Λόξιγκα ονομάζουμε την κατάσταση, κατά την οποία
παίρνουμε σε τακτικά διαστήματα ανάμεσα σε κανονικές, κάποιες πολύ
κοφτές εισπνοές που έχουν σαν αποτέλεσμα το χαρακτηριστικό ήχος, ο
οποίος είναι αρκετά δυνατός...
Υπεύθυνο για τον λόξιγκα είναι κυρίως το διάφραγμα, ένας μεγάλος μυς που βρίσκεται στο κάτω μέρος του στήθους και η λειτουργία του είναι η υποστήριξη των πνευμόνων στην διαδικασία της αναπνοής.
Όπως συμβαίνει και με το φτάρνισμα ο λόξιγκας είναι ένα αντανακλαστικό σύμπτωμα που ενδεχομένως να έχει τις ρίζες του, εκατομμύρια χρόνια πριν, όταν ο άνθρωπος εμφανίσθηκε στη γη.
Συμβαίνει στους ανθρώπους αλλά και σε άλλα θηλαστικά. Στους ανθρώπους είναι συχνό φαινόμενο σε μωρά, ιδίως μετά τη λήψη τροφής.
Η διάρκεια του λόξιγκα είναι από 5 - 15 λεπτά, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις διαρκεί πολύ περισσότερο και είναι ενοχλητικός. Έχουν καταγραφεί και κρίσεις λόξιγκα που άγγιξαν ακόμα και τα 6 χρόνια!
Στις περισσότερες περιπτώσεις ο λόξιγκας δεν προκαλεί προβλήματα και ο κυριότερος λόγος που τον προκαλεί έχει να κάνει με το πόσο γρήγορα τρώμε το φαγητό, αλλά και το αλκοόλ, το άγχος, το κάπνισμα, το έντονο και υπερβολικό γέλιο.
Πολλοί είναι οι τρόποι για να απαλλαγούμε από αυτόν αν και δεν αρκούν τα γιατροσόφια της γιαγιάς...
Ας δούμε κάποιους τρόπους για να αντιμετωπίσουμε το ενοχλητικό αυτό σύμπτωμα:
- Γεμίστε ένα ποτήρι νερό και αρχίστε να πίνετε μικρές κοφτές γουλιές ενώ κρατάτε την αναπνοή σας
- Πάρτε μια χάρτινη σακούλα (όχι πλαστική) και επί ένα λεπτό αρχίστε να εισπνέετε και να εκπνέετε μέσα στη σακούλα. Φροντίστε η σακούλα να καλύπτει και το στόμα αλλά και τη μύτη σας
- Απομακρυνθείτε από εκεί που βρίσκεστε και καθίστε κάπου που να επικρατεί ηρεμία. Στη συνέχεια εισπνεύστε βαθιά και κρατείστε όσο πιο πολύ μπορείτε την αναπνοή σας
- Καταπιείτε αργά μεγάλες ποσότητες νερού. Και τέλος για να κάνουμε και χιούμορ σας προτείνουμε να βάλετε κάποιον να σας τρομάξει.
Σε κάποιες περιπτώσεις έχει καταγραφεί και η χρήση φαρμάκων που μπορούν αποδεδειγμένα να μειώσουν τον λόξιγκα. Η χλωροπρομαζίνη, η μπακλοφένη και η μετοκλοπραμίνη μπορούν σαν ουσίες να βοηθήσουν.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο λόξιγκας στο 99% των περιπτώσεων είναι ένα σύμπτωμα που όσο ξαφνικά εμφανίζεται, άλλο τόσο ξαφνικά υποχωρεί και μάλιστα μόνο του...
radar.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.