Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Βαλσαμικό ξύδι... Από φάρμακο για... λίγους, gourmet σιρόπι !

Βαλσαμικό ξύδι
Το εξαιρετικό αυτό ξύδι εφευρέθηκε αιώνες πριν ως φαρμακευτικό βάλσαμο (εξού και η ονομασία του), για αποκλειστική χρήση από βασιλείς, αυτοκράτορες και ευγενείς και μόνο προνομιακά καταστήματα είχαν δικαίωμα να το πουλήσουν.
 
Με την πάροδο του χρόνου, το βαλσαμικό ξύδι βρήκε το ρολό του στη γαστρονομία και ενίσχυσε τις γεύσεις των λαχανικών, των κρεάτων, ακόμα και γλυκών.
 
Στην Ελλάδα, το προϊόν παράγεται από τη ζύμωση (αλκοολική και οξική) συγκεκριμένων ποικιλιών σταφυλιού, κατά βάση της κορινθιακής σταφίδας. Ωριμάζει για τουλάχιστον 6 έτη (και πολλές φορές και για 12 ή και παραπάνω).
 
Ο παραδοσιακός τόπος προέλευσής του είναι η Μοντένα της Ιταλίας.
Παράγεται από το χυμό άσπρων σταφυλιών ποικιλίας Trebbiano, χωρίς να έχει υποστεί κάποια ζύμωση. Η διαδικασία περιλαμβάνει, αρχικά, το βράσιμο του χυμού των σταφυλιών, που γίνεται αργά σε χάλκινα δοχεία μέχρι ο όγκος τους να μειωθεί κατά 1/3 και τελικά να παραχθεί ένα γλυκό, έντονα φρουτώδες σιρόπι.
 
Εν συνεχεία, πραγματοποιείται η ωρίμανσή του μέσα σε μια σειρά από βαρέλια, προκειμένου να αποκτήσει το ιδιαίτερο άρωμά του, το σκούρο χρώμα του και την καυστική γλυκύτητά του. Κάποια από τα είδη ξύλου, που χρησιμοποιούνται, είναι αυτά της καστανιάς, του πεύκου, της βελανιδιάς και της κερασιάς.
 
Προσοχή χρειάζεται κατά την αγορά του, καθώς υπάρχουν πολλές απομιμήσεις βαλσαμικού ξυδιού, οι οποίες χρησιμοποιούν κοινό ξύδι κρασιού, στο οποίο και προσθέτουν καραμελόχρωμα.
 
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com