Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Νιώθεις… χριστουγεννιάτικη θλίψη; Δες πώς θα τη βγάλεις από την ψυχή σου

Γιορτή, χαρά, δώρα, οικογενειακές και φιλικές συγκεντρώσεις, διασκέδαση. Αυτά είναι τα Χριστούγεννα για όλους; Όχι βέβαια. Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα, τα οποία τις γιορτινές ημέρες τους δημιουργούν επιπλέον μελαγχολία και απογοήτευση. Η ψυχολόγος Μαρία Μεραμβελιωτάκη – Simon μας εξηγεί για ποιο λόγο η θλίψη κάνει την επίσκεψή της αυτόν τον καιρό σαν… κακός Αϊ-Βασίλης και πώς θα τη διώξουμε.
«Τα Χριστούγεννα πάντα προβάλλονται ως μια περίοδος συνυφασμένη με συναισθήματα όπως η χαρά και ο ενθουσιασμός. Από παιδιά μαθαίνουμε να περιμένουμε αυτές τις μέρες συγκεκριμένα πράγματα όπως δώρα, γιορτινό κλίμα, χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους, διασκέδαση. Σύμφωνα όμως με παγκόσμιες στατιστικές, τα συναισθήματα θλίψης την περίοδο των Χριστουγέννων φαίνεται να εντείνονται αντί να μειώνονται.
Οι βασικοί λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό είναι:
Οικογενειακά προβλήματα και διαμάχες. Τα Χριστούγεννα οι οικογενειακές εντάσεις γίνονται πιο αισθητές: Πολλοί από εμάς θέλουν να βρεθούν με όλη την οικογένεια, αλλά συνειδητοποιούν ότι αυτό δεν είναι εφικτό, ενώ άλλοι το βρίσκουν δύσκολο να συνυπάρξουν με συγγενείς από τους οποίους έχουν αποξενωθεί ή με τους οποίους έχουν τεταμένες σχέσεις.
Οικονομικές δυσκολίες. Τα Χριστούγεννα τα έξοδα αυξάνονται και  – ειδικά στις μέρες μας, με την οικονομική κρίση – είναι πιθανό πολλές οικογένειες να μη διαθέτουν τα χρήματα για αγορά δώρων ή για να γιορτάσουν με τον τρόπο που θα ήθελαν. Πέρα από αυτό, τα έξοδα για φαγητό και ποτό είναι περισσότερα απ’ ό,τι συνήθως και πολλοί μπορεί να χρειαστεί να χρεωθούν προκειμένου να εξασφαλίσουν τα χρήματα που απαιτούνται.
Απουσία αγαπημένων προσώπων. Αυτή την περίοδο επανέρχεται πιο έντονα στην επιφάνεια η απουσία αγαπημένων προσώπων – λόγω πένθους, χωρισμών ή άλλων καταστάσεων. Έτσι μπορεί να βιωθούν συναισθήματα μοναξιάς ή απογοήτευσης.

Όπως και να έχει, ο βασικότερος λόγος για τη χριστουγεννιάτικη μελαγχολία είναι οι μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Από μικρή ηλικία αρχίζουμε να δημιουργούμε προσδοκίες για το πώς πρέπει να είναι τα Χριστούγεννα. Έχουμε στο μυαλό μας εικόνες για την τέλεια γιορτινή ατμόσφαιρα με την οικογένεια και τους φίλους, τα πάρτι, τα πλούσια γεύματα και τα δώρα. Στην ουσία όμως οι εικόνες αυτές δεν ανταποκρίνονται πάντα στην πραγματικότητα. Η πραγματικότητα μπορεί να μην είναι τόσο αψεγάδιαστη όσο νομίζουμε ότι θα έπρεπε να είναι, αλλά εάν συνεχίσουμε να πιστεύουμε ότι αυτό που ζούμε δεν είναι τόσο ικανοποιητικό και συγκρινόμαστε με εικόνες τελειότητας, τότε η απογοήτευση και η θλίψη μας θα μεγαλώνει.
Για να αντιμετωπίσεις τη θλίψη των Χριστουγέννων:
  • Προσπάθησε να αποβάλεις το στερεότυπο της τελειότητας των Χριστουγέννων και ξέχασε «πώς θα έπρεπε να είναι». Επικεντρώσου στο παρόν και προσπάθησε να απολαύσεις τις στιγμές.
  • Απόφυγε να δίνεις προσοχή σε αυτό που δεν έχεις στη ζωή και σκέψου όλα αυτά που έχεις και για τα οποία μπορείς να νιώσεις ευγνωμοσύνη.
  • Θέσε όρια στα χρήματα που μπορείς να ξοδέψεις αυτά τα Χριστούγεννα, έτσι ώστε να προλάβεις επιπρόσθετο άγχος και οικονομική απογοήτευση, όταν οι γιορτές τελειώσουν.
  • Προσπάθησε να βιώσεις το πνεύμα των Χριστουγέννων προσφέροντας εθελοντικά (όχι απαραίτητα μέσω χρημάτων) σε ανθρώπους ή οργανισμούς που χρειάζονται τη βοήθειά σου.
  • Εάν έχεις χάσει κάποιον και αυτά είναι τα πρώτα Χριστούγεννα χωρίς αυτόν, άφησε τον εαυτό σου να πενθήσει φυσιολογικά και να βιώσει τα συναισθήματα. Οι γιορτές δεν θα είναι ίδιες όπως πέρυσι και αυτό είναι κάτι που αρχικά ίσως είναι δύσκολο να αποδεχτείς. Δοκίμασε να αρχίσεις καινούριες συνήθειες και δραστηριότητες, για να αναπτερώσεις το ηθικό σου.
Εάν όμως η θλίψη σου είναι εξαιρετικά έντονη, έχεις χάσει το ενδιαφέρον σου για δραστηριότητες που πριν θεωρούσες ευχάριστες, έχει επηρεαστεί ο ύπνος και η όρεξή σου και γενικά θεωρείς ότι η διάθεσή σου σε αποτρέπει από το να λειτουργήσεις φυσιολογικά στην καθημερινότητά σου, τότε θα ήταν χρήσιμο να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό για ψυχοθεραπεία ή συμβουλευτική».

Μαρία Μεραμβελιωτάκη – Simon Συμβουλευτική ψυχολόγος – NLP Practitioner
 Goldenmag.gr
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com