Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

10 επικίνδυνα επαγγέλματα για αναπνευστικά νοσήματα

Οι πνεύμονές σας εργάζονται σκληρά. Μάλιστα, ένας ενήλικας αναπνέει περίπου 20.000 φορές την ημέρα. Γνωρίζετε όμως, ότι η δουλειά που κάνετε εσείς μπορεί να επηρεάσει τη δουλειά των πνευμόνων σας;


Τα χημικά, τα μικρόβια και ο καπνός είναι εξωγενείς παράγοντες, γνωστοί για τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσουν στους πνεύμονες. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα επικίνδυνες ίνες, σπρέι και πληθώρα άλλων υλικών, που ίσως δεν είχατε σκεφτεί ποτέ, ότι μπορεί να βλάψουν τους πνεύμονές σας.
Οι πνεύμονες είναι περίπλοκα όργανα και το επαγγελματικό σας περιβάλλον μπορεί να προκαλέσει ίνωση, άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, λοίμωξη ή ακόμα και καρκίνο. Στις περισσότερες δουλειές υπάρχουν μέτρα προφύλαξης, όπως είναι οι εξαερισμοί, οι ειδικές στολές, που φορούν οι εργαζόμενοι κ.λπ. Όμως εσείς γνωρίζετε αν το επάγγελμά σας επιβαρύνει τους πνεύμονές σας;
1. Μπάρμαν και σερβιτόροι
Το παθητικό κάπνισμα, που είστε υποχρεωμένοι να ανέχεστε όταν δουλεύετε ως σερβιτόροι, μπορεί να είναι αιτία για καρκίνο των πνευμόνων. Στην ίδια μοίρα και οι υπάλληλοι των καζίνο, όπου το κάπνισμα σε αρκετές περιπτώσεις επιτρέπεται.
Το δύσκολο στην περίπτωση των υπαλλήλων στην εστίαση είναι ότι δυστυχώς, δε μπορούν να φορέσουν ειδική αναπνευστική μάσκα όταν σερβίρουν, γεγονός που δυσχεραίνει τους πνεύμονές τους.
Αν και η καλύτερη λύση είναι η αλλαγή επαγγέλματος, ωστόσο οι προοπτικές είναι περιορισμένες. Προσπαθήστε ωστόσο, να εργάζεστε σε εστιατόρια και μπαρ, που τηρείται ο νόμος περί απαγόρευσης του τσιγάρου.

2. Καθαριστές
Μπορεί να αποτελούν τον εχθρό των μικροβίων, αλλά οι υπάλληλοι στις εταιρείες καθαρισμού, ρισκάρουν να εμφανίσουν σοβαρά προβλήματα υγείας στους πνεύμονές τους.
Αρκετά καθαριστικά, έστω και αν πλασάρονται ως «οικολογικά», περιέχουν χημικά συστατικά, που μπορούν να βλάψουν τους πνεύμονες. Πιο συνηθισμένη πάθηση μάλιστα, είναι το άσθμα.
Τα καθαριστικά αντιδρούν στη βρομιά αλλά παράλληλα και στους ιστούς των πνευμόνων, ενώ ορισμένα από αυτά απελευθερώνουν πτητικές οργανικές ενώσεις, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στην εμφάνιση χρόνιων αναπνευστικών προβλημάτων και αλλεργικών αντιδράσεων.
Μία καλή λύση είναι να χρησιμοποιείτε όσο μπορείτε φυσικά καθαριστικά, όπως είναι το ξύδι και η μαγειρική σόδα.

3. Τομέας της υγείας
Οι γιατροί, οι νοσοκόμοι και όλοι, όσοι εργάζονται σε νοσοκομεία περιλαμβάνονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου, για αναπνευστικές ασθένειες, όπως είναι η φυματίωση, τα αναπνευστικά σύνδρομα και οι εξάρσεις ιών, π.χ της γρίπης.
Έτσι, οι εργαζόμενοι της υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να φροντίζετε να τηρείτε τους κανόνες υγιεινής και κυρίως να εμβολιάζεστε, όταν απαιτείται.

4. Κομμωτές
Οι χρωστικές ουσίες, που χρησιμοποιούν στα κομμωτήρια μπορούν να προκαλέσουν άσθμα. Ειδικά μάλιστα, τα προϊόντα, που χρησιμοποιούνται για το ίσιωμα των μαλλιών, περιέχουν φορμαλδεΰδη, ένα γνωστό καρκινογόνο για τον άνθρωπο. Είναι επίσης ερεθιστικό για τα μάτια, τη μύτη και το λαιμό.
Εάν δουλεύετε σε κομμωτήριο, φροντίστε να έχετε έναν αρκετά καλό εξαερισμό και προϊόντα υποαλλεργικά, που συμβάλλουν έστω και λίγο στην καλύτερη προστασία σας.

5. Τομέας της βιομηχανίας
Ο βιομηχανικός τομέας αποτελεί ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη αναπνευστικών προβλημάτων. Αν και η εργασία στο βιομηχανικό τομέα δεν ευθύνεται για την εμφάνιση του άσθματος, ωστόσο προκαλεί την επειδείνωσή του.
Οι εργάτες μπορούν να εκτεθούν σε οποιαδήποτε ουσία, από εισπνεόμενα μέταλλα σε χυτήρια μέχρι λεπτή άμμο, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πυριτίαση, μια ασθένεια που προκαλεί ουλές στους πνεύμονες ή αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα.
Και πάλι, οι αναπνευστήρες και ο κατάλληλος αερισμός είναι το κλειδί για τους εργαζόμενους στη βιομηχανία.

6. Τομέας των κατασκευών
Οι εργάτες, οι οποίοι κατεδαφίζουν παλιά κτήρια ή τα ανακατασκευάζουν είναι εκτεθειμένοι σε στοιχεία, όπως είναι ο αμίαντος. Ακόμα και η ελάχιστη έκθεση έχει συνδεθεί με διάφορα αναπνευστικά προβλήματα, όπως είναι το μεσοθηλίωμα, μια εξαιρετικά επικίνδυνη και επιθετική μορφή καρκίνου.
Η έκθεση φαίνεται επίσης να αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα και μπορεί να οδηγήσει σε αμιάντωση ή ουλές του πνεύμονα. Ακολουθήστε τους κανόνες προστασίες και μη ρισκάρετε.

7. Τομέας της γεωργίας
Η εργασία στους αγρούς δεν είναι μόνο δύσκολη αλλά και επικίνδυνη, ειδικά για την υγεία των πνευμόνων σας. Η πνευμονίτιδα από υπερευαισθησία είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή ασθένεια, που προκαλείται από την επαναλαμβανόμενη έκθεση σε μούχλα, που έχει μολυνθεί από σιτάρι ή σανό.
Οι θύλακες αέρα των πνευμόνων αναπτύσσουν φλεγμονή και ενδέχεται να αναπτύξουν και ουλώδη ιστό. Η αναπνοή σκόνης από τα σιτηρά μπορεί να οδηγήσει σε πυρετό, ρίγη και νόσο τύπου γρίπης, που ονομάζεται «τοξικό σύνδρομο από οργανική σκόνη».
Υπολογίζεται μάλιστα, ότι το 30% περίπου των αγροτών, που ασχολούνται με τις καλλιέργειες αναπτύσσουν το σύνδρομο αυτό, ενώ και οι κτηνοτρόφοι/πτηνοτρόφοι μπορούν να παρουσιάσουν ένα σύνδρομο, που θυμίζει άσθμα. Προσπαθήστε να εργάζεστε με εξαερισμό και να φοράτε πάντα τη μάσκα σας.

8. Τομέας των καλλυντικών
Οι άνθρωποι που δουλεύουν σε καταστήματα με καλλυντικά, ειδικά μάλιστα εκείνοι, που εργάζονται σε σπα και ινστιτούτα μαυρίσματος, συχνά εκτίθενται σε χημικές ουσίες, οι οποίες ονομάζονται ισοκυανικά. Αυτά ευθύνονται για την εμφάνιση επαγγελματικού άσθματος.
Η χρήση ειδικών αναπνευστήρων καλής ποιότητας μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο, αλλά δεν εγγυώνται πλήρη ασφάλεια.

9. Πυροσβέστες
Όταν κάποιος μάχεται με τη φωτιά, δεν έρχεται μόνο αντιμέτωπος με τις φλόγες, αλλά και με τα χημικά στοιχεία που εκκρίνει. Οι πυροσβέστες μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο αναπνευστικής νόσου με τη χρήση μιας ειδικής «αυτο-αναπνευστικής συσκευής».
10. Τομέας των εξορύξεων
Οι ανθρακωρύχοι βρίσκονται σε κίνδυνο για τα πάντα, από βρογχίτιδα μέχρι πνευμονοκονίαση ή «μαύρο πνεύμονα». Πρόκειται για μία χρόνια κατάσταση, που προκαλείται από την εισπνοή της σκόνης άνθρακα, ο οποίος ενσωματώνεται στους πνεύμονες, προκαλώντας σκλήρυνση στους πνεύμονες και δύσπνοια.
Αυτό μπορεί να προκαλέσει προοδευτική μαζική ίνωση, που μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο. Ο προστατευτικός εξοπλισμός μπορεί να περιορίσει την ποσότητα της σκόνης που εισπνέεται, αλλά δεν μπορεί να εγγυηθεί απόλυτη ασφάλεια. 

click@life.gr 
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com