της Ηρώς Κουνάδη
Βγαίνετε από το στολισμένο πολυκατάστημα κρατώντας δέκα (10) χρωματιστές τσάντες με δώρα που αγοράσατε βιαστικά, στριμώχνεστε για να περάσετε την γυάλινη πόρτα του, σκοντάφτετε επάνω σε κόσμο που προσπαθεί να κάνει το ίδιο, περνάτε περίπου μια αιωνιότητα και μισή ώρα ψάχνοντας ταξί για να γυρίσετε σπίτι, στριμώχνεστε μαζί με άλλους έξι στο εν λόγω ταξί, κολλάτε στην κίνηση και μετά ξανακολλάτε στην κίνηση πηγαίνοντας σε ένα ρεβεγιόν –που το λέτε πάρτι, γιατί ακούγεται καλύτερα– πιο στριμωγμένο και πιο βαρετό ακόμα κι από το ταξί. Ακούγεται ειδυλλιακό; Κι όμως, αν κάνετε μια προσπάθεια να γυρίσετε νοερά στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, θα συνειδητοποιήσετε ότι αυτό νοσταλγείτε γκρινιάζοντας πως «δεν είναι Χριστούγεννα αυτά, πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα χωρίς λεφτά;».
Μακριά από εμάς τα βουδιστικά μάντρα του τύπου «η κρίση θα μας κάνει καλύτερους ανθρώπους, απαλλαγμένους από τις υλικές μας εξαρτήσεις». Αυτό που θέλουμε να πούμε με το παραπάνω βγαλμένο από τη ζωή ενσταντανέ είναι ότι, ακριβώς όπως το να ξοδεύουμε δύο μισθούς σε δέκα μέρες το 2005 δεν συνεπαγόταν απαραίτητα ότι θα περάσουμε ωραία τις γιορτές, έτσι και το ότι δεν είχαμε να ξοδέψουμε ούτε έναν το 2011 δεν μας άφησε μόνους και δυστυχισμένους σε ένα παγωμένο υπόγειο σαν τον Ebenezer Scrooge (εκούσιος ο συμβολισμός).
Για μια ακόμα χρονιά, λοιπόν, συγκεντρώνουμε την εμπειρία που έχουμε αποκομίσει από δύο Χριστούγεννα χωρίς budget, και οργανώνουμε τις καλύτερες, οικονομικότερες γιορτές. Γιατί, όπως έγραψε κάποτε και ο Tom Robbins, «το να λες πως δεν μπορεί να γίνει κάτι λόγω έλλειψης χρημάτων είναι σαν να βλέπεις μια νοικοκυρά που έχει ζάχαρη, αλεύρι, νερό, γάλα και αυγά να κλαίει και να φωνάζει πως δεν μπορεί να φτιάξει κέικ γιατί δεν έχει γραμμάρια».
Ο Άη Βασίλης με τα δώρα
Φτιάξτε μόνοι σας τα δώρα σας: Αν οι χειροτεχνίες ήταν η αγαπημένη σας ώρα στο Δημοτικό, δεν χρειάζεται να σας πούμε εμείς τι θα κάνετε. Αν πάλι δεν ήταν, μην πτοείστε. Φαντασία χρειάζεστε μόνο, και οι φίλοι σας θα χαμογελάσουν εξίσου εύκολα με ένα αλμπουμάκι με τις κοινές φωτογραφίες σας απ’ όλη τη χρονιά, συνοδευμένες από αστείες λεζάντες, όσο και με ένα καινούριο κασκόλ, σαν αυτά που τους αγοράζατε κάθε χρόνο. Ένα CD με τα αγαπημένα σας χριστουγεννιάτικα (ή αντί-χριστουγεννιάτικα) τραγούδια θα κάνει το ίδιο καλά τη δουλειά του.
Οργανώστε μια ανταλλαγή δώρων: Όχι με τον απρόσωπο τρόπο που το κάνουν οι πολυεθνικές –κάθε υπάλληλος τραβά από την στοίβα δώρων το καινούριο του filofax ή πρεσπαπιέ– αλλά με χαριτωμένα, προσωπικά δωράκια μεταξύ φίλων. Η λογική είναι απλή: καθένας αγοράζει, ή φτιάχνει, ένα δώρο, και παίρνει ένα δώρο. Ανταλλαγές επιτρέπονται, για την απευκταία περίπτωση που οι άνδρες της παρέας καταλήξουν με χειροποίητα κοσμήματα και οι γυναίκες με υπερμεγέθη πουλόβερ. Το σίγουρο, πάντως, είναι πως θα γελάσετε.
Ανταλλάξτε… υπηρεσίες αντί για δώρα: Ο/η σύντροφός σας σάς παρακαλάει όλο τον χρόνο για ένα μασάζ, το οποίο περιορίζετε στο δεκάλεπτο-και-πολύ-είναι επειδή βαριέστε, οι γονείς σας προσπαθούν να σας πείσουν να τους μάθετε να μπαίνουν στο internet, η παρέα ζηλεύει τις συνταγές σας για τα γλυκά που φτιάχνετε μόνο δυο φορές τον χρόνο. Ποιος είπε ότι τα δώρα πρέπει να είναι μόνο υλικά; Και έξτρα μπόνους, ότι μπορείτε κι εσείς να ζητήσετε μια αντίστοιχη «χάρη» για να είναι δίκαιη η ανταλλαγή.
Αγοράστε μικρά δωράκια από bazaars: Αν το ταμείο δεν είναι εντελώς αντικειμενικά μείον, και θέλετε ένα μικρό συμβολικό δωράκι για κάθε αγαπημένο σας πρόσωπο, ή αν θέλετε να αγοράσετε μόνο ένα για την ανταλλαγή που λέγαμε παραπάνω, τα bazaar που πλημμυρίζουν την πόλη αυτές τις μέρες είναι ιδανική λύση. Βρίσκετε πρωτότυπα δωράκια, τα πληρώνετε ελάχιστα και συνήθως βοηθάτε –έστω και με αυτά τα ελάχιστα– την ενίσχυση ενός σημαντικού σκοπού. Δείτε εδώ διευθύνσεις και ωράρια λειτουργίας για δέκα από τα ωραιότερα bazaars της Αθήνας.
Οργανώστε το δικό σας πάρτι ανταλλαγής: Τα πολύ επιτυχημένα Swap not Shop parties, στα οποία πηγαίνουμε τα ρούχα που έχουμε βαρεθεί και παίρνουμε «καινούρια», ήτοι ρούχα που έχουν βαρεθεί οι άλλοι, μπορούν να οργανωθούν και σε μικρότερη κλίμακα. Μαζέψτε την παρέα, και τους φίλους των φίλων –όσο περισσότερος ο κόσμος, τόσο μεγαλύτερη η ποικιλία, και τόσο περισσότερα τα μεγέθη– και μην περιοριστείτε στα ρούχα: φέρτε ο καθένας για ανταλλαγή παλιά βιβλία, χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά, βινύλια, παιχνίδια αν έχετε όλοι ή κάποιοι από την παρέα πιτσιρίκια, και οτιδήποτε άλλο μπορεί να ανταλλαχθεί. Έτσι έχει ο καθένας καινούρια πράγματα ή/και δώρα, ακριβώς σαν να βγήκε μια βόλτα για ψώνια, αλλά με μηδενικό κόστος.
Γιορτές στους δρόμους
Μη σνομπάρετε τις δωρεάν εκδηλώσεις των δήμων: Δεν λέμε ότι πρέπει ντε και καλά να αλλάξετε χρόνο στην Αποστόλου Παύλου, αν δεν το θέλετε –αν και μέχρι πέρυσι το "αλλάζουμε χρόνο στο Σύνταγμα" ακουγόταν πολύ χειρότερο. Γιατί, όμως, να μη θέλετε να βολτάρετε στην Χριστουγεννιάτικη Ιστορία της Τεχνόπολης, και να δοκιμάσετε το ταλέντο σας στο τριπλό άξελ, στο παγοδρόμιο που στήνεται εκεί, ή να μην δώσετε ραντεβού με την παρέα σε μια από τις εκατοντάδες συναυλίες που διοργανώνει ο Δήμος Αθηναίων στις γειτονιές, με καλλιτέχνες όπως ο Rous, ο Μάνος Πυροβολάκης, οι Penny and the Swinging Cats και οι Burger Project (αναλυτικό πρόγραμμα εδώ);
Παιδικά Χριστούγεννα για όλους: Αν έχετε πιτσιρίκια το ξέρετε ήδη, αν πάλι όχι μπορείτε να προσφερθείτε να αναλάβετε το baby sitting των φίλων σας, και να βολτάρετε στα χριστουγεννιάτικα φεστιβάλ, τα χωριά του Άη Βασίλη, τα ζαχαρόσπιτα και τις φωλιές των ξωτικών που έχουν στηθεί σε περισσότερες αθηναϊκές γειτονιές από ποτέ. Για του λόγου το αληθές, συγκεντρώσαμε εικοσιμία διευθύνσεις για «παιδικά» Χριστούγεννα στην Αθήνα εδώ ενώ όσοι μένετε εκτός Αθήνας μπορείτε να βρείτε το πλησιέστερο χωριό του Άη Βασίλη στον χάρτη που φτιάξαμε εδώ.
Εκτιμήστε, επιτέλους, τον γιορτινό στολισμό της πόλης: Ξέρουμε ότι προσπερνάτε κάθε χρόνο τα στολίδια επειδή σας φαίνονται ίδια, και ότι δεν ρίχνετε δεύτερη ματιά στο αγιοβασιλιάτικο σκηνικό που στήνεται στο Σύνταγμα επειδή «κι αύριο εκεί θα είναι, και εκείνο και εσείς». Σχεδόν τόσο καλά όσο ξέρουμε πως σε ένα ταξίδι στην Ευρώπη αυτά ή παρόμοια στολίδια θα σας φαίνονταν παραμυθένια και θα τα φωτογραφίζατε με ζήλο Ιάπωνα τουρίστα. Κάντε το ίδιο και στην πόλη που μένετε: Πάρτε την καλύτερη παρέα σας και τις φωτογραφικές σας μηχανές, και βολτάρετε ένα απόγευμα στην πόλη, με αποκλειστικό σκοπό να τη φωτογραφίσετε στολισμένη. Θα εξασκήσετε το ταλέντο σας στη φωτογραφία, και θα έχετε και ένα πολύ ενδιαφέρον αρχείο-παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Οι κιτρινισμένες φωτογραφίες της Ομόνοιας που τώρα χαζεύετε με τις ώρες στο Facebook ήταν, για εκείνον που τις τράβηξε, βαρετή καθημερινότητα.
Και γιορτές στο σπίτι
Φτιάξτε μόνοι σας τα χριστουγεννιάτικα στολίδια σας: Θα το πούμε ξανά, δεν χρειάζεται να είστε από τους εκνευριστικούς εκείνους τύπους που μπορούν να φτιάξουν τη Μέση Γη σε πραγματικό μέγεθος με μερικά χαρτόνια και λίγη κόλλα. Ούτε εμείς είμαστε, γι’ αυτό συγκεντρώσαμε τις καλύτερες (και απλούστερες) ιδέες μας για να στολίσετε το σπίτι με τα χεράκια σας, εδώ –και πέρυσι κάναμε το ίδιο, αλλά με άλλες ιδέες, εδώ.
Κάντε πολλά μικρά πάρτι-ρεβεγιόν: Δεν χρειάζεται να είναι από εκείνα τα ρεβεγιόν των ‘90s με τους μπουφέδες Κύριε-πρέσβη-μας-κακομαθαίνετε που θα σας στοιχίσουν μια μικρή περιουσία. Επίσης, δεν χρειάζεται να είναι μόνο δύο φορές τον χρόνο, Παραμονή Χριστουγέννων και Παραμονή Πρωτοχρονιάς. Οργανώστε πολλά διαφορετικά πάρτι-μαζώξεις, σε διαφορετικά σπίτια της παρέας, καθ’ όλη τη διάρκεια των γιορτών.
Στο «μεγάλο» ρεβεγιόν, εκείνο της αλλαγής του χρόνου, μαζέψτε μόνο τους καλύτερους φίλους σας, εκείνους με τους οποίους ξέρετε πως θα περνούσατε καλά ακόμη κι αν χρειαζόταν να αλλάξετε τον χρόνο σε ένα παγκάκι έξω από σταθμό τραίνου, και μοιράστε τα έξοδα με τον πατροπαράδοτο τρόπο «εγώ βάζω τα ποτά, εσύ τα φαγητά, ο άλλος τα γλυκά». Ακόμα καλύτερα, φτιάξτε ένα κοινό ταμείο, εφοδιαστείτε με τα απαραίτητα από το σούπερ μάρκετ και μαγειρέψτε όλοι μαζί από το πρωί.
Κάντε ανασκαφές στις ντουλάπες σας: Είναι πραγματικά απίστευτο πώς ακόμα και οι λιγότερο φανατικοί καταναλωτές εξ ημών αγοράσαμε τις χρυσές δεκαετίες του καταναλωτισμού (1990-2009) ρούχα που ξεχάστηκαν, με τα καρτελάκια τους ή φορεμένα μόλις μια φορά, στα ανήλιαγα βάθη κάποιας ντουλάπας. Βρείτε τα, ξεσκονίστε τα και δεν χρειάζεται να αγοράσετε καινούρια. Αν βαριέστε να ψάχνετε, μπορείτε πάντα να πειραματιστείτε με διαφορετικούς συνδυασμούς ρούχων και αξεσουάρ από την τρέχουσα γκαρνταρόμπα σας. Ένα μαύρο φόρεμα φαίνεται εντυπωσιακά διαφορετικό με μια ζώνη που δεν έχετε ξαναδέσει γύρω του, ή ένα ζευγάρι μακριά γάντια. Αλήθεια.
Φτιάξτε μόνοι σας τα γλυκά: Θα αρωματίσετε ωραιότατα το σπίτι για ώρες (ποια αποσμητικά χώρου;), θα διασκεδάσετε αν απολαμβάνετε την μαγειρική –κι ακόμα περισσότερο αν δεν το έχετε ξανακάνει– και θα νιώθετε περήφανοι, αντί για γεμάτοι τύψεις και θερμίδες, σε κάθε μπουκιά. Χρειάζεστε συνταγές; Συγκεντρώσαμε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες εδώ.
Γεμίστε κοτόπουλο αντί για γαλοπούλα: Αν υπήρχε κόσμος στον οποίο άρεσε πραγματικά η γαλοπούλα, δεν θα την τρώγαμε μόνο μία φορά τον χρόνο. Και δεν θα την χρυσοπληρώναμε. Προτιμήστε ένα μεγάλο κοτόπουλο που είναι μακράν οικονομικότερο και απείρως νοστιμότερο.
Η καλή(τερη) πράξη της χρονιάς
Μαζέψτε τα παλιά σας ρούχα, παιχνίδια, βιβλία και οτιδήποτε άλλο δεν χρειάζεστε πια, και πηγαίντε τα σε δυο-τρεις φιλανθρωπικές οργανώσεις ή οργανισμούς, όπως η Κλίμακα που φιλοξενεί στον ξενώνα της δεκάδες άστεγους, το Στέκι Μεταναστών, οι Γιατροί του Κόσμου ή το Ίδρυμα Αστέγων του Δήμου Αθηναίων. Εδώ έχουμε συγκεντρώσει είκοσι διευθύνσεις και ωράρια λειτουργίας. Θα «καταλάβετε Χριστούγεννα» από τα χαμόγελα εκτίμησης που θα εισπράξετε από τους ανθρώπους τους, πολύ καλύτερα απ’ ότι θα «καταλαβαίνατε» στο πιο glamorous ρεβεγιόν του κόσμου.
in2life.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.