http://fr.wikipedia.org/wiki/Fichier:Lake_Geneva.jpg
Τα τσουνάμι, εκτός από τα παραθαλάσσια μέρη, φαίνεται ότι έχουν απειλήσει στο παρελθόν και παραλίμνιες περιοχές. Παράδειγμα η πασίγνωστη λίμνη της Γενεύης, η οποία αποδεικνύεται περισσότερο ευάλωτη από όσο μπορεί να νομίζει κάποιος.Θανατηφόρα κύματα
Ειδικοί γεωεπιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Γενεύης αποκάλυψαν ότι το 563 μ.Χ. μια απρόσμενη κατολίσθηση βράχων από κοντινό βουνό τάραξε τα νερά της λίμνης της Γενεύης. Ακολούθησε μια τεράστια κατακρήμνιση λάσπης στο σημείο όπου ο ποταμός Ροδανός ενώνεται με τη λίμνη, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένα τσουνάμι που κατέστρεψε πολλά χωριά και άφησε πίσω του θύματα (ανθρώπους και ζώα) συντριβόμενο επάνω στα τείχη της Γενεύης. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ερευνητών, μια τέτοια κατολίσθηση ενδέχεται να δημιούργησε ένα τσουνάμι ύψους 8 μέτρων, που έφθασε στη Γενεύη μετά από 70 λεπτά, ενώ ένα άλλο 13 μέτρων χτυπούσε τη βόρεια όχθη της λίμνης (εκεί όπου βρίσκεται σήμερα η Λωζάνη) 15 λεπτά μετά την κατολίσθηση. (http://www.nature.com/news/ancient-tsunami-devastated-lake-geneva-shoreline-1.11670).
Θα επαναληφθεί η ιστορία;
Όπως εικάζουν οι ειδικοί, ένα παρόμοιο καταστροφικό φαινόμενο θα μπορούσε πάλι να συμβεί με ευκολία δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην πόλη με τους 200.000 κατοίκους και τους 200 και πλέον διεθνείς οργανισμούς, μεταξύ των οποίων τα Ηνωμένα Έθνη και ο περίφημος CERN (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών). Σύμφωνα με το Nature Geoscience, αν εκδηλωνόταν σήμερα ένα παρόμοιο τσουνάμι λόγω κατολίσθησης, σεισμού ή κάποιας μεγάλης καταιγίδας, θα πλημμύριζαν μεγάλα τμήματα του κέντρου της Γενεύης. (http://www.nature.com/ngeo/journal/v5/n11/full/ngeo1618.html). Συνολικά μάλιστα θα κινδύνευαν οι περίπου ένα εκατομμύριο κάτοικοι των ακτών της λίμνης.
Εν ολίγοις, η πιθανότητα εμφάνισης τσουνάμι σε λίμνες που περιβάλλονται από βουνά έχει υποτιμηθεί από τους κατοίκους των παραλιμνίων πυκνοκατοικημένων περιοχών. Ειδικότερα σε ελβετικές λίμνες όπως της Γενεύης ή της Λουκέρνης, παρόμοιο φαινόμενο μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή, όπως δήλωσαν οι επιστήμονες.
Golden Magazine
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.