Η αψινθιά ανήκει στο γένος αρτεμισία ως είδος αψίνθη και
πρόκειται για ξηρόφυτο ποώδες πολυετές φυτό που ευδοκιμεί στις εύκρατες
και θερμές χώρες ως αυτοφυές σε άγονους και βραχώδεις τόπους.
Χρησιμοποιείται από τα χρόνια του Ιπποκράτη και το φυτό καλλιεργείται
από τα βιβλικά χρόνια για την αντιμετώπιση των επιδημιών και σαν
εντομοαπωθητικό.
Η πικράδα της αντιπροσωπεύει μεταφορικά την αμαρτία στην βίβλο, ενώ θεωρούσαν ότι δυναμώνει την μνήμη και την λογική, βοηθά στους πόνους στους μυς, αρθρώσεις και συνδετικούς ιστούς, δυναμώνει την όραση, βαθαίνει τον ύπνο.
Εξ αιτίας της τελευταίας ιδιότητας στα χωριά γέμιζαν τα μαξιλάρια με αψιθιά, ενώ σε περιόδους επιδημιών χολέρας και πανώλης κρέμαγαν το φυτό στις κατοικίες και κάπνιζαν τους χώρους καίγοντας βλαστούς της.
Ο Διοσκουρίδης γράφει: "όταν ανακατεύεις το μελάνι με έγχυμα αψιθιάς τα ποντίκια δεν αγγίζουν τους πάπυρους".
Η αψιθιά θεωρείται ένα από τα καλύτερα τονωτικά του στομαχιού, ενώ είναι ελαφρά αντιπυρετική, αντισηπτική, διουρητική και ανθελμινθική.
Σε μικρές δόσεις αυξάνει την όρεξη, διευκολύνει την πέψη και επιταχύνει την κυκλοφορία του αίματος.
Να σημειωθεί ότι το λικέρ της αψιθιάς, το γνωστό αψέντι, είναι τοξικό και προκαλεί εκφυλισμό του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Για τον λόγο αυτό σε πολλές χώρες απαγορεύεται η παρασκευή του.
radar.gr
Η πικράδα της αντιπροσωπεύει μεταφορικά την αμαρτία στην βίβλο, ενώ θεωρούσαν ότι δυναμώνει την μνήμη και την λογική, βοηθά στους πόνους στους μυς, αρθρώσεις και συνδετικούς ιστούς, δυναμώνει την όραση, βαθαίνει τον ύπνο.
Εξ αιτίας της τελευταίας ιδιότητας στα χωριά γέμιζαν τα μαξιλάρια με αψιθιά, ενώ σε περιόδους επιδημιών χολέρας και πανώλης κρέμαγαν το φυτό στις κατοικίες και κάπνιζαν τους χώρους καίγοντας βλαστούς της.
Ο Διοσκουρίδης γράφει: "όταν ανακατεύεις το μελάνι με έγχυμα αψιθιάς τα ποντίκια δεν αγγίζουν τους πάπυρους".
Η αψιθιά θεωρείται ένα από τα καλύτερα τονωτικά του στομαχιού, ενώ είναι ελαφρά αντιπυρετική, αντισηπτική, διουρητική και ανθελμινθική.
Σε μικρές δόσεις αυξάνει την όρεξη, διευκολύνει την πέψη και επιταχύνει την κυκλοφορία του αίματος.
Να σημειωθεί ότι το λικέρ της αψιθιάς, το γνωστό αψέντι, είναι τοξικό και προκαλεί εκφυλισμό του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Για τον λόγο αυτό σε πολλές χώρες απαγορεύεται η παρασκευή του.
radar.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.