Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Η αντοχή στον παγετό είναι καταγεγραμμένη στα γονίδια

сильный мороз зима снег погода шерсть варежки
Φωτογραφία: ΡΙΑ-Νόβοστι

Οι Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν σε εκπροσώπους των αυτόχθονων λαών της Σιβηρίας ένα ειδικό γονίδιο αντοχής στον παγετό. Ειδικά σε αυτό το γονίδιο κρύβεται το μυστικό της επιβίωσης σε ακραίες κλιματικές συνθήκες. Εν τω μεταξύ οι Ρώσοι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι αυτό το γονίδιο υπάρχει σε κάθε άνθρωπο.

Οι γενετιστές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ πήραν δείγματα DNA από διακόσιους εκπροσώπους 10 αυτόχθονων εθνικών ομάδων της Σιβηρίας. Έπειτα από πολύπλοκες αναλύσεις κατάφεραν να προσδιορίσουν τα γονίδια, που είναι αρμόδια για την αντοχή στο κρύο. Αλλά, παραδόξως, τα γονίδια αυτά δεν είναι υπεύθυνα για τη θερμοκρασία του σώματος, αλλά για το μεταβολισμό. Παρόμοια γονίδια υπάρχουν σε κάθε άνθρωπο, υποστηρίζει ο αναπληρωτής διευθυντής για επιστημονικά θέματα του Επιστημονικού-Ερευνητικού Ινστιτούτου Γενετικής Ιατρικής του παραρτήματος Σιβηρίας της Ρωσικής Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών Βαντίμ Στεπάνοφ:

Κάθε άτομο διαθέτει το ίδιο ακριβώς σύνολο γονιδίων. Διαφορετικό ζήτημα το ότι σε κάθε λαό εκδηλώνεται σε διαφορετικές εκδοχές. Οι λαοί του Βορρά διαθέτουν εδραιωμένες μέσω της φυσικής επιλογής εκδοχές γονιδίων, οι οποίες συμμετέχουν στο μεταβολισμό των λιπιδίων. Όταν ένα άτομο καταναλώνει λιπαρή τροφή, τότε η ενέργεια αποθηκεύεται ως λίπος. Αυτό είναι ευεργετικό για τη ζωή σε ακραίες κλιματικές συνθήκες.
Οι κάτοικοι των θερμών χωρών δεν χρειάζονται τόση ενέργεια, γι’ αυτό και ο μεταβολισμός τους είναι διαφορετικά διαμορφωμένος. Με απλά λόγια, ένας Αφρικανός στη Σιβηρία δεν θα νοιώθει απλώς κρύο, αλλά και θα πεινάει. Όλα τα λιγοστά αποθέματα ενέργειάς του στον οργανισμό θα ξοδεύονται γρήγορα και για να τα συμπληρώσει θα πρέπει να καταναλώνει πολύ κρέας και λιπαρή τροφή. Από την άλλη πλευρά και οι βόρειοι λαοί στα τροπικά κλίματα δεν μπορούν να ζήσουν άνετα. Η δραστηριότητα του λεγόμενου γονιδίου αντοχής στο ψύχος αναπτύσσεται επί χιλιετίες, ξεκινώντας από τη στιγμή, που οι πρώτοι άνθρωποι εγκαταστάθηκαν στη Σιβηρία και τον ακρώτατο Βορρά. Οι οργανισμοί τους αργά, αλλά σταθερά προσαρμόστηκαν στο περιβάλλον τους.
Παρόμοιες γενετικές αναλύσεις στο μέλλον θα αποδειχθούν πολύ χρήσιμες. Ειδικά κατά την επιλογή ανθρώπων για εργασία σε συνθήκες δριμύτατου κρύου ή ακραίας ζέστης, πιστεύει ο Στεπάνοφ:
Από πρακτική άποψη δεν πρόκειται για μια άχρηστη ανακάλυψη. Φανταστείτε ότι πρέπει να κατακτήσουμε την Ανταρκτική ή την Αρκτική. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μεταβούν στην Αρκτική άνθρωποι, οι οποίοι ζούσαν προηγουμένως σε άλλες τοποθεσίες. Θα μεταβούν εκεί για να χτίσουν κάτι, να διανοίξουν δρόμους, να οργανώσουν τη ναυσιπλοΐα. Εάν τα γενετικά χαρακτηριστικά αυτών των ανθρώπων είναι εκ των προτέρων προσαρμοσμένη στις συνθήκες αυτές, τότε με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα θα είναι σε θέση να εργαστούν εκεί και να ζήσουν με λιγότερα προβλήματα υγείας.
Η ανακάλυψη των Βρετανών επιστημόνων αποδείχθηκε ωφέλιμη και για την παγκόσμια επιστήμη. Συγκρίνοντας τα γενετικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων, που ζουν σε διαφορετικές κλιματικές συνθήκες, είναι δυνατό να μελετηθεί ο μηχανισμός της φυσικής επιλογής.

Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com