Σαφράν
Ο κρόκος ή αλλιώς σαφράν είναι το φυτό από το οποίο παράγεται, ένα από τα ακριβότερα μπαχαρικά στον κόσμο. Το σαφράν προέρχεται από τον ύπερο του άνθους του φυτού κρόκος. Για να καλλιεργηθεί το συγκεκριμένο φυτό χρειάζεται ξηρό και θερμό κλίμα, ενώ το έδαφος θα πρέπει να είναι σχεδόν άγονο, ασβεστώδες, επίπεδο, χωρίς δένδρα και κυρίως πλήρως αφυδατωμένο, ώστε να απομακρύνεται το νερό και να αποφεύγονται πιθανές προσβολές από μύκητες.
Η συγκομιδή του είναι εξαιρετικά λεπτή δουλειά και απαιτεί πολύ κόπο και χρόνο. Για να παραχθούν περίπου 500 γρ., από το πολύτιμο αυτό μπαχαρικό υπολογίζεται ότι απαιτούνται 50.000 έως 75.000 λουλούδια (υπολογίστε περίπου σε έκταση ίση με ένα γήπεδο ποδοσφαίρου γεμάτο με μικρά άνθη). Μετά το τέλος της συγκομιδής, το σαφράν πρέπει να αποξηρανθεί προκειμένου να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια, να αποθηκευτεί και να προστατευθεί από την υγρασία, το ηλιακό φως και τη θερμότητα. Όσο για το κόστος του, είναι αρκετά υψηλό και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 5000 δολάρια για 300 γρ. κρόκου.
Καρπούζι Densuke
Πρόκειται για τα καρπούζια Densuke, τα οποία δεν είναι μεγάλα σε μέγεθος και παρ’ότι αποτελούνται κυρίως από νερό, κοστίζουν μια ολόκληρη περιουσία. Το εξωτερικό χρώμα τους είναι μαύρο και είναι πολύ πιο τραγανά σε σύγκριση με τα συνηθισμένα καρπούζια. Ευδοκιμούν μόνο στο βόρειο ιαπωνικό νησί, Hokkaido και συνήθως δίδονται ως εξαιρετικά σπάνια και πολύτιμα δώρα. Η ετήσια παραγωγή των καρπουζιών Densuke δεν ξεπερνά τα 65, ενώ το κόστος τους μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τα 4.500 ευρώ.
Πεπόνι Yubari
Η εξόχως γλυκιά και ζουμερή γεύση τους και η χυμώδης σάρκα τους οφείλεται κυρίως στην ηφαιστειακή τέφρα του εδάφους. Ως προς το κόστος τους, μπορεί να ξεκινά από τα 45 ευρώ και να καταλήγει στα 20.000.
Μανιτάρια Matsutake
Chocopologie από την σοκολατερί Knipschildt
Χειροποίητη τρούφα σοκολάτας, με σοκολάτα Valrhona περιεκτικότητας σε κακάο 70% και μαύρη τρούφα, η Chocopologie είναι σίγουρα το απόλυτο έδεσμα της ελίτ. Η αυθεντική εκδοχή της συγκεκριμένης σοκολάτας δημιουργήθηκε από τον Fritz Knipchildt, έναν Δανό σοκολατοποιό, που εγκαταστάθηκε στην Αμερική και δημιούργησε τη γλυκόπικρη αυτή λιχουδιά, το 1996. Κάθε λάτρης και μη της σοκολάτας, θα ήθελε να δοκιμάσει ένα κομματάκι Chocopologie. Ως προς το τίμημά της, μόνο γλυκό δεν είναι και η Chocopologie δικαιωματικά, κατέχει τον τίτλο της ακριβότερης «σοκολάτας» του κόσμου.
Μοσχάρι Kobe
Χαβιάρι «Almas»
Το χαβιάρι είναι τα αυγά οξύρρυγχου, που ζει στη Μαύρη Θάλασσα. Αποτελεί ίσως το ακριβότερο έδεσμα στον κόσμο και έχει καταστεί σύμβολο κύρους και σήμα κατατεθέν των πλέον επίσημων γευμάτων. Το πιο σπάνιο και ακριβό χαβιάρι προέρχεται από το Ιράν και ονομάζεται «Almas», που κυριολεκτικά σημαίνει «διαμάντι». Παράγεται από τον οξύρρυγχο Almas Caviar Beluga και είναι μικροσκοπικό, ανοιχτόχρωμο και φωτεινό σαν μικρή πέρλα.
Ο χρόνος ωρίμανσης των αυγών αυτών των ψαριών μπορεί να ξεπεράσει και τις δύο δεκαετίες. Για το λόγο αυτό, είναι και εξαιρετικά σπάνιο να βρείτε το συγκεκριμένο είδος. Τα ίδια τα ψάρια, ανήκουν στους γηραιότερους πληθυσμούς του πλανήτη, με παρουσία ζωής πάνω από 120 εκατομμύρια χρόνια. Κάποιοι μάλιστα, ισχυρίζονται ότι είναι οι μοναδικοί «επιζήσαντες» από την εποχή των δεινοσαύρων. Τα ψάρια Beluga ζουν στην Κασπία θάλασσα και ο μέσος όρος ζωής τους, είναι 80 χρόνια.
Λευκή τρούφα
Πρόκειται δε, για μια φημισμένη αφροδισιακή τροφή, που εμφανίζεται όμως σε ελάχιστες περιοχές, όπως στην Ιταλία ή την Κροατία. Το κόστος της είναι έτσι κι αλλιώς υψηλό, απλώς για την ιστορία σας αναφέρουμε ότι η ακριβότερη λευκή τρούφα, πωλήθηκε έναντι 255.000 ευρώ.
Σούπα από φωλιά πουλιών
Οι φωλιές διαλύονται μέσα στο νερό, ώστε να αποκτήσουν υφή «ζελατινοειδή». Είναι το πιο ακριβό τεχνητό «παράγωγο» ζώων που καταναλώνει ο άνθρωπος. Πάντως αν θέλετε να παραβλέψετε το κόστος της, αξίζει να γνωρίζετε ότι η συγκεκριμένη σούπα έχει υψηλή θρεπτική, φαρμακευτική και αφροδισιακή αξία.
Χρυσός (βρώσιμος)
Όσοι καταναλώνουν το πολύτιμο αυτό μέταλλο, ούτε πάσχουν από κάποια ασθένεια, ούτε προκαλούν παρενέργειες στον οργανισμό τους. Ο χρυσός είναι ένα από τα ακριβότερα, αν και όχι τόσο νόστιμα εδέσματα, που σερβίρονται και καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες (νιφάδες ή φύλλα χρυσού).
Συνήθως ο βρώσιμος χρυσός αποτελεί γαρνιτούρα, σε ακριβά γεύματα και εστιατόρια και μπορεί να τον έχετε πετύχει μέσα σε ποτά ή σε… χρυσά μπισκότα που προκαλούν εντύπωση.
click@Life.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.