Βλέποντας κανείς την παραπάνω φωτογραφία από το 1886, θα δει απλά ότι 18 από τους 24 παίκτες της ομάδας μπέιζμπολ έχουν παχιά μουστάκια και οι κύριοι της εποχής πήγαιναν με ψιλά καπέλα στο γήπεδο. Όμως, αν κοιτάξουμε λίγο καλύτερα τον κύριο αριστερά στην πάνω σειρά, θα δούμε να μας σηκώνει το μεσαίο δάχτυλο!
Πρόκειται για τον pitcher Charles "Old Hoss" Radbourn -έναν θρύλο του αθλήματος- στην πρώτη γνωστή φωτογραφία με την γνωστή χειρονομία. Μπορεί να ήταν κομψοί οι κύριοι της εποχής αλλά δεν διέφεραν σε τίποτα απ' ότι φαίνεται με τη σημερινή εποχή.
Το είχε συνήθεια φαίνεται...
Ο Radbourn ήταν ένα δημοφιλής παίκτης την δεκαετία του 1880 και ακόμα έχει το ρεκόρ των 60 νικών σε μια σεζόν στο Major League Baseball, το εθνικό πρωτάθλημα μπέιζμπολ των ΗΠΑ.
Από που όμως προέκυψε αυτή η χειρονομία;
Από την Αρχαία Ελλάδα! Ναι σωστά! Και αυτό από τους αρχαίους ημών προγόνους ξεκίνησε!
Διαβάζουμε στην Αγγλική έκδοση της βικιπαίδειας για το μεσαίο δάχτυλο:
Το μεσαίο δάχτυλο προέρχεται από την αρχαία Ελλάδα, όπου η χειρονομία χρησιμοποιήθηκε ως σύμβολο της πρωκτικής επαφής με τρόπο να υποβαθμίσει, να εκφοβίσει και να απειλήσει το άτομο που λάμβανε τη χειρονομία. Αντιπροσώπευε επίσης τον φαλλό, με τα δάχτυλα δίπλα στο μεσαίο δάχτυλο να αντιπροσωπεύουν τους όρχεις... Στη Μεσόγειο του 1ου αιώνα, το σήκωμα του δαχτύλου χρησιμοποιούνταν και για να αποτρέψει το "κακό μάτι".
Η χειρονομία ήταν γνωστή ως "κατάπυγον" -κατά, "προς τα κάτω" και πυγή, "γλουτοί". Ο όρος "καταπύγων" χρησιμοποιούνταν και για τον κύναιδο, τον παθητικό ομοφυλόφιλο -ο ενεργητικός ήταν "αρσενοκοίτης". Στην κωμωδία του Αριστοφάνη "Νεφέλες", όταν ο Σωκράτης ρωτάει τον μαθητή του για τα ποιητικά μέτρα, ο Στρεψιάδης δηλώνει ότι ξέρει πολύ καλά τι είναι δάκτυλος και σηκώνει το μεσαίο. Η χειρονομία είναι ένα οπτικό λογοπαίγνιο με τις δύο σημασίες της λέξης. "Δάχτυλος" είναι το ρυθμικό μέτρο που αποτελείται από μια μακρά συλλαβή και δύο σύντομες, όπως οι αρθρώσεις των δακτύλων, δηλαδή, "- ‿ ‿", το οποία μοιάζει οπτικά με το πέος και τους όρχεις. Ο Σωκράτης λέει πως η κίνηση είναι παιδαριώδης. Η χειρονομία επαναλαμβάνεται ως μορφή διακωμώδησης και στην "Ειρήνη", παράλληλα με τον "αερισμό" στο πρόσωπο κάποιου. Ο ιστοριογράφος της φιλοσοφίας Διογένης Λαέρτιος αναφέρει πως ο κυνικός φιλόσοφος Διογένης έκανε την χειρονομία στο ρήτορα Δημοσθένη, τον 4ον αιώνα π.Χ. στην Αθήνα.
Ο κυνικός φιλόσοφος Διογένης, σε πίνακα του Gérôme. Όταν άγνωστοι σε ένα πανδοχείο εξέφρασαν την επιθυμία τους να δουν τον μεγάλο ρήτορα Δημοσθένη, ο Διογένης φέρεται να τους έδειξε το μεσαίο δάκτυλο και να αναφώνησε, "αυτό, για σας, είναι ο δημαγωγός των Αθηναίων".
Ξωτικό
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.