Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Φρέσκα ή τυποποιημένα προϊόντα; Οι απαντήσεις σε συνηθισμένα διλήμματα

Τα κατεψυγμένα ή τυποποιημένα προϊόντα, μπορεί να είναι τις περισσότερες φορές φθηνότερα, αλλά όμως, αυτό δε σημαίνει ότι είναι και κακής ποιότητας ή ότι υστερούν σε γεύση και θρεπτική αξία σε σύγκριση με τα φρέσκα


Παραδοσιακά, συνηθίζουμε να πιστεύουμε ότι τα φρέσκα προϊόντα είναι πολύ καλύτερα σε ποιότητα και ανώτερα σε θρεπτική αξία, σε σύγκριση με τα τυποποιημένα ή κατεψυγμένα προϊόντα. Τα δεύτερα μοιάζουν να είναι το αναγκαίο κακό, όταν δεν μπορούμε να έχουμε φρέσκα λαχανικά, θαλασσινά ή κρεατικά στο πιάτο μας.
Τα κατεψυγμένα ή τυποποιημένα προϊόντα, μπορεί να είναι τις περισσότερες φορές φθηνότερα, αλλά όμως, αυτό δε σημαίνει ότι είναι και κακής ποιότητας ή ότι υστερούν σε γεύση και θρεπτική αξία σε σύγκριση με τα φρέσκα. Μερικές φορές μάλιστα, είναι εφάμιλλα με τα φρέσκα και ίσως καλύτερα.
Αν εξακολουθείτε να έχετε διλήμματα, παρακάτω θα βρείτε μερικές απαντήσεις για να σας φύγει κάθε ενδοιασμός ως προς την κατανάλωση προϊόντων με συντηρητικά και για να ξεδιαλύνετε κάθε απορία σας.
Ντομάτες: Φρέσκιες ή σε κονσέρβα;

Η ντομάτα είναι καθαρά εποχικό (καλοκαιρινό) λαχανικό. Ακόμη όμως και όταν οι φρέσκιες ντομάτες είναι στην καλύτερη εποχή τους, οι κονσερβοποιημένες υπερτερούν σε κάτι, σε σύγκριση με τις φρέσκιες, όσο παράδοξο κι αν αυτό ακούγεται. Οι κονσερβοποιημένες ντομάτες συντηρούνται σε υψηλή θερμοκρασία και απελευθερώνουν λυκοπένιο, ένα καροτενοιδές που βοηθά σημαντικά στην προστασία από τον καρκίνο του προστάτη ή του μαστού. Ακόμη, οι ντομάτες στην κονσέρβα είναι ξεφλουδισμένες, καθαρισμένες και κομμένες, έτοιμες για μαγείρεμα.
Πλέον οι συσκευασμένες ντομάτες, διατίθενται και σε γυάλινα βάζα, για όσους εξακολουθείτε να έχετε το φόβο για τα μεταλλικά τενεκεδάκια που περιέχουν το στοιχείο BPA (μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται σε πολλά προϊόντα αλουμινίου). Μελέτες είχαν συνδέσει τη συγκεκριμένη χημική ουσία με παθήσεις όπως η στειρότητα, προβλήματα στην καρδιά και με τον διαβήτη. Πάντως η απόφαση της αμερικάνικής αρχής τροφίμων και ποτών, καταδίκασε την απαγόρευση χρήσης του BPA στις συσκευασίες τροφίμων και ποτών, καθώς δεν υπήρχαν επαρκείς ενδείξεις για την πρόκληση των άνω παθήσεων. Παρόλα αυτά και η ίδια αρχή προτρέπει για την αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων συσκευασίας των τροφών, ενώ οι μελέτες για την επίδραση του BPA, συνεχίζονται.
Αρακάς: Φρέσκος ή κατεψυγμένος;

Αν δεν διαθέτετε δικό σας κήπο, για να καλλιεργείτε λαχανικά, τότε η επιλογή του κατεψυγμένου αρακά είναι μονόδρομος. Τα μικρά πολύτιμα πράσινα μπιζέλια, μόλις συλλεχθούν έχουν την τάση να μετατρέπουν την περιεκτικότητα σακχάρου σε άμυλο. Αποτέλεσμα είναι η γεύση του αρακά να αλλοιώνεται και να είναι άνοστος. Από την άλλη πλευρά ο κατεψυγμένος αρακάς, συλλέγεται και καταψύχεται στην ακμή της ωριμότητάς του. Με τον τρόπο αυτό εμποδίζεται η διαδικασία μετατροπής του σακχάρου σε άμυλο, όποτε διασώζουμε την γλυκιά γεύση του. Επιπλέον, ο κατεψυγμένος αρακάς δεν χρειάζεται και ξεφλούδισμα.
Χυμός λεμονιού: Φρέσκος ή εμφιαλωμένος;

Συνηθίζετε να πίνετε φρέσκο χυμό από λεμόνι ή βαριέστε να στύβετε όλη την ώρα και καταφεύγετε στην εύκολη λύση του τυποποιημένου; Μάλλον ήρθε η ώρα να αλλάξετε συνήθειες και να αρχίσετε να καταναλώνετε φρέσκο χυμό λεμονιού. Οι εμφιαλωμένοι χυμοί περιέχουν συστατικά, που μικρή σχέση έχουν με τα φρέσκα λεμόνια (όπως το κιτρικό οξύ, το νερό και η ζάχαρη). Αν έχετε δοκιμάσει εμφιαλωμένο χυμό λεμονιού σίγουρα θα έχετε προσέξει τη διαφορά στη γεύση και στο χρώμα. Ούτε την έντονη γεύση και το άρωμα, ούτε το κίτρινο χρώμα από το φρέσκο χυμό λεμόνι έχουν οι χυμοί στις τυποποιημένες συσκευασίες. Για να έχετε αρκετά αποθέματα από χυμό λεμονιού και να μην χρειάζεται να στύβετε κάθε φορά που θέλετε να πιείτε, μπορείτε να βάλετε σε παγοθήκες χυμό λεμονιού και να τον έχετε έτοιμο… μόλις τον ζητήσει ο οργανισμός σας.
Μπρόκολα: Φρέσκα ή κατεψυγμένα;

Τα κατεψυγμένα λαχανικά μπορεί να έχουν μεγαλύτερη διατροφική αξία σε σύγκριση με τα νωπά. Βέβαια σε κάθε περίπτωση πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη την εποχή αλλά και το διάστημα το οποίο τα φρέσκα λαχανικά παρέμειναν στο ράφι. Όμως με κάποιες κατηγορίες λαχανικών, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι ό,τι καλύτερο να τρώμε κατεψυγμένα μπρόκολα. Τα συγκεκριμένα λαχανικά μετά την κατάψυξή τους, έχουν υγρανθεί στα φυλλώματά τους και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στο μαγείρεμα. Μάλιστα αν προστεθεί και κάποιο επιπλέον κατεψυγμένο υλικό στο μαγείρεμα, το αποτέλεσμα θα είναι ένα απογοητευτικό μίγμα υγρών.
Σολομός: Φρέσκος ή συσκευασμένος;

Δεν είναι μόνο ο τόνος τον οποίο μπορείτε να προμηθευτείτε σε κονσέρβα. Ο σολομός διατίθεται επίσης σε κονσέρβες. Το θέμα όμως είναι το τι πρέπει να προτιμάμε, φρέσκο ή σολομό σε κονσέρβα; Η απάντηση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Αρχικά από τα χρήματα που είστε να διατεθειμένοι να καταβάλετε. Ο σολομός σε κονσέρβα είναι σίγουρα φθηνότερος, έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, είναι μαγειρεμένος και έτοιμος να φαγωθεί. Επιπλέον οι σολομοί σε κονσέρβα έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νάτριο σε σύγκριση με το φρέσκο σολομό. Σε ορισμένες συσκευασίες όμως, ο σολομός δεν έχει ξεφλουδιστεί και δεν του έχουν αφαιρεθεί τα οστά. Οπότε δύσκολα μπορείτε να τον σερβίρετε για.. φιλέτο. Η κονσέρβα είναι η εύκολη λύση για ένα σάντουιτς σολομού ή για τον εμπλουτισμό της σαλάτας σας.
Σπανάκι: Φρέσκο ή κατεψυγμένο;

Υπάρχει μήπως κάποιος λόγος, που ο Ποπάυ, προτιμούσε την κονσέρβα με το σπανάκι; Ίσως και να γνώριζε ότι το συσκευασμένο σπανάκι, περιέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά, από ό, τι το φρέσκο σπανάκι. Περιγραφικά θα λέγαμε ότι θα πρέπει να καταναλώσετε ένα «βουνό» από φρέσκο σπανάκι, για να προσλάβει ο οργανισμός σας τα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται σε 300 γρ. συσκευασμένο σπανάκι. Σε κάθε περίπτωση πάντως προτιμούμε το κατεψυγμένο σπανάκι αντί της κονσέρβας. Έχει και καλύτερη γεύση και είναι χαμηλότερο σε περιεκτικότητα νατρίου. Μια κούπα από κατεψυγμένο σπανάκι, έχει τετραπλάσια ποσότητα θρεπτικών συστατικών, όπως φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, σίδηρο και ασβέστιο, σε σύγκριση με το φρέσκο σπανάκι. Αν θέλετε λοιπόν να πάρετε μεγάλες δόσεις από ενέργεια… καταναλώστε άφοβα κατεψυγμένο σπανάκι. 
click@life.gr 
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com