Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

9 καλές συνήθειες που σου κάνουν κακό




Σε αρκετές περιπτώσεις, επιλογές που κάνουμε και συνήθειες που γνωρίζουμε ως «ευεργετικές», μπορούν να βλάψουν την υγεία μας. Μάθε ποιες καλές συνήθειες, όπως για παράδειγμα το βούρτσισμα των δοντιών

Σε αρκετές περιπτώσεις, επιλογές που κάνουμε και συνήθειες που γνωρίζουμε ως «ευεργετικές», μπορούν να βλάψουν την υγεία μας. Μάθε ποιες καλές συνήθειες, όπως για παράδειγμα το βούρτσισμα των δοντιών μετά από κάθε γεύμα, η αερόβια άσκηση αλλά και οι σαγιονάρες μπορούν να σε βλάψουν!

 




1.Το αντισηπτικό χεριών κάνει καλό ή μήπως όχι;

Αν ψάχνεις το απολυμαντικό κάθε φορά που κάνεις μια χειραψία ή έρχεσαι σε επαφή με τον έξω κόσμο, μάλλον θα πρέπει να σταματήσεις να το κάνεις, εκτός κι αν βρίσκεσαι σε περιβάλλον γεμάτο μικρόβια όπως για παράδειγμα ένα νοσοκομείο. Σε κάθε άλλη περίπτωση, το σωστό πλύσιμο των χεριών με σαπουνάκι και ζεστό νερό αρκεί!

Όταν δεν έχεις πρόσβαση σε βρύση και νεροχύτη τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιο αντισηπτικό χεριών με βάσει την αλκοόλη, πρόσεξε όμως να μην το παρακάνεις διότι με τη συχνή του χρήση μπορείς να αυξήσεις την ανθεκτικότητα του δέρματος σε βακτήρια και μικρόβια. Απαραίτητη μάλιστα προϋπόθεση για αποτελεσματική δράση είναι το προϊόν να περιέχει τουλάχιστον 60% αλκοόλη!

Σε γενικές γραμμές πάντως να θυμάσαι πως τα αντισηπτικά τζελ δεν είναι ισάξια του καλού πλυσίματος με σαπούνι.

2. Ενυδατικές & σέρουμ: Γιατί οι πειραματισμοί πρέπει να αποφεύγονται; 

Ποια γυναίκα δεν υποκύπτει στον πειρασμό να δοκιμάσει νέες κρέμες και σέρουμ που υπόσχονται αντιγηραντική προστασία και δέρμα κοριστσίστικο; Το να πειραματιστείς για να βρεις το προϊόν που σου ταιριάζει είναι απόλυτα λογικό και αναγκαίο για να καταλήξεις στην κρεμούλα αυτή που «κάθεται» καλά στο δέρμα σου. Ωστόσο, αν ήδη έχεις βολευτεί ένα προϊόν, η δοκιμή κάθε νέας κρέμας που λανσάρεται δεν είναι και τόσο καλή ιδέα ενώ μπορεί να σου γυρίσει μπούμερανγκ.

Ο συχνός πειραματισμός εφαρμογής νέων προϊόντων μπορεί να σου προκαλέσει ερεθισμούς και ερυθρότητα στο δέρμα σου ενώ για να το επαναφέρεις πραγματικά θα δεινοπαθήσεις! Ειδικά αν έχεις ευαισθησία καλό θα ήταν να αποφεύγεις τις δοκιμές με προϊόντα που έχουν έντονο άρωμα και άλλα αλλεργιογόνα. Αντί να προσπαθείς να δοκιμάσεις τα πάντα «κόλλα» στο προϊόν που σου ταιριάζει και μην περιμένεις θαύματα σε χρόνο dt. Σε γενικές γραμμές να ξέρεις πως τα αποτελέσματα χρειάζονται περίπου 1,5 ε 2 μήνες για να είναι ορατά.

3. Σαγιονάρες για τα πονεμένα πόδια; Η απάντηση δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται

Ήξερες πως τα τακούνια βλάπτουν την υγεία των ποδιών σου γι΄αυτό και ξετρυπώνεις τις αγαπημένες σου σαγιονάρες κάθε φορά που τα πόδια σου καίνε σαν φωτιά και «φωνάζουν» για διάλειμμα; Μήπως όμως και η σαγιονάρα δεν είναι το καταλληλότερο υπόδημα για τα πονεμένα πόδια;

Σύμφωνα με τους ποδιάτρους οι σαγιονάρες και τα σανδάλια όχι μόνο δεν είναι ανατομικά αλλά μπορούν να βλάψουν τα πόδια και τις πατούσες σου. Όπως εξηγούν, δεν προσφέρουν καμία υποστήριξη στην καμάρα του ποδιού και δε δίνουν καμία διαρθρωτική στήριξη στο πόδι, κάτι που μπορεί να οδηγήσει ευκολότερα σε τραυματισμούς και προβλήματα στα άκρα.

Το τέντωμα των μυών είναι πολύ μεγαλύτερο κατά το περπάτημα κάτι που μπορεί να φέρει ένα βήμα πιο κοντά την τενοντίτιδα. Η κίνηση της σαγιονάρας με τον χαρακτηριστικό ήχο «φλιπ-φλοπ» επιβαρύνει τους μύες. Όσο για το περπάτημα ενώ είσαι ξυπόλητη, δε χρειάζεται μεγάλη επεξήγηση. Εκτός από το ότι δεν δίνεις καμία «βοήθεια υποστήριξης» στα πέλματά σου, είναι πολύ επικίνδυνο να κολλήσεις μύκητες! Μεγάλη προσοχή λοιπόν!

4. Μήπως φταίει το βούρτσισμα για τα σφραγίσματά σου;

Σίγουρα το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών είναι ένας καλός τρόπος για να διατηρήσεις τη στοματική σου υγεία. Ωστόσο, το να βουρτσίζεις τα δόντια σου κατευθείαν μετά το φαγητό ίσως τελικά να μην αποτελεί καλή συνήθεια αλλά καταστροφική!

Το βούρτσισμα μέσα στα επόμενα 15 με 20 λεπτά από τη στιγμή που τελείωσε το γεύμα μας καταστρέφει το σμάλτο των δοντιών και μπορεί να τα διαβρώσει. Αυτό που συμβαίνει είναι πως αν βουρτσίσουμε κατευθείαν τα δόντια μετά το φαγητό, απομακρύνουμε το φυσικό σμάλτο των δοντιών , που λόγω του φαγητού έχει αποδυναμωθεί και ωθούμε τα οξέα βαθύτερα.

Η καλύτερη πρακτική είναι να κάνεις πλύσεις με νερό και στοματικό διάλυμα και να πλύνεις τα δόντια σου μετά από περίπου μια ώρα μετά το γεύμα. Σε κάθε πάντως περίπτωση, δεν πρέπει να ξεχνάμε τη σωστή υγιεινή της στοματικής κοιλότητας που δεν είναι άλλη από το καλό βούρτσισμα των δοντιών τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα με φθοριούχα οδοντόκρεμα και τακτικές μας επισκέψεις στον οδοντογιατρό.

Και ως προς το βούρτσισμα οι ειδικοί επισημαίνουν πως δε θέλει δύναμη αλλά απλές και κυκλικές κινήσεις και να μην ξεχνάς τα πίσω δόντια αλλά και τη γλώσσα, όπου επίσης συγκεντρώνονται επιβλαβή βακτήρια.

5. Λιώνεις στο γυμναστήριο και δε χάνεις γραμμάριο; Μήπως φταίει η αερόβια;

Είναι εύκολο να υποθέσουμε πως ο καλύτερος τρόπος για να χάσεις βάρος είναι η προσήλωσή σου σε ένα πρόγραμμα γυμναστικής, ωστόσο, αν προσκολλάς μόνο σε ένα είδος άσκησης και συγκεκριμένα στην αερόβια γυμναστική, τότε θα έχεις αντίθετα αποτελέσματα. Το σώμα σου θα εξοικειωθεί και θα αρχίσει να καίει λιγότερο λίπος με την πάροδο του χρόνου. Άλλωστε, η πολύωρη άσκηση στο ελλειπτικό ή το τρέξιμο με τις ώρες στο διάδρομο μπορεί να πιέσει υπερβολικά τους μυες και να οδηγήσει σε τραυματισμό.

Προτίμησε το κυκλικό πρόγραμμα άσκησης που περιλαμβάνει ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης με μικρή ανάπαυση ανάμεσα στις ασκήσεις και προσπάθησε να γυμνάσεις ολόκληρο το σώμα, αυξάνοντας τις καύσεις. Το να ενισχύσεις τη μυική σου μάζα θα σε βοηθήσει να καις περισσότερες θερμίδες ακόμη κι όταν θα είσαι σε κατάσταση ηρεμίας
.

6. Αφήνεις το κολατσιό γι΄αργότερα; Το σκέφτηκες καλά;

Αρκετές γυναίκες έχουν την κακή συνήθεια να παραλείπουν γεύματα σε μια προσπάθεια να εξοικονομήσουν θερμίδες και να μπορέσουν να κάνουν την «αμαρτία» προσφέροντας στον εαυτό τους διπλάσια μερίδα ή γλυκάκια. Μπορεί για παραδειγμα να σκεφτείς πως αν παραλείψεις το μεσημεριανό σου θα μπορέσεις να απολαύσεις δίχως τύψεις το κρασάκι και τα μεζεδάκια στο τραπέζι που είσαι καλεσμένη το βραδάκι. Δυστυχώς όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Εκτός από το γεγονός ότι παραλείποντας τα γεύματα αυξάνεις τις λιγούρες και την πείνα σου, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση αργότερα, με το να μην τρως μπλοκάρεις τις καύσεις του οργανισμού σου.

Μια πιο έξυπνη ιδέα θα ήταν να προμηθευτείς μικρά πρωτεινούχα σνακ με λίγες θερμίδες για να ξεγελάς την πείνας σου κατά τη διάρκεια της ημέρας, κάτι που θα ενισχύει τον μεταβολισμό σου ενώ παράλληλα αργότερα με το κρασάκι ή το κοκτέιλ σου δε θα νιώθεις την ανάγκη να γεμίσεις το άδειο στομάχι σου τρώγοντας τα παντα.

7. Πίνεις μόνο εμφιαλωμένο νερό; Ξέρεις ποια οφέλη χάνεις; 

Με το να πίνεις μόνο εμφιαλωμένο νερό θεωρείς πως προσφέρεις στον εαυτό σου το μεγαλύτερο δώρο, προφυλάσσοντας σε από κάθε τι που μπορεί να περιέχει το νερό της βρύσης; Κι όμως ίσως η συνήθειά σου αυτή, δεν είναι κι ότι καλύτερο. Καταρχήν το εμφιαλωμένο νερό δεν περιέχει φθόριο το οποίο ως γνωστόν προστατεύει τα δόντια. Αντί να πίνεις εμφιαλωμένο νερό, μπορείς να φιλτράρεις το νερό της βρύσης, επιτρέποντας στον εαυτό σου να καρπώνεται όλα τα οφέλη του φθορίου.

8. Τα έξτρα- δυνατά καθαριστικά είναι καλύτερα από τα απλά; Είσαι σίγουρη; 

Το να έχεις το σπίτι σου καθαρό και «αποστειρωμένο» μπορεί να φαίνεται η καλύτερη επιλογή για την υγεία. Ωστόσο, τα καθαριστικά με αντιβακτηριακές και απολυμαντικές ιδιότητες μπορεί να φέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα αν κάνεις υπερβολική χρήση. Κατ΄αρχήν δεν έχει αποδειχτεί πως τα προϊόντα αυτά είναι περισσότερο αποτελεσματικά από τα κοινά καθαριστικά ενώ υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις πως οι χημικές ουσίες που εμπεριέχουν μπορούν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν το άσθμα. Επίσης, χημικές ουσίες όπως η 2-βουτοξυαιθανόλη που μερικά από τα καθαριστικά αυτά περιέχουν έχει θεωρηθεί καρκονογόνα.

Το κλειδί δεν είναι το πιο «σκληρό» καθαριστικό αλλά ο συχνός καθαρισμός του σπιτιού για να απαλλαγείς από τη βρωμιά και να μην αφήσεις πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη των βακτηρίων.

9. Συμπληρώματα διατροφής: Γιατί να μην τα προτιμήσεις

Όσο περισσότερες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά προσλαμβάνεις τόσο το καλύτερο; Όχι πάντα! Οι περισσότεροι λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής δίχως πραγματικά να κατανοούν περί τίνος πρόκειται και χωρίς να τα χρειάζονται πραγματικά. Επειδή τα περισσότερα τρόφιμα σήμερα, από τα δημητριακά μέχρι και διάφορα άλλα σνακ είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνες οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουν διατροφικές ελλείψεις. Εάν ακολουθείς ισορροπημένη διατροφή το πιθανότερο είναι να μη χρειάζεσαι συμπληρώματα . Εκτός όμως από το ότι μπορεί να είναι περιττά, η υπερβολική κατανάλωση συμπληρωμάτων μπορεί να σου δημιουργήσει κι άλλα προβλήματα. Αν για παράδειγμα λαμβάνεις βιταμίνη C σε μεγάλες δόσεις, μπορεί να έχεις γαστρεντερικές διαταραχές.

Η καλύτερη πρακτική είναι να ακολουθείς μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και πρωτεϊνούχες τροφές, για να καλύψεις τις διατροφικές απαιτήσεις του οργανισμού σου. Αν για παράδειγμα σου λείπει το ασβέστιο μπορείς να δοκιμάσεις να πίνεις ένα ποτηράκι γάλα κάθε πρωί ενώ για τον σίδηρο το σπανάκι είναι ότι πρέπει!

womenonly.gr 

Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com