Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Πως η λάθος φωτογραφία από το facebook έγινε σύμβολο επανάστασης


Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων για τις Ιρανικές εκλογές το 2009, η 26χρονη Nedā Āghā-Soltān (δεξιά φωτογραφία) πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε ενώ απλά παρακολουθούσε τους διαδηλωτές. Το βίντεο του θανάτου της έγινε viral στο διαδίκτυο -το αναφέρει πως μπορεί να είναι "ο θάνατος με τους περισσότερες αυτόπτες μάρτυρες στην ανθρώπινη ιστορία"- το πορτραίτο της έγινε το πρόσωπο του κινήματος, καθώς πολλοί διαδηλωτές παγκοσμίως κρατούσαν πλακάτ με τη φωτογραφία της και με το σλόγκαν "Neda did not die in vain" (η Neda δεν πέθανε μάταια). Το πρόβλημα είναι πως στη φωτογραφία δεν ήταν η Neda.

Κάποιοι από τους διαδηλωτές έψαξαν στο διαδίκτυο να βρουν φωτογραφία της. Αντ' αυτής όμως βρήκαν το προφίλ μιας καθηγήτριας πανεπιστημίου στο
Facebook με το όνομα Neda Soltani (αριστερή φωτογραφία). Λίγο η ομοιότητα, λίγο το παρόμοιο όνομα και ξεκίνησε το μπέρδεμα.

Αν και η Soltani προσπάθησε να αφαιρέσει τη φωτογραφία της από το διαδίκτυο και τους διαδηλωτές, δεν τα κατάφερε. Η Ιρανική κυβέρνηση την κατηγόρησε πως είναι η πραγματική Neda και πως προσποιήθηκε το θάνατο της για να πυροδοτήσει αντιδράσεις. Έφυγε από τη χώρα για να αποφύγει τη φυλάκιση και τις χορηγήθηκε άσυλο από τη Γερμανία το 2012.


Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com