Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Μάντεψε πόσα ζώα και φυτά κατοικούν στη θάλασσα


Ένα μικρό άθλο κατάφεραν οι επιστήμονες καθώς κατάφεραν για πρώτη φορά να καταγράψουν τη θαλάσσια ζωή αποκαλύπτοντας τα μυστήρια κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες πάνω από ένα εκατομμύριο είδη ζώων και φυτών διαβιούν στις θάλασσες του πλανήτη μας, αλλά από αυτά μόλις 226.000 έχουν επίσημα καταγραφεί (πλην των θαλάσσιων βακτηρίων), εκ των οποίων τα 20.000 κατά την τελευταία δεκαετία.
Ο συνολικός πραγματικός αριθμός των θαλάσσιων ειδών υπολογίζεται ότι είναι τρεις έως τέσσερις φορές μεγαλύτερος από τα 226.000 είδη που επίσημα έχουν ταξινομηθεί από τους επιστήμονες, δηλαδή κυμαίνεται από 704.000 έως 972.000 είδη, σύμφωνα με τις στατιστικές αναλύσεις σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι οι ωκεανοί της Γης παραμένουν μια τεράστια «αχαρτογράφητη» περιοχή από άποψη βιόσφαιρας, καθώς ένας πολύ μεγάλος αριθμός ειδών δεν έχουν ακόμα ανακαλυφθεί, τα περισσότερα από τα οποία είναι οστρακοειδή, μαλάκια, σκουλήκια και σπόγγοι.

Ο Παγκόσμιος Κατάλογος Θαλασσίων Ειδών είναι μια διεθνής βάση δεδομένων, ένα on-line «μητρώο», που έχουν δημιουργήσει και συνεχώς εμπλουτίζουν 270 θαλάσσιοι βιολόγοι και άλλοι επιστήμονες από 146 ερευνητικά ινστιτούτα 32 χωρών, σε μια προσπάθεια να δώσουν απάντηση στο παλιό ερώτημα: «τι ζει μέσα στη θάλασσα;». Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Γουόρντ Άπελτανς της Διακυβερνητικής Ωκεανογραφικής Επιτροπής της Unesco, δημοσίευσαν τις νέες εκτιμήσεις τους στο διεθνούς κύρους περιοδικό βιολογίας «Current Biology».
Οι προηγούμενες εκτιμήσεις για τον αριθμό των θαλάσσιων ειδών κυμαινόταν από λίγες εκατοντάδες χιλιάδες έως αρκετά εκατομμύρια, αλλά η νέα εκτίμηση για έως ένα εκατομμύριο είδη θεωρείται πιο αξιόπιστη. Κατά τα τελευταία χρόνια, που έχουν ενταθεί οι υποθαλάσσιες έρευνες με τη βοήθεια νέων τεχνολογιών και επιστημονικών μεθόδων, ανακαλύπτονται συνεχώς νέα είδη στους ωκεανούς. Ήδη περίπου 65.000 είδη που έχουν πρόσφατα ανακαλυφθεί, δεν έχουν ακόμα ταξινομηθεί και δεν έχουν «βαφτιστεί» με τα επίσημα επιστημονικά ονόματά τους, αλλά περιμένουν υπομονετικά σε μουσεία και συλλογές.

Το θαλάσσιο «μητρώο» είναι μια μπερδεμένη υπόθεση, επειδή κατά καιρούς οι βιολόγοι έχουν δώσει περισσότερα από ένα ονόματα στο ίδιο είδος. Αυτές οι μη αναγνωρισμένες μέχρι σήμερα «συνωνυμίες» είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για τον υπολογισμό του συνολικού αριθμού των ζώων και φυτών των θαλασσών. Ένα ενδεικτικό παράδειγμα είναι ότι η σπερμοφάλαινα (ο γνωστός «Μόμπι Ντικ») έχει 19 συνώνυμα, ενώ για 87 είδη κητοειδών έχουν δοθεί 1.271 διαφορετικά ονόματα. Συνολικά, οι περιπτώσεις συνωνυμίας εκτιμάται ότι αγγίζουν τις 170.000 περιπτώσεις μεταξύ των ήδη γνωστών ειδών.
Αντίστροφα, μερικά είδη φαλαινών και δελφινιών που θεωρούνται ένα είδος, στην πραγματικότητα- σύμφωνα με νέες γενετικές αναλύσεις- έχουν πλέον διαχωριστεί σε δύο ξεχωριστά είδη.

Από τα ήδη γνωστά 226.000 θαλάσσια είδη, περίπου 200.000 ανήκουν στα ζώα και 7.600 στα φυτά, ενώ τα υπόλοιπα σε άλλα είδη (πρώτιστα, μύκητες κ.α.). Επειδή η «απογραφή» περιλαμβάνει μόνο ευκαρυωτικούς οργανισμούς (δηλαδή όσους έχουν κύτταρα με πυρήνα) και όχι προκαρυωτικούς (χωρίς πυρήνα), αφήνει εκτός καταγραφής μια τεράστια γκάμα μικρο-οργανισμών (βακτήρια, ιοί, αρχαία).
Αν και δεν υπάρχει επιστημονική συναίνεση για τον αριθμό των ειδών που ζουν στη στεριά, εκτιμάται ότι είναι περίπου δεκαπλάσια σε σχέση με αυτά της θάλασσας.

pkool.gr
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com