Ο χειμώνας βρίσκεται προ των πυλών και μαζί του φέρνει και όλες τις δουλειές, που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να μετατρέψετε το σπίτι σας σε ένα ζεστό και άνετο καταφύγιο.
Θέρμανση
Τίποτα δε δείχνει περισσότερο τη θαλπωρή ενός σπιτιού από ένα τζάκι που καίει. Ωστόσο, τα συμβατικά τζάκια με τα ξύλα, έχουν την τάση να χάνουν περισσότερη ενέργεια από όση παράγουν, τραβώντας θερμό αέρα έξω από το σπίτι, τον οποίο στέλνουν στην καμινάδα, με αποτέλεσμα η καύση του ξύλου να προκαλεί ατμοσφαιρική ρύπανση.
Εάν από την άλλη, διαθέτετε τζάκι με φυσικό αέριο, σκεφτείτε να πάρετε «κούτσουρα» αερίου. Αν βέβαια μένετε σε σπίτι, που διαθέτει τα κλασικά καλοριφέρ πετρελαίου, θυμηθείτε ότι πριν τη χρήση τους χρειάζονται εξαέρωση. Την πρώτη φορά, που θα εξαερώσετε τα σώματά σας θυμηθείτε ότι πρέπει να είναι κρύα. Για να μετριάσετε άλλα προβλήματα, καλέστε έναν υδραυλικό, ο οποίος θα ελέγξει επίσης τον κυκλοφορητή, τους σωλήνες και τους διακόπτες.
Πριν ανάψετε το τζάκι σας, φροντίστε να καθαρίσετε το εσωτερικό της καμινάδας. Τα ξύλα απελευθερώνουν πτητικά αέρια, που ψύχονται και συμπυκνώνονται στο εσωτερικό της καμινάδας, σχηματίζοντας κολλώδη, δύσοσμα, πολύ εύφλεκτα κρεόσωτα (έτσι ονομάζονται τα μαύρα και ελαιώδη κατάλοιπα στα τοιχώματα της καμινάδας). Επίσης σιγουρευτείτε ότι το διάφραγμα (το άνοιγμα της καμινάδας) λειτουργεί σωστά και ότι η καμινάδα είναι καλυμμένη όπως πρέπει.
Απώλειες θέρμανσης
Μπορεί να καίει το καλοριφέρ στο φουλ, όμως συχνά νιώθετε πως το σπίτι είναι παγωμένο. Αν διαπιστώσετε κάτι τέτοιο, ελέγξτε προσεκτικά τα κουφώματα γύρω από τις πόρτες και τα παράθυρα προκειμένου να ανακαλύψετε, από που «μπάζει» αέρας. Αν οι πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού σας μετρούν αρκετά χρόνια, τότε ενδεχομένως να έχουν λασκάρει και να μην κλείνουν ερμητικά το κρύο απέξω. Στην περίπτωση αυτή, το ιδανικό θα ήταν κάποια στιγμή να τα αντικαταστήσετε με διπλά, ηχομονωτικά τζάμια και καινούργια ρολά και κουφώματα, που κλείνουν σχεδόν αεροστεγώς. Διαφορετικά, αναζητήστε στο εμπόριο τις ειδικές ταινίες, που κρατούν το κρύο έξω και εφαρμόζονται πανεύκολα κάτω από πόρτες και γύρω από κουφώματα.
«Κρυμμένες» διαρροές
Tο 30% περίπου του κρύου αέρα, που μπαίνει στο σπίτι σας, προέρχεται από «τρύπες», όπου περνάνε οι σωλήνες, οι εξαερισμοί ή τα ηλεκτρικά κυκλώματα. Ελέγξτε κάτω από τον νεροχύτη σας, στην κουζίνα και το μπάνιο και καλύψτε τα μικρά κενά με τον ειδικό, μονωτικό, στεγανοποιητικό αφρό.
Για να μην χρειαστεί να έρθετε αντιμέτωποι με τη δυσάρεστη «έκπληξη» του …παγωμένου σωλήνα (στην υδραυλική σας εγκατάσταση) που... σκάει, τυλίξτε κάθε έναν με μια γενναία στρώση από μονωτικό αφρό και ρωτήστε στα ειδικά καταστήματα για επιπλέον μονωτικές διαδικασίες, που ενδεχομένως χρειάζεται να κάνετε.
Θυμηθείτε τη μόνωση
Ελέγξτε στη σοφίτα, το πατάρι, την ταράτσα σας (ειδικά) και το υπόγειό σας εάν χρειάζεται το σπίτι σας επιπλέον μόνωση. Στο εμπόριο κυκλοφορούν ειδικά στεγανωτικά υλικά, τα οποία ενδείκνυνται για αυτές τις καταστάσεις.
Καθαρίστε τις υδρορροές
Τα φύλλα, η σκόνη και οτιδήποτε άλλο μπορείτε να φανταστείτε, έχουν «κατασκηνώσει» στις υδρορροές σας για μήνες ολόκληρους. Επειδή οι βροχές έφτασαν, φροντίστε να καθαρίστε εξονυχιστικά τις υδρορροές του σπιτιού σας, προκειμένου να υπάρχει διέξοδος για τη βροχή. Αφού απομακρύνετε όλα τα σκουπίδια, ρίξτε με πίεση αρκετό νερό ώστε να καθαρίσουν τελείως και να δείτε ότι η κυκλοφορία του νερού γίνεται ομαλά. Αυτή είναι η στιγμή, που θα διαπιστώσετε εάν οι υδρορροές σας χρειάζονται επισκευή.
Δεν είναι και η πιο ευχάριστη δουλειά αλλά ένα καλό πλύσιμο (μέσα –έξω) στα παράθυρα επιβάλλεται, πριν καλωσορίσετε τον χειμώνα. Έτσι θα επιτρέπεται στο φως, που δεν είναι και άπλετο το χειμώνα, να μπαίνει στο σπίτι σας. Καθαρίζοντάς τα μάλιστα, θα έχετε την ευκαιρία να τσεκάρετε εάν υπάρχουν φθορές, που δεν είχατε προσέξει πριν και να τις επιδιορθώσετε, ώστε να μην έχετε απώλειες της ζέστης. Και εάν δεν σας αρέσουν τα βιομηχανικά απορρυπαντικά, σε έναν κουβά νερό ρίξτε λίγο ξύδι. Για να τα καθαρίσετε, πάρτε μία …εφημερίδα, η οποία κάνει τα τζάμια αόρατα και δεν αφήνει στίγματα και χνούδια.
Αλλάξτε θέση στα έπιπλα
Η αλλαγή της θέσης των επίπλων σε μια πιο...χειμωνιάτικη διαρρύθμιση, ετοιμάζει το σπίτι «εικαστικά». Τοποθετήστε τις πολυθρόνες κοντά στο τζάκι (αν έχετε φυσικά) και προσπαθήστε να είναι στραμμένες προς το παράθυρο, ώστε να απολαμβάνετε όσο περισσότερο το χειμωνιάτικο τοπίο αλλά και τον ήλιο. Βάλτε το χαλί σας, αλλάξτε τις καλοκαιρινές κουρτίνες και καλωσορίστε τη νέα εποχή.
clickatlife.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.