Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Οι πέντε διάσημες δίαιτες που δεν πρέπει να κάνουμε

Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
Ειδικοί από τη Βρετανική Διαιτητική Εταιρεία (BDA) ανακοίνωσαν ότι πέντε δίαιτες της μόδας, μεταξύ αυτών η περίφημη Δίαιτα Ντουκάν και η διατροφή μέσω σωλήνα που τοποθετείται στη μύτη, είναι οι χειρότερες που μπορεί να ακολουθήσει κανείς και γι’ αυτό πρέπει να τις αποφεύγουμε.
Οι πέντε δίαιτες κάνουν θραύση ανάμεσα στους διασήμους, οι οποίοι αναζητούν εύκολους τρόπους για να μην χαλάνε τη γραμμή τους. Ωστόσο, η BDA λέει πως οι δίαιτες των διασήμων «γίνονται ολοένα πιο ακραίες» και πως σε ολοένα μεγαλύτερο βαθμό απαιτούν «ιατρική παρέμβαση».
Οι διαιτολόγοι της BDA προειδοποιούν ότι «δεν υπάρχει μαγικός τρόπος» για να αποκτήσει κάποιος το σώμα των ονείρων του και πως όσοι ακολουθούν τις διάσημες δίαιτες ρισκάρουν να εκδηλώσουν προβλήματα υγείας.
Η BDA τα αναφέρει όλ’ αυτά στην ετήσια ανακοίνωσή της για τις χειρότερες δίαιτες της χρονιάς, την οποία συνηθίζει να εκδίδει εν όψει Νέου Έτους. 

Από τη μύτη και ενδοφλεβίως
Μεταξύ των πιο προβληματικών διαιτών, σύμφωνα με την BDA, είναι η «δίαιτα του σωλήνα» (στο εξωτερικό είναι γνωστή ως Ketogenic Enteral Nutrition Diet) την οποία ακολουθούν πολλά φωτομοντέλα.
Σε αυτή την δίαιτα, αντί για φαγητό εισάγεται ένας σωλήνας στη μύτη (ρινογαστρικός σωλήνας), μέσω του οποίου χορηγείται μία υγρή φόρμουλα. Όποιος την κάνει, πρέπει να είναι συνδεδεμένος επί 10 ημέρες με μία φορητή αντλία και ένα σακουλάκι με τη φόρμουλα, από τα οποία επιτρέπεται να αποσυνδέεται μόνο 60 λεπτά κάθε 24 ώρες.
Η διαιτολόγος και εκπρόσωπος της BDA Σάιαν Πόρτερ περιέγραψε την διαδικασία ως «σοκαριστική» και ως κάτι που «συνήθως εφαρμόζεται σε άρρωστους ανθρώπους».
Στον κατάλογο της BDA συμπεριλαμβάνεται και μία δίαιτα που αφορά την ενδοφλέβια χορήγηση υψηλής δόσης από ένα κοκτέιλ βιταμινών και θρεπτικών συστατικών, που υποτίθεται ότι τονώνει τον οργανισμό και φυσιολογικά χρησιμοποιείται για την θεραπεία των υποσιτισμένων ανθρώπων και όσων είναι βαριά άρρωστοι.
«Είναι πολύ λίγα τα στοιχεία ότι έχει το οποιοδήποτε αποτέλεσμα στους υγιείς», είπε η κυρία Πόρτερ. «Ακόμα, όμως, και αν έχει, το να τρώει ένας άνθρωπος και να πίνει νερό ή άλλα υγιεινά ροφήματα είναι προτιμότερο από το να του βάζουν στις φλέβες καθετήρες».
«Το φαγητό είναι απόλαυση και ο κόσμος θα έπρεπε να το απολαμβάνει με τον σωστό τρόπο, αντί να καταφεύγει σε οτιδήποτε για να χάσει βάρος», πρόσθεσε.

Η δίαιτα Ντουκάν
Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η BDA χαρακτηρίζει ως την χειρότερη δίαιτα απ’ όλες την δίαιτα Ντουκάν, η οποία έχει γίνει το βιβλίο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών στη Βρετανία, χάρη στην υιοθέτησή της από την «βασιλική πεθερά» του πρίγκιπα Ουϊλιαμ της Βρετανίας, την Κάρολ Μίντλτον.
Η BDA την περιγράφει ως μία δίαιτα που «προκαλεί σύγχυση, είναι χρονοβόρα και πολύ αυστηρή» και μπορεί να οδηγήσει σε «έλλειψη ενέργειας, δυσκοιλιότητα και κακοσμία του στόματος».
Ως «έξι εβδομάδα στην κόλαση και στην απομόνωση» περιγράφει, εξάλλου, την δίαιτα των έξι εβδομάδων OMG, κατά την οποία πρέπει κάποιος να κάνει γυμναστική το πρωί, αφού πρώτα πιεί μαύρο καφέ και στη συνέχεια να καθίσει μέσα σε παγωμένο νερό για να κάψει το αποθηκευμένο λίπος.
Επιπλέον, χαρακτηρίζει «τρέλα» την «δίαιτα της Αλκορεξίας», η οποία ενθαρρύνει τους θιασώτες της να κάνουν δίαιτα όλη την εβδομάδα για να πιουν όσο αλκοόλ θέλουν το Σαββατοκύριακο.
«Μετά τις γιορτές, ο κόσμος συχνά αναζητά κάτι που θα τον αδυνατίσει γρήγορα», είπε η κυρία Πόρτερ. «Βλέπουν λοιπόν τι κάνουν και πως είναι οι διάσημοι, και θέλουν να τους μιμηθούν. Οτιδήποτε όμως μοιάζει πολύ καλό για να είναι αληθινό, συνήθως δεν είναι. Ό,τι κι αν δοκιμάζουν οι πλούσιοι και διάσημοι, δεν υποκαθιστά την γυμναστική και την ισορροπημένη διατροφή».

tanea.gr 
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com