Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις τεχνητές ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες


Τα επίπεδα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας αυξάνονται συνεχώς

Τα σημερινά πρωτόγνωρα επίπεδα ασύρματης ακτινοβολίας (= υψηλών συχνοτήτων) αυξάνονται συνεχώς, λόγω του πολλαπλασιασμού των υπαρχόντων πηγών και τη συνεχή προσθήκη νέων ασύρματων εφαρμογών. Σήμερα είμαστε εκτεθειμένοι εκτός των άλλων σε ασύρματες ακτινοβολίες από:
  • τα κινητά τηλέφωνα και τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας
  • το ασύρματο ίντερνετ (WI-FI)
  • τα φορητά τηλέφωνα και τις βάσεις τους (DECT)
  • τις κεραίες εκπομπής ραδιοτηλεοπτικών σημάτων
  • τα ραντάρ του στρατού, των αεροδρομίων, των λιμανιών, των μετεωρολογικών υπηρεσιών κλπ
  • τους δορυφόρους
  • τα δίκτυα WIMAX (WIFI μεγάλης εμβέλειας για την ασύρματη παροχή ίντερνετ σε ολόκληρες πόλεις- ήδη εφαρμόζεται και στην Ελλάδα)
  • τις κεραίες από τις ασύρματες κοινότητες ίντερνετ που υπάρχουν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας (π.χ. Ασύρματο Μητροπολιτικό Δίκτυο Αθηνών)
  • τις κατασκευές κεραιών Υπουργείων, πρεσβειών, διπλωματικών αποστολών, Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Λιμενικού Σώματος, Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας κ.α.
  • τις κεραίες που προορίζονται για χρήση μεταφοράς δεδομένων τοπικής εμβέλειας π.χ. εντός βιομηχανικών εγκαταστάσεων, γηπέδων, συγκροτημάτων κτιρίων κτλ.
  • τα περιφερειακά Η/Υ όπως οι εκτυπωτές με την ένδειξη «Wireless ready» για να συνδέονται με τους υπολογιστές ασύρματα
  • τα ασύρματα ποντίκια και τα ασύρματα πληκτρολόγια
  • τις συσκευές που λειτουργούν με το Bluetooth συνεχώς ενεργοποιημένο
  • τις κονσόλες παιχνιδιών με ασύρματα τηλεχειριστήρια
  • τους interactive σχολικούς πίνακες
  • τα ασύρματα ηχεία
  • τα Baby Monitors (συσκευές επιτήρησης των μωρών)
  • τους φούρνους μικροκυμάτων
  • τις κεραίες ασύρματης αποστολής σήματος από τηλεόραση σε τηλεόραση
  • τα ασύρματα συστήματα συναγερμού, πυρανίχνευσης και ελέγχου θερμοκρασίας
  • τα ραδιοδίκτυα αστυνομίας, ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας, μεταφορικών εταιρειών, ραδιοταξί κ.α.
  • το HAARP (= High Frequency Active Auroral Research Program)
  • τους ασύρματους μετρητές ηλεκτρικού ρεύματος των οποίων ήδη έχει αρχίσει η εγκατάσταση και στην Ελλάδα
  • πολλές άλλες ασύρματες εφαρμογές (Αναλυτική λίστα με τις εκατοντάδες μέχρι σήμερα ασύρματες εφαρμογές στην Ελλάδα στο φάσμα από 9 kHz μέχρι 400 GHz μπορείτε δείτε κατεβάζοντας τον Εθνικό Κανονισμό Κατανομής Ζωνών Συχνοτήτων)
“50 χρόνια πριν, ήταν αδύνατο να μετρήσουμε 10 pW/cm2 στην περιοχή συχνοτήτων 100 KHz - 300 GHz. Σήμερα αναλόγως με την τοποθεσία καταγράφονται τιμές 1-100 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερες Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ψήφισμα Β3-0280 [2]
Παράλληλα, η έκθεση μας σε ακτινοβολίες που οφείλονται στον ηλεκτρισμό (= χαμηλών συχνοτήτων) έχει αυξηθεί σημαντικά λόγω της:
  • μεγαλύτερης χρήσης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών
  • υπερφόρτωσης δικτύου της ΔΕΗ 
  • κατάργησης χρήσης γειωμένων χαλυβδοσωλήνων για τα καλώδια
  • φθοράς των γειώσεων και μονώσεων των καλωδίων στις παλαιότερες κατοικίες
“Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών η έκθεση σε τεχνητές πηγές ηλεκτρομαγνητικών πεδίων αυξάνεται συστηματικά λόγω της διαρκώς αυξανόμενης ζήτησης ηλεκτρισμού και της ολοένα και μεγαλύτερης διάδοσης των ασύρματων τεχνολογιών (...) με αποτέλεσμα σήμερα κάθε πολίτης να εκτίθεται σε ένα σύνθετο μείγμα ηλεκτρικών και μαγνητικών πεδίων διαφόρων συχνοτήτων, τόσο στο οικιακό όσο και στο εργασιακό του περιβάλλον” Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ψήφισμα 2008/2211

Σήμερα οι τεχνητές ακτινοβολίες έχουν πιο επιβαρυντική κυματομορφή από ότι στο παρελθόν

Το μέχρι πρότινος απλό ημιτονοειδές σήμα του ηλεκτρικού δικτύου (50Hz) έχει πλέον παραμορφωθεί από αρμονικές υψηλότερων συχνοτήτων (χιλιάδων Hz) λόγω της εκτεταμένης χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών μη γραμμικού φορτίου όπως λαμπτήρες φθορισμού, αντάπτορες εναλλασσόμενου ρεύματος, ηλεκτρονικοί διακόπτες dimmer, κλιματιστικά inverter, τηλεοράσεις plasma, φωτοβολταϊκά συστημάτα κ.α.

Το φαινόμενο αποκαλείται «Βρώμικος Ηλεκτρισμός» επειδή προκαλεί την υπερθέρμανση του ουδετέρου αγωγού και την πρόωρη γήρανση των συσκευών. Επιστήμονες θεωρούν ότι η νέα κυματομορφή του ηλεκτρικού δικτύου είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για τον άνθρωπο[3].

Επίσης οι πιο σύγχρονες πηγές ασύρματης ακτινοβολίας (κεραίες κινητής τηλεφωνίας, τα κινητά και τα ασύρματα τηλεφώνα, τα ασύρματα μόντεμ κλπ) εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητικά κύματα με ψηφιακή διαμόρφωση (βλέπε πάνω φωτό) σε αντίθεση με τις παλαιότερου τύπου πηγές (π.χ. ραδιοτηλεοπτικές κεραίες -εξαίρεση οι νέες κεραίες ψηφιακής TV) που έχουν αναλογική διαμόρφωση (βλέπε κάτω φωτό).

Η πιο αφύσικη ψηφιακή τετραγωνική κυματομορφή που περιλαμβάνει παλμούς υψηλής έντασης θεωρείται από πολλούς επιστήμονες βιολογικά πιο ισχυρή από την παλαιότερη αναλογική ημιτονοειδή κυματομορφή.

“Υπάρχουν σημαντικά επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν ότι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία παλμικής διαμόρφωσης μπορεί να έχουν επιπτώσεις υγείας, με μακροχρόνια έκθεση σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Τα τωρινά όρια έχουν αγνοήσει την διαμόρφωση του κύματος σαν παράγοντα των επιπτώσεων στον άνθρωπο και γι’ αυτό είναι ανεπαρκή για την προστασία του κοινού από την χρόνια έκθεση σε μορφές παλμικά διαμορφωμένων σημάτων” Bioinitiative Report (έκθεση διεθνούς ομάδας επιστημόνων που συνόψισε τα μέχρι σήμερα δεδομένα από περισσότερες από 2000 έρευνες για τις επιπτώσεις των τεχνητών ηλεκτρομαγνητικών πεδίων)

Τα επιτρεπτά όρια εκπομπών ασύρματης ακτινοβολίας παραμένουν ίδια παρά την δραματική αύξηση της ηλεκτρομαγνητικής ρύπανσης και τις νεότερες έρευνες που συνδέουν πολύ χαμηλότερα επίπεδα έκθεσης με σημαντικές επιπτώσεις υγείας

Τα ισχύοντα όρια έκθεσης στις μη ιονίζουσες ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες είναι ανεπαρκή για να προστατέψουν τη δημόσια υγεία αφού λαμβάνουν υπόψη τους μόνο τις θερμικές επιδράσεις από υψηλής έντασης πεδία και αγνοούν την συνεχή και ταυτόχρονη έκθεση του πληθυσμού σε πολλαπλές πηγές ακτινοβολίας καθώς και την διαφορετική απορρόφηση των ακτινοβολιών από ενήλικες και παιδιά (διαβάστε περισσότερα για την ανεπάρκεια των σημερινών ορίων έκθεσης..).
  • Πολύ χαμηλά (μη θερμικά) επίπεδα έκθεσης  προκαλούν στον άνθρωπο ποικιλία βιολογικών αντιδράσεων όπως αύξηση δραστηριότητας των ελευθέρων ριζών, εκροή ασβεστίου, αύξηση διαπερατότητας αιματοεγκεφαλικού φραγμού, σύνθεση πρωτεϊνών του στρες, διατάραξη ενδοκυτταρικής επικοινωνίας, συντονισμό δεσμών υδρογόνου-οξυγόνου, συσσώρευση αιμοπεταλίων, αυξημένη παραγωγή ισταμίνης κ.α.
  • Πληθώρα ερευνών έχουν δείξει ότι οι τεχνητές ακτινοβολίες σχετίζονται με την παιδική λευχαιμία, τον καρκίνο του μαστού, του εγκεφάλου και των ακουστικών νεύρων, την αυπνία, την υποβάθμιση των νοητικών λειτουργιών, το Αλτσχάϊμερ, την υπογονιμότητα, τις αποβολές εγκυμοσύνης, την κατάθλιψη κ.α.
  • ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) έχει πλέον χαρακτηρίζει πολύ χαμηλά επίπεδα έκθεσης σε ακτινοβολίες χαμηλών συχνοτήτων (μαγνητικά πεδία) και υψηλών συχνοτήτων ως πιθανά καρκινογόνα
“Τα όρια της έκθεσης του κοινού στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία είναι ανεπαρκή. Δεν λαμβάνουν υπόψη τους τις εξελίξεις στις τηλεπικοινωνίες και την ύπαρξη ευάλωτων ομάδων πληθυσμού όπως οι έγκυες, τα νεογέννητα και τα παιδιά” Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ψήφισμα 2007/2252 [5]

Δεκάδες φορείς έχουν προειδοποιήσει για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από τις τεχνητές ακτινοβολίες

τα τελευταία χρόνια, πληθώρα οργανισμών έχουν εκδώσει ανακοινώσεις για τις επιπτώσεις των τεχνητών ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, δίνοντας έμφαση στην αποφυγή τους από ευάλωτες ομάδες πληθυσμού όπως τα παιδιά και οι έγκυοι:
Την ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας έχουν τονίσει δεκάδες επιστημονικά ψηφίσματα:

“Εκφράζουμε την ανησυχία μας για τον όγκο των δεδομένων που δείχνουν ότι η έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία, σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τα ισχύοντα, επηρεάζει την βασική ανθρώπινη βιολογία και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο του καρκίνου και άλλων χρόνιων ασθενειώνΔιεθνές Επιστημονικό Ψήφισμα του Porto Alegre (2009) [4]
Διαβάστε περισσότερα για τις ανησυχητικές τοποθετήσεις φορέων και επιστημόνων..

Η αυξημένη και εφόρου ζωής έκθεση των σημερινών παιδιών στις τεχνητές ακτινοβολίες μπορεί να έχει μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στην νοητική τους ανάπτυξη

Σύμφωνα με επιστήμονες, οι ασύρματες ακτινοβολίες αποσυντονίζουν την αρχική βαθμονόμηση των εγκεφαλικών δικτύων στα νεογέννητα, παρεμποδίζουν τη διαμόρφωση της φυσιολογικής ηλεκτρομαγνητικής δραστηριότητας του εγκεφάλου, η οποία σταθεροποιείται περίπου σε ηλικία 12 ετών και μπορεί να σχετίζονται με την μεγάλη αύξηση των περιστατικών υπερκινητικότητας, αυτισμού και επιληψίας τα τελευταία χρόνια.
"Οι αρνητικές επιδράσεις της ηλεκτρομαγνητικής ρύπανσης μπορεί να χρειαστούν δεκαετίες για να εκτιμηθούν, αν και κάποιες όπως η πρόκληση καρκίνου ήδη έχουν βγει στην επιφάνεια. Αυτό το γιγαντιαίο πείραμα στα παιδιά και τα εγγόνια μας μπορεί να οδηγήσει σε τεράστιες βλάβες στο μυαλό και το σώμα και έχει την προοπτική να προκαλέσει τραγωδία πρωτόγνωρων διαστάσεων, εκτός και αν ληφθούν άμεσα μέτρα" Paul Rosch, καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Νέας Υόρκης [6]
Διαβάστε περισσότερα για τις επιπτώσεις των ακτινοβολιών σε παιδιά και εγκύους..

Η συνεχής και μακροχρόνια έκθεση σε πληθώρα τεχνητών ακτινοβολιών πιθανά σχετίζεται με την ανάπτυξη πληθώρας συμπτωμάτων υγείας σε σημαντική μερίδα πληθυσμού

Η εμφάνιση αλλεργικών αντιδράσεων όπως ναυτία, βουητό στα αυτιά, μούδιασμα στο πρόσωπο, ξηροφθαλμία, ταχυκαρδία, κοκκινίλες και εξανθήματα, διόγκωση ιγμόρειων κ.α. σε χώρους με υψηλά επίπεδα ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, αποκαλείται ηλεκτροϋπερευαισθησία (Electrohypersensitivity) και θεωρείται ότι μπορεί να έχει αντίστοιχη εξάπλωση με τις χημικές αλλεργίες (επίσης σπάνιες κάποτε).

Οι ερευνητές Hallberg και Oberfeld μελετώντας τους ρυθμούς αύξησης των κρουσμάτων, προέβλεψαν ότι μέχρι το 2017 αλλεργικές αντιδράσεις στις τεχνητές ακτινοβολίες θα εμφανίζει το 50% του πληθυσμού [7]

Η ηλεκτροϋπερευαισθησία ήδη αναγνωρίζεται ως αναπηρία στη Σουηδία ενώ προς την κατεύθυνση αυτή κινούνται και άλλες χώρες αφού τα άτομα που πλήττονται δυσκολεύονται να εργαστούν και να κινηθούν σε δημόσιους χώρους λόγω της υπερβολικής παρουσίας τεχνητών ακτινοβολιών.

“η ηλεκτρουπερευαισθησία είναι πραγματικό και μερικές φορές εξουθενωτικό πρόβλημα για τους πάσχοντες (...) Η έκθεση της ακτινοβολίας που προκαλεί το φαινόμενο είναι πολλές φορές κατώτερη από τα διεθνώς αναγνωρισμένα όρια” Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας [8]
“καλούμε τα κράτη μέλη να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Σουηδίας και να αναγνωρίσουν τα άτομα που υποφέρουν από ηλεκτροϋπερευαισθησία ως άτομα με αναπηρία, ούτως ώστε να τυγχάνουν επαρκούς προστασίας και ίσων ευκαιριών” Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ψήφισμα 2008/2211 [9]
“Η ηλεκτροϋπερευαισθησία είναι το ανερχόμενο πρόβλημα υγείας του 21ου αιώνα. Είναι αναγκαίο οι ιατρικοί θεραπευτές, οι κυβερνήσεις, τα σχολεία και οι γονείς να μάθουν περισσότερα για αυτό. Το ρίσκο για την ανθρώπινη υγεία είναι σημαντικό” Δρ William Rae, πρώην προέδρος Αμερικανικής Ακαδημίας Περιβαλλοντικής Ιατρικής [10]
Διαβάστε περισσότερα για την ασθένεια του 21ου αιώνα..

Πολλές ασφαλιστικές εταιρείες ήδη εξαιρούν την κάλυψη έναντι κινδύνων που σχετίζονται με ηλεκτρομαγνητικά πεδία

Οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν «κλείνουν τα μάτια» στο θέμα των ακτινοβολιών όπως κάνει ο περισσότερος κόσμος. Ήδη λαμβάνουν τα μέτρα τους, αφού πιθανές διεκδικήσεις για βλάβες από τις τεχνητές ακτινοβολίες μπορεί να τους κοστίσούν ακριβά.
Ειδικά για τις επιπτώσεις από τα κινητά τηλέφωνα, ο Guy Malyon, επικεφαλής μεσίτης ασφαλειών της Aon Global, σημειώνει ότι: «Υπάρχει η ανησυχία ότι θα είναι το επόμενο μεγάλο θέμα», ενώ  ο ασφαλιστικός κολοσσός Lloyd’s του Λονδίνου θεωρεί ότι «ο αριθμός των αναφορών για βλάβες είναι τεράστιος και τα αποτελέσματα των ερευνών αντιφατικά»[2].
Διαβάστε το παρακάτω ενδιαφέρον απόσπασμα από σχετικό άρθρο του περιοδικού «The Observer»[3]:
«Η ανησυχία για την ασφάλεια των κινητών τηλεφώνων οδήγησε κορυφαίο ασφαλιστικό οργανισμό του Lloyd's στην άρνηση να ασφαλίσει εταιρίες κινητής τηλεφωνίας για το ενδεχόμενο της βλάβης στην υγεία των χρηστών.
Η κίνηση έρχεται εν μέσω προβληματισμού για την επιρροή της βιομηχανίας κινητής τηλεφωνίας στην έρευνα για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της χρήσης κινητού.
Ο John Fenn του εν λόγω οργανισμού (Stirling) υποστηρίζει: "υπάρχουν άνθρωποι στην ασφαλιστική αγορά που κλείνουν τα μάτια τους στο θέμα γιατί λένε ότι δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη του προβλήματος. Αν πας πίσω, κάποια εποχή και ο αμίαντος δεν ήταν πρόβλημα".
Οι διεκδικήσεις για βλάβες από αμίαντο γονάτισαν την αγορά του Lloyd's στις αρχές του 1990».
"Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για το γεγονός ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες τείνουν να εξαιρούν την κάλυψη έναντι κινδύνων που σχετίζονται με Ηλεκτρομαγνητικά Πεδία από τα ασφαλιστήρια αστικής ευθύνης, γεγονός που σημαίνει στην πράξη ότι οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες εφαρμόζουν ήδη μια δική τους εκδοχή της αρχής της προφύλαξης" Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ψήφισμα 2008/2211 

Δεν μπορείτε να βασίζεστε στο κράτος για την προστασία σας από την αυξανόμενη ηλεκτρομαγνητική ρύπανση

Σήμερα οι περισσότερες κυβερνήσεις (ανάμεσα τους και η ελληνική) αρνούνται να προειδοποιήσουν τους πολίτες για τους πιθανούς κινδύνους παρά τις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την λήψη μέτρων.
 
Δεδομένων των αλλαγών που θα απαιτηθούν, της απώλειας εσόδων (π.χ. οι φόροι στην κινητή τηλεφωνία αποτελούν πλέον τεράστια πηγή εσόδων για τις κυβερνήσεις) αλλά και των μεγάλων συμφερόντων που θα θιγούν, οι αρχές περιμένουν μέχρι να υπάρχει αδιαμφισβήτητη επίπτωση για να τοποθετηθούν επίσημα.

Αντίθετα τα οικονομικά συμφέροντα επιτρέπουν την εύκολη αδειοδότηση νέων ασύρματων εφαρμογών χωρίς να έχουν προηγηθεί έρευνες για τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.

Στο παρελθόν πάντως αντίστοιχη χρονοτριβή στη λήψη μέτρων είχε αρνητικές συνέπειες στην υγεία του πληθυσμού, όπως δείχνει και η έκθεση του Ευρωπαϊκού Πρακτορείου Περιβάλλοντος με τα μαθήματα από τις καθυστερημένες αντιδράσεις των αρχών σε θέματα όπως ο αμίαντος, το PCB, οι ακτίνες Χ κ.α.

Είναι τελικά παράλογη η έρευνα που δείχνει ότι το 75% των Ελλήνων θεωρεί ότι οι αρχές δεν τον προστατεύουν από τους πιθανούς κινδύνους από τις ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες (Ευρωβαρόμετρο 2010);

«Η αναμονή για υψηλά επίπεδα επιστημονικών και κλινικών αποδείξεων πριν από τη λήψη δράσης για την πρόληψη γνωστών κινδύνων μπορεί να οδηγήσει σε πολύ υψηλό κόστος για την υγεία και την οικονομία, όπως συνέβη με τον αμίαντο, τη βενζίνη με μόλυβδο και τον καπνό. Προτείνουμε στα κράτη μέλη να λάβουν όλα τα εύλογα μέτρα για τη μείωση της έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία (...), να επανεξετάσουν την επιστημονική βάση για τα όρια ασφαλείας που έχουν τεθεί (...) να εφαρμόσουν όρια που θα καλύπτουν τόσο τις θερμικές επιδράσεις όσο και τις άθερμες ή βιολογικές επιδράσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (...) και να διοργανώσουν καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με τους κινδύνους από τις δυνητικά επιβλαβείς μακροπρόθεσμες βιολογικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην ανθρώπινη υγεία, ιδιαίτερα με στόχο τα παιδιά, τους εφήβους και τους νέους σε ηλικία αναπαραγωγής» Συμβούλιο της Ευρώπης, Ψήφισμα 1815/2011

H ακτινοβολία που δέχεστε καθημερινά δεν οφείλεται μόνο στη χρήση κινητού τηλεφώνου, αλλά και στην επιβάρυνση του σπιτιού και του χώρου εργασίας σας από πληθώρα γνωστών και άγνωστων πηγών ακτινοβολίας

Η μείωση της καθημερινής σας έκθεσης σε ακτινοβολίες δεν εξαρτάται κύρια από την αποφυγή χρήσης κινητού τηλεφώνου ή ηλεκτρικών συσκευών, των οποίων η χρήση είναι συνήθως παροδική και όχι συνεχής.

Τα τελευταία χρόνια πολλοί επιστημονικοί φορείς έχουν προτείνει νέα όρια ασφαλούς έκθεσης για την προστασία του κοινού από τα τεχνητά ηλεκτρομαγνητικά πεδία, βασισμένοι σε νεότερες έρευνες που δείχνουν ότι μη θερμικά επίπεδα ακτινοβολίας οδηγούν μακροπρόθεσμα σε σοβαρές επιπτώσεις υγείας.
Οι υπερβάσεις των ορίων αυτών οφείλονται κύρια στην επιβάρυνση του σπιτιού και του χώρου εργασίας σας από πληθώρα κρυφών και φανερών πηγών συνεχούς ακτινοβολίας όπως:
  • κεραίες κινητής τηλεφωνίας (υπάρχουν πλέον σε κάθε γειτονιά - συχνά καμουφλαρισμένες)
  • κεραίες ασύρματων τηλεφώνων και μόντεμ (από την δική σας ή γειτονικές κατοικίες)
  • μετασχηματιστές, καλώδια μεταφοράς και διανομής της ΔΕΗ
  • αγείωτες ηλεκτρικές συσκευές
  • προβλήματα στην ηλεκτρική καλωδίωση (φθαρμένη μόνωση, σφάλματα στις συνδέσεις των κυκλωμάτων κ.α.)
“Μια κύρια σύγχρονη απειλή για την δημόσια υγεία είναι το τεχνητό ηλεκτρομαγνητικό νέφος. Αυτή η μη ιονίζουσα ηλεκτρομαγνητική ρύπανση είναι ιδιαίτερα ύπουλη, γιατί διαφεύγει τον εντοπισμό της από τις αισθήσεις μας – μια συνθήκη που προκαλεί μια περιφρονητική στάση σε σχέση με την ανάγκη για την προσωπική μας προστασία. Κι όμως, η φύση του φαινομένου αυτού είναι τέτοια που κυριολεκτικά δεν υπάρχει μέρος να κρυφτούμεΔρ. Gerard Hyland, βιοφυσικός, Πανεπιστήμιο Warwick, 2 φορές υποψήφιος βραβείου Νόμπελ Ιατρικής [12]

Δεν χρειάζεται να εγκαταλείψετε όλες τις τεχνολογικές ευκολίες για να αποφύγετε τις υπερβάσεις των ορίων έκθεσης σε τεχνητές ακτινοβολίες!

Διαβάστε στον νέο οδηγό της Home Biology πολλές απλές συμβουλές προστασίας από τις πιο συνηθισμένες πηγές ακτινοβολίας.
Για να διαπιστώσετε πραγματικά πόσο επιβαρυμένος είναι ο χώρος που ζείτε ή εργάζεστε και με πιο τρόπο μπορείτε να μειώσετε αποτελεσματικά την καθημερινή σας έκθεση σε τεχνητές ακτινοβολίες ζητήστε έναν Έλεγχο Ηλεκτρομαγνητικής Επιβάρυνσης.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
[2] Actual or potential effects of ELF and RF/MW radiation on enhancing violence and homicide, and accelerating aging of human, animal or plant cells. Dr Neil Cherry Associate Professor of Environmental Health Lincoln University New Zealand www.neilcherry.com/documents/90_s8_EMR_and_Aging_and_violence.pdf
[3] Havas M, (2006) Electromagnetic hypersensitivity: biological effects of dirty electricity with emphasis on diabetes and multiple sclerosis.
[5] European Parliament resolution of 4 September 2008 on the mid-term review of the European Environment and Health Action Plan 2004-2010 (2007/2252(INI),
[6] Camilla Rees- Magda Havas, Public Health SOS – The Shadow Side of the Wireless Revolution
[7] Hallberg O., Oberfeld G.(2006), Will we all become electrosensitive? Electromagnetic Biology and Medicine 25:189-191
[8] WHO International Seminar and Working Group meeting on EMF Hypersensitivity (Prague, October 25-27, 2004)
[9] Ψήφισμα Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία (2008/2211), http://www.europarl.europa.eu/
[10] http://electromagnetichealth.org/quotes-from-experts/
[11] Parliamentary Assembly, Resolution 1815 (2011), The potential dangers of electromagnetic fields and their effect on the environment
[12] Camilla Rees- Magda Havas, Public Health SOS – The Shadow Side of the Wireless Revolution
 
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com