Απαραίτητο…
αξεσουάρ σε πολλά σπίτια για τον ερχομό του καινούργιου χρόνου, η
σαμπάνια δίνει μια άλλη αίσθηση λαμπρότητας ακόμα και σε οικογενειακές
στιγμές. Επειδή πολλά μπουκάλια αφρώδους οίνου θα ανοίξουν σε σπίτια και
καταστήματα τις πρώτες ώρες του 2013, καλό θα ήταν να μάθουμε πράγματα
που είτε δεν γνωρίζουμε, είτε μας τα’ χουν πει… λάθος! Οι πληροφορίες
έρχονται από τη σελίδα της Bollinger, μιας από τις πιο περιζήτητες
μάρκες στον κόσμο. Αυτοί κάτι παραπάνω θα ξέρουν…
- Η σαμπάνια πίνεται κρύα, ποτέ παγωμένη. Ακόμα κι αν ξεχάσατε να τη βάλετε στο ψυγείο, μην χρησιμοποιήσετε ποτέ την κατάψυξη. Θα καταστρέψετε τη γεύση του ποτού. Οσοι δεν έχετε σαμπανιέρα, προτιμήστε ένα μεγάλο δοχείο γεμάτο νερό και παγάκια, στο οποίο να βυθίζεται όλο το μπουκάλι της σαμπάνιας κι όχι μόνο το κάτω μέρος του.
- Η ιδανική θερμοκρασία για να σερβίρουμε σαμπάνια είναι 8-10 βαθμοί Κελσίου. Δεν χρειάζεται… θερμόμετρο, αν την αφήσουμε σχεδόν μισή ώρα στη σαμπανιέρα είναι ό,τι πρέπει. Για το ψυγείο αρκούν λιγότερα λεπτά (περίπου 20).
- Ολοι έχουμε δει τους φελλούς να πετάγονται ψηλά και τη σαμπάνια να ξεχειλίζει από το μπουκάλι όταν την ανακινήσουμε. Αν θέλουμε τέτοιο… θεαματικό άνοιγμα, απλά «ξεκλειδώνουμε» τον φελλό (σε όλες τις σαμπάνιες αρκεί να γυρίσουμε το σύρμα έξι φορές αντίθετα από τη φορά του ρολογιού) και ανακινούμε όλο το μπουκάλι κρατώντας από κάτω. Αν θέλουμε να μην λερώσουμε ή, τέλος πάντων, ελεγχόμενο αφρό, απλά μετακινούμε τον φελλό.
- Καλό θα ήταν να αποθηκεύετε τα μπουκάλια της σαμπάνιας σε οριζόντια θέση (και όχι κάθετη) σε σκοτεινό και ξηρό περιβάλλον. Πριν αποθηκεύσετε ρίξτε μια ματιά στο μπουκάλι, μπορεί να γράφει ακριβή περίοδο κατανάλωσης, οπότε να μην έχει ωριμάσει αρκετά ακόμα για να καταναλωθεί.
- Είναι μύθος το ότι όσο περισσότερο αφρό κάνει μία σαμπάνια, τόσο καλύτερη είναι. Για την ακρίβεια ο αφρός προσδιορίζει την ηλικία της. Οσο πιο αδύνατος είναι ο αφρός, τόσο πιο ώριμη είναι η σαμπάνια που απολαμβάνετε. Δεν τρέχει τίποτα με την ποιότητά της.
- Ενας ακόμα μύθος είναι αυτός του… ασημένιου κουταλιού. Πολλοί τοποθετούν ένα ασημένιο κουτάλι στο στόμιο της σαμπάνιας (αν δεν μπορούν να βρουν το φελλό), ώστε να τη διατηρήσουν φρέσκια και αφρώδη ως και 24 ώρες μετά το άνοιγμά της. Τα κουτάλια δεν κάνουν τίποτα. Αν δεν μπορείτε να βρείτε τον φελλό, θα πρέπει να προμηθευτείτε ειδικούς φελλούς για αεροστεγές κλείσιμο σαμπάνιας (υπάρχουν στις κάβες) ή, ακόμα καλύτερα, να… καταναλώσετε όλο το μπουκάλι.
- Το αυθεντικό σερβίρισμα της σαμπάνιας γίνεται με το ποτήρι γερμένο σε γωνία 45 μοιρών με το έδαφος. Γεμίζουμε ως τα ¾ του ποτηριού, ώστε ο καλεσμένος μας να μπορεί να γείρει το ποτήρι του πριν η σαμπάνια φτάσει στα χείλη του.
- Αν δεν έχετε ποτήρια της σαμπάνιας και θέλετε οπωσδήποτε να πιείτε, προτιμήστε τα ποτήρια σας με το πιο λεπτό κρύσταλλο. Παίζει ρόλο και στη γεύση και στον τρόπο που θα φτάσει η σαμπάνια στον ουρανίσκο σας.
- Τα ποτήρια θα πρέπει να κάνετε τον κόπο να τα πλύνετε στο χέρι και κάπως σχολαστικά, αν θέλετε να γευθείτε τέλεια σαμπάνια και την επόμενη φορά. Μην τα βάζετε στο πλυντήριο πιάτων. Πλύνετέ τα με ζεστό νερό, προσέξτε να μην υπάρχουν υπολείμματα απορρυπαντικού κι αφήστε τα να στεγνώσουν, μην τα σκουπίζετε. Φυλάξτε τα ανάποδα (τα χείλη προς τα κάτω) για να αποφύγετε τη συσσώρευση σκόνης μέσα τους.
- Η σαμπάνια ικανοποιεί εκτός από τη γεύση και την όσφρηση και την όραση. Πριν γευθείτε το ποτήρι σας παρατηρήστε τον αφρό, μυρίστε τα λεπτά αρώματα και προσπαθήστε να εξιχνιάσετε κάποια από αυτά. Κρατήστε τη σαμπάνια μερικά δευτερόλεπτα στο στόμα σας πριν την καταπιείτε, έτσι ώστε να απελευθερώσει όλους τους χυμούς της. flowmagazine.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.