Υπάρχουν κάποιες γεύσεις στον κόσμο, οι οποίες είναι τόσο μοναδικές, που πρέπει να τις δοκιμάσουμε τουλάχιστον μια φορά στη ζωή μας. Ας δούμε τις 10 καλύτερες…
Φρέσκα φρούτα από τη νοτιανατολική Ασία
Η Νοτιανατολική Ασία είναι ένας επίγειος παράδεισος για τους λάτρεις των φρέσκων φρούτων. Αν βρεθείτε κάποια στιγμή σε κάποια από τις χώρες της, αξίζει να δοκιμάσετε μερικά φρούτα απευθείας από το δέντρο ή το θάμνο τους.
Ανάμεσα στις δεκάδες επιλογές βρίσκονται τα λίτσι με τον ζουμερό, κρεμώδη, ημιδιαφανή καρπό τους και την κοκκινωπή αγκαθωτή τους φλούδα, τα rambutan με οβάλ σχήμα και γλυκόπικρο καρπό, που περιβάλλεται από μια ακανθώδη κόκκινη κρούστα και τα mangosteen με παχύ μωβ δέρμα γύρω από τα τμήματα του πλούσιου ελαφρά όξινου καρπού του.
Φρέσκα στρείδια
Gourmet παριζιάνικα πιάτα
Ανεξάρτητα από τις διατροφικές του συνήθειες, δε γίνεται να μην παραδεχτεί κανείς την επίδραση της γαλλικής κουζίνας στην παγκόσμια γαστρονομία. Ειδικά όταν μιλάμε για υψηλή κουζίνα, δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να συναγωνιστεί τα gourmet παριζιάνικα εστιατόρια. Όταν επισκεφθείτε το Παρίσι, αποφασίστε να επενδύσετε ένα κομμάτι του budget σας στο φαγητό κι επισκεφθείτε κάποιο από τα εστιατόρια πρώτης γραμμής της πόλης. Η εμπειρία θα σας μείνει σίγουρα αξέχαστη. Απλά καθίστε αναπαυτικά και απολαύστε τα πιάτα και το κρασί καθώς έρχονται στο τραπέζι σας, μέσα στην κομψή ατμόσφαιρα του χώρου και θα αισθανθείτε γεύσεις που δεν είχατε φανταστεί ποτέ… Γιατί η εμπειρία του φαγητού δεν περιορίζεται μόνο στην τροφή και τη γεύση…
Τρούφα από τη Γαλλία ή την Ιταλία
Μπορεί οι σεφ να περιμένουν υπομονετικά την περίοδο που βγαίνουν οι τρούφες (από το τέλος του φθινοπώρου μέχρι τα μέσα του χειμώνα), ωστόσο χάνουν κάτι από τη γεύση τους καθώς ταξιδεύουν. Αν θέλετε να δοκιμάσετε μια αυθεντική εμπειρία μαύρης τρούφας, μπορείτε να πάτε στο Perigord της Γαλλίας και να δείτε πώς τις μαζεύουν, ενώ για λευκή τρούφα η περιοχή Alba της Ιταλίας είναι η ιδανικότερη.
Fugu στην Ιαπωνία
Το Fugu είναι η ιαπωνική εκδοχή αυτού που στο δυτικό κόσμο ονομάζεται blowfish και που, αν και φημίζεται για τη νοστιμιά του, πολλοί αποφεύγουν να το δοκιμάσουν λόγω της επικινδυνότητάς του. Αν μαγειρευτεί με λάθος τρόπο μπορεί να αποδειχθεί ακόμα και θανατηφόρο, δεδομένου ότι ορισμένα μέρη του σώματός του περιέχουν ένα επικίνδυνο δηλητήριο που προκαλεί σοβαρή παράλυση, αναπνευστικά προβλήματα και μπορεί να σκοτώσει τα «θύματά» του μέσα σε λίγες ώρες.
Ωστόσο είναι περιζήτητο για τη λεπτή του γεύση, θεωρείται αφροδισιακό και σας προσφέρει μια διαφορετική γευστική εμπειρία. Στην Ιαπωνία ένας σεφ χρειάζεται χρόνια εκμάθησης για να μάθει να αφαιρεί σωστά το δηλητήριο του ψαριού και υπάρχει ειδικό δίπλωμα που απονέμεται για τη συγκεκριμένη διαδικασία.
Μεξικανική ζεστή σοκολάτα
Οι Ευρωπαίοι της άλλαξαν λίγο μορφή, προσθέτοντας ζάχαρη και βανίλια, δημιουργώντας ένα ρόφημα που θυμίζει τη σημερινή ζεστή σοκολάτα, αλλά δύσκολα θα αναγνωριζόταν από τους Αζτέκους ως σοκολάτα.
Η αυθεντική μεξικανική ζεστή σοκολάτα είναι περίπλοκη γεύση, έχει κανέλα και άλλα μπαχαρικά και αν κι είναι πολλές φορές γλυκιά, διαφέρει κατά πολύ από τα υπόλοιπα μίγματα ζεστής σοκολάτας. Αν σας προσφερθεί ποτέ αυθεντική μεξικανική σοκολάτα, μην την σνομπάρετε. Θα δοκιμάσετε μια διαφορετική και μοναδική εμπειρία που θα σας ζεστάνει όλο το σώμα.
«Οικολογικό» χαβιάρι στην Καλιφόρνια
Το χαβιάρι αυτό λοιπόν, είναι γεμάτο από υδράργυρο και άλλες βλαβερές ουσίες. Αν θέλετε μια «οικολογική» εκδοχή του, στην Αμερική υπάρχουν εκτροφεία οξύρυγχου, με το Tsar Nicoulai του San Francisco να είναι από τα πιο γνωστά, όπου προσφέρεται «οικολογικό» χαβιάρι υψηλής ποιότητας.
Mοριακή γαστρονομία
Η μοριακή γαστρονομία ενώνει το φαγητό με την επιστήμη, δίνοντας στα υλικά μοναδικές μορφές και γεύσεις. Για παράδειγμα σκεφτείτε πώς θα ήταν αν απολαμβάνατε ένα υγρό ραβιόλι, αφρό λαχανικών ή τρόφιμα σε σχήμα φυσαλίδας ή μπαλονιού. Το πιο διάσημο εστιατόριο του είδους ήταν το El Bulli κοντά στη Βαρκελώνη, το οποίο χάρισε στον Ferran Adria και τον τίτλο του σεφ της περασμένης δεκαετίας. Θα περιμένουμε και την επόμενη κίνησή του…
Φρέσκος αστακός
Τοπικές σπεσιαλιτέ
Κάθε κουλτούρα δημιουργεί τα δικά της ξεχωριστά πιάτα που αποτελούν έναν μοναδικό συνδυασμό των τροφών και των πρώτων υλών που είναι διαθέσιμα στην κάθε περιοχή. Είτε μιλάμε για μια σπιτική συνταγή ενός μικρού ορεινού χωριού, είτε για φαγητό στον δρόμο μιας πολυσύχναστης πόλης, το σίγουρο είναι ότι πρέπει να δοκιμάζουμε τις τοπικές σπεσιαλιτέ στην περιοχή όπου παράγονται, που μυρίζουν αυθεντικότητα και παράδοση.
click@Life.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.