Μην προσπαθήσετε να χαλάσετε την εικόνα στο μυαλό των παιδιών. Μην συμπεριφέρεστε εγωιστικά και σουρεαλιστικά σε μια ιστορία που ζει μέσα στο χρόνο και περνά από γενιά σε γενιά. Μην το κάνετε, κυριώς, γιατί δεν είναι αλήθεια. Ο Άγιος Βασίλης υπάρχει και ζει ανάμεσά μας.
Όπως ζωντανή είναι η θρησκεία μας, άλλο τόσο ζωντανοί είναι και οι Άγιοί μας. Δεν αναφέρομαι στον ξενόφερτο Santa Klauss ή Saint Nikolas ή δεν ξέρω πως αλλιώς τον ονομάζουν οι ξένοι. Ο ορθόδοξος Μέγας Βασίλειος είναι πάντα εδώ και μας επισκέφτεται κάθε χρόνο. Με όποιον τρόπο επιλέγει, μέσω οποιουδήποτε αυτός θέλει.
Ο Βασίλειος Καισαρείας, γνωστότερος ως Μέγας Βασίλειος ή Άγιος Βασίλειος, υπήρξε Πατέρας της Εκκλησίας, επίσκοπος Καισαρείας, κορυφαίος θεολόγος του 4ου αιώνα και ένας από τους Τρεις Ιεράρχες, που θεωρούνται προστάτες της παιδείας. Έλαβε ανωτάτου επιπέδου μόρφωση και ήρθε σε ρίξη αρκετές φορές με κάθε μορφή εξουσίας που επιτίθονταν στην Ορθοδοξία. Έργο ζωής και σημαντικό σταθμό στην πορεία του, αποτελεί η ίδρυση και λειτουργία ενός κοινωνικού φιλανθρωπικού συστήματος, του Πτωχοκομείου ή Βασιλειάδας. Εκεί διοχέτευσε όλη την ποιμαντική του ευαισθησία, καθιστώντας την πρότυπο κέντρου περίθαλψης και φροντίδας των ασθενέστερων κοινωνικά ατόμων. Ουσιαστικά η Βασιλειάδα υπήρξε ένας πρότυπος οίκος για τη φροντίδα των ξένων, την ιατρική περίθαλψη των φτωχών άρρωστων και την επαγγελματική κατάρτιση των ανειδίκευτων. Έγινε η μήτρα ομοειδών οργανισμών που δημιουργήθηκαν σε άλλες επισκοπές και στάθηκε η σταθερή υπενθύμιση στους πλουσίους του προνομίου τους να διαθέτουν τον πλούτο τους με έναν αληθινά χριστιανικό τρόπο.
Πέραν του θεολογικού του έργου που στηρίζει το δόγμα της τριαδικότητας, είναι χαρακτηριστική και η ιστορία της βασιλόπιτας. Κατά την θρησκευτική λοιπόν παράδοση κάποτε στη Καισαρεία της Καππαδοκίας στη Μικρά Ασία που επίσκοπος ήταν ο Μέγας Βασίλειος ήλθε να τη καταλάβει ο Έπαρχος της Καππαδοκίας με πρόθεση να τη λεηλατήσει. Τότε ο Μέγας Βασίλειος ζήτησε από τους πλούσιους της πόλης του να μαζέψουν ότι χρυσαφικά μπορούσαν προκειμένου να τα παραδώσει ως “λύτρα” στον επερχόμενο κατακτητή. Πράγματι συγκεντρώθηκαν πολλά τιμαλφή. Κατά την παράδοση όμως εκ θαύματος ο Άγιος Μερκούριος με πλήθος Αγγέλων απομάκρυνε τον στρατό του, ο Έπαρχος απάλλαξε την πόλη από επικείμενη καταστροφή. Προκειμένου όμως ο Μέγας Βασίλειος να επιστρέψει τα τιμαλφή στους δικαιούχους, μη γνωρίζοντας σε ποιόν ανήκει τι, έδωσε εντολή να παρασκευαστούν μικροί άρτοι εντός των οποίων τοποθέτησε ανά ένα των νομισμάτων ή τιμαλφών και τα διένειμε στους κατοίκους την επομένη του εκκλησιασμού. Το αξιοσημείωτο είναι ότι στον καθένα κατέληξε ότι χρυσαφικό είχε δώσει. Το γεγονός αυτό απέληξε σε διπλή χαρά από της αποφυγής της καταστροφής της πόλης και συνεχίσθηκε η παράδοση αυτή κατά τη μνήμη της ημέρας του θανάτου του (εορτή του Αγίου και Μεγάλου Βασιλείου). (Πηγή: Wikipedia)
Πιστέψτε λοιπόν στην αγάπη, την φιλανθρωπία και την βοήθεια που μπορεί να στείλει ο μοναδικός αληθινός Άγιος Βασίλης και διηγηθείτε στα παιδιά την πραγματική ιστορία. Η αθώα παιδική ηλικία είναι ικανή να δεχθεί, να κρίνει και να κατανοήσει.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.