Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Διαδίκτυο στην εξορία του Ναπολέοντα…


Διαδίκτυο στην εξορία του Ναπολέοντα…Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο του internet είναι ότι μπορεί να ενώσει όλο τον κόσμο. Ολο; Σίγουρα υπάρχουν κάποιες… τρύπες, λόγω αντικειμενικών δυσκολιών. Οι περίπου 4.000 κάτοικοι του νησιού της Αγίας Ελένης στον νότιο Ατλαντικό ωκεανό έφτασαν στο σημείο να διαμαρτυρηθούν επισήμως στη βρετανική κυβέρνηση και να… απαιτήσουν μια επένδυση σχεδόν 12 εκ. ευρώ, ώστε το απομονωμένο νησί τους να αποκτήσει ένα σχετικά φτηνό και αξιόπιστο broadband, που θα βοηθήσει και την οικονομική του ανάπτυξη.
Το νησί αυτό, μια κουκίδα στον παγκόσμιο χάρτη που βρίσκεται ανάμεσα στην αφρικάνικη ήπειρο και τη Νότια Αμερική, είναι βρετανική κτήση από το 1657. Η θέση του, ανάμεσα σε ένα τεράστιο όγκο θάλασσας χωρίς άλλα νησιά τριγύρω, το καθιστούσε επί αιώνες σημαντικό κόμβο ανεφοδιασμού των βρετανικών πλοίων που κινούνταν σ’ αυτές τις περιοχές. Με την ανάπτυξη της μηχανοκίνητης ναυτιλίας, πάντως, ο ρόλος του ξεθύμανε κι εγκαταλείφθηκε στην τύχη του. Η Βρετανία το χρησιμοποίησε, μάλιστα, ως τόπο εξορίας επικίνδυνων προσώπων. Εκεί πέρασε τις τελευταίες του ημέρες και ο Μέγας Ναπολέων, μετά την ήττα του στη μάχη του Βατερλώ.
Πολλές οικογένειες μετακόμισαν στην Αγγλία. Θεωρείται ότι ειδικά στον αγγλικό νότο υπάρχουν σχεδόν 15.000 άτομα με καταγωγή από την Αγία Ελένη, σχεδόν τετραπλάσιοι απ’ αυτούς που ζουν στο νησί. Αυτοί ξεκίνησαν και την καμπάνια ευαισθητοποίησης της κυβέρνησης, επειδή δεν μπορούν να συνδεθούν ιντερνετικά με τους συγγενείς και φίλους τους. Η Αγία Ελένη αυτή τη στιγμή εξυπηρετείται μόνο από δορυφορικό ιντερνετικό δίκτυο, το οποίο είναι και σχετικά αργό, αλλά και πανάκριβο (μία σύνδεση μπορεί να κοστίζει και 120 ευρώ το μήνα)!
Διαδίκτυο στην εξορία του Ναπολέοντα…Η Βρετανία μπορεί να μην έχει κινητοποιηθεί ακόμα, αλλά η καμπάνια (που ονομάζεται A Human Right, Ένα Ανθρώπινο Δικαίωμα) ευαισθητοποίησε την νοτιοαφρικάνικη εταιρεία τηλεπικοινωνιών eFive, που ανακοίνωσε ήδη ότι τροποποιεί τη… διαδρομή ενός υπερσύγχρονου υποθαλάσσιου καλωδίου – οπτικής ίνας, το οποίο θα συνδέει το Κέιπ Τάουν με τη Λουάντα της Αγκόλα και τη βραζιλιάνικη πόλη Φορταλέζα. Το θέμα είναι ποιος θα πληρώσει τα παραπάνω… μίλια καλωδίου που χρειάζονται. Αν ολοκληρωθεί η σύνδεση, θα ξεκινήσει από το 2015.
Οι Αγιοι (Saints), όπως είναι το παρατσούκλι των νησιωτών, φωνάζουν ότι τα οφέλη από μία σύγχρονη ιντερνετική σύνδεση δεν αφορούν μόνο στη βελτίωση της ζωής των κατοίκων, αλλά και την απογείωση των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων. Το νησί μπορεί κάλλιστα να γίνει ένας ακόμα φορολογικός παράδεισος (όπως ανάλογα βρετανικά νησιά στην Καραϊβική) και να προσελκύσει τουρίστες, αφού ο οργανωμένος τουρισμός έχει αναπτυχθεί ελάχιστα.

flowmagazine.gr 
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com