κάνουν έναν έλεγχο του σακχάρου στο αίμα τους.
Παράλληλα, οι νευρολογικές καταστάσεις, όπως η πολλαπλή σκλήρυνση ή η νόσος του Parkinson μπορούν να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα. Συνήθως, όμως, μία τέτοια κατάσταση συνοδεύεται από δυσκολία στην ούρηση, στο βάδισμα κλπ.
Υποθυρεοειδισμός
Ο υποθυρεοειδισμός, η υπολειτουργία δηλαδή του θυρεοειδούς αδένα, επιβραδύνει τις μεταβολικές διαδικασίες του οργανισμού, μεταξύ των οποίων και τη λειτουργία του εντέρου.
Αυτό δε σημαίνει βέβαια, ότι όποιος πάσχει από υποθυρεοειδισμό έχει απαραίτητα δυσκοιλιότητας ή αντίθετα όποιος έχει δυσκοιλιότητα, ότι πάσχει από υποθυρεοειδισμό. Παρόλα αυτά, είναι συχνό φαινόμενο, ειδικά σε νεαρά άτομα, η δυσκοιλιότητα να συνδέεται με υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.

Πίεση και αντιαλλεργικά φάρμακα
Η δυσκοιλιότητα ενδεχομένως να είναι μία παρενέργεια κοινών φαρμάκων, που χορηγούνται για τη ρύθμιση της υψηλής πίεσης, όπως είναι για παράδειγμα τα διουρητικά χάπια.
Τα συγκεκριμένα μάλιστα, αυξάνουν την παραγωγή ούρων, «ξεπλένοντας» στην ουσία το νερό από τον οργανισμό. Ωστόσο, το νερό είναι απαραίτητο για να διατηρεί τα κόπρανα μαλακά και να τα αποβάλλει από τον οργανισμό.
Παρόμοια προβλήματα δυσκοιλιότητας προκαλούν και τα αντιισταμινικά φάρμακα, που χορηγούνται για τη θεραπεία των αλλεργιών.
Παυσίπονα
Τα παυσίπονα χάπια είναι συχνοί «ένοχοι» της δυσλειτουργίας του πεπτικού συστήματος. Μάλιστα, μερικές έρευνες (αλλά όχι όλες) αναφέρουν, ότι όσοι είναι χρόνια χρήστες παυσίπονων φαρμάκων, όπως είναι η ασπιρίνη και η ιβουπροφαίνη, ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν δυσκοιλιότητα.

Σοκολάτα
Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις, που αναφέρουν ότι η σοκολάτα σε αρκετές περιπτώσεις προκαλεί δυσκοιλιότητα, αν και άλλες μελέτες θεωρούν, ότι βοηθά τους ανθρώπους με πεπτικά προβλήματα. Σε μελέτη του 2005, αποκαλύφθηκε, ότι άτομα που έπασχαν από χρόνια δυσκοιλιότητα ή από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, είχαν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν δυσκοιλιότητα. Μία καλή τακτική, είναι να περιορίσετε την κατανάλωση σοκολάτας, αν θεωρείτε, ότι αυτό σας προκαλεί δυσκοιλιότητα.
Βιταμίνες
Σε γενικές γραμμές, οι βιταμίνες δεν προκαλούν δυσκοιλιότητα, αλλά ορισμένα συγκεκριμένα συστατικά τους, όπως το ασβέστιο και ο σίδηρος, ενδεχομένως να δημιουργήσουν πρόβλημα.

Κατάχρηση καθαρτικού
Μερικά από τα καθαρτικά λειτουργούν για την τόνωση της δραστηριότητας του εντέρου, αλλά θα πρέπει να λαμβάνονται μόνο σύμφωνα με τις οδηγίες και τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας. Αν χρησιμοποιηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορούν να προκαλέσουν εξάρτηση, άρα και δυσλειτουργία στο έντερο.
Προσοχή βέβαια, γιατί δεν κάνει να λαμβάνετε οποιοδήποτε φάρμακο, συμπεριλαμβανομένων των καθαρτικών, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από όσο αναφέρουν οι συστάσεις του γιατρού σας και οι οδηγίες του φαρμάκου.
Αντιόξινα
Τα αντιόξινα είναι ιδανικά για την καταπολέμηση της καούρας, αλλά ιδιαίτερα όσα περιέχουν ασβέστιο ή αργίλιο, προκαλούν δυσκοιλιότητα. Για να μειώσετε την καούρα αλλά και τις πιθανότητες δυσκοιλιότητας, καταναλώστε λιγότερα λιπαρά τρόφιμα και περισσότερες φυτικές ίνες.

Κατάθλιψη και αντικαταθλιπτικά
Όπως και ο υποθυρεοειδισμός, έτσι και η κατάθλιψη προκαλεί μια γενική επιβράδυνση των ομαλών λειτουργιών του σώματος, η οποία μπορεί επίσης να επηρεάσει το έντερο.
Άτομα με το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, το οποίο μπορεί να συνδέεται στενά με την κατάθλιψη, είναι επίσης επιρρεπείς στη δυσκοιλιότητα. Επιπλέον, η δυσκοιλιότητα μπορεί να συσχετιστεί με αντικαταθλιπτικά φάρμακα, αν και δεν υπάρχουν ακόμη σαφείς αποδείξεις, που να αιτιολογούν γιατί συμβαίνει αυτό.
Γαλακτοκομικά
Μια διατροφή πλούσια σε γαλακτοκομικά προϊόντα αλλά χαμηλή σε φυτικές ίνες, μπορεί να επιβραδύνει την πέψη. Η προφανής λύση είναι να μειώστε την πρόσληψη αυτών των τροφίμων και να αυξήσει την πρόσληψη φυτικών ινών σε 20 με 35 γραμμάρια την ημέρα.
Επιπλέον, για να μειώσετε τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας, αποφύγετε τα έτοιμα φαγητά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία είναι γενικά χαμηλά σε φυτικές ίνες.

Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου
Οι ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου (ΙΦΝΕ), περιλαμβάνουν δυο νοσήματα: την ελκώδη κολίτιδα και τη νόσο του Crohn. Πρόκειται για χρόνιες φλεγμονές του εντέρου, που προσβάλλουν συνήθως άτομα νεαρής ηλικίας και των δύο φύλων.
Και οι δύο ασθένειες μπορούν να προκαλέσουν κράμπες, απώλεια βάρους, αιματηρές κενώσεις και άλλα προβλήματα υγείας. Η χρόνια διάρροια είναι ένα κοινό σύμπτωμα των δύο, ωστόσο, η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι ένα πρόβλημα.
Στην ελκώδη κολίτιδα, η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι ένα σημάδι της φλεγμονής στο ορθό, ενώ στη νόσο του Crohn μπορεί να είναι ένα σημάδι κάποιας απόφραξης στο λεπτό έντερο. 

 click@life.gr
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com