Για
να χαρακτηριστεί κάποιος καλός μάγειρας, δεν αρκεί να ακολουθήσει τα
βήματα μιας τυπικής συνταγής. Ακόμα και οι επαγγελματίες σεφ κάνουν
συχνά λάθη στην κουζίνα. Το γεγονός πως απαιτούνται αρκετά χρόνια για να
μάθει κανείς τα μυστικά μιας κουζίνας, επιβεβαιώνει πρόσφατη έρευνα,
που αναφέρει πως η μέση νοικοκυρά χρειάζεται να φτάσει στα 55 της χρόνια για να θεωρηθεί καλή μαγείρισσα.
Η συγκεκριμένη ηλικία δεν είναι τυχαίο πόρισμα. Η νοικοκυρά αυτής της ηλικίας, διαθέτει την αυτοπεποίθηση και την εμπειρία
για τις μερίδες και τις αναλογίες των υλικών χωρίς να χρειαστεί να
ανατρέξει σε κάποιο εγχειρίδιο μαγειρικής. Όπως επίσης μπορεί να σώσει
τελευταία στιγμή ένα πιάτο πριν καεί ή ακόμα να κάνει τα δικά της τρικ
επεμβαίνοντας και παραλλάσσοντας παραδοσιακές συνταγές.
Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα 1000 γυναικών από
Συνεταιρισμό Τροφίμων (Co-operative Food) και έβγαλε αρκετά σημαντικά
συμπεράσματα. Αρχικά το 85% των συμμετεχουσών, που μπόρεσαν να βράσουν ή
να τηγανίσουν τέλεια ένα αυγό ήταν πάνω από 55. Περίπου σε ίδια ποσοστά
(80%) από το συνολικό δείγμα, ήταν οι γυναίκες κοντά στα 55 που
κατάφεραν από τυχαία υλικά να φτιάξουν ένα πλήρες γεύμα. Ένα ακόμη
αξιομνημόνευτο συμπέρασμα της έρευνας είναι πως οι γυναίκες της ίδιας
ηλικίας, δεν χρησιμοποιούν δοσολογίες και υπολογίζουν κυρίως με την εμπειρία και το μάτι τους τις ποσότητες των υλικών τους.
Η μέση γυναίκα φτιάχνει το πρώτο της γλυκό στα 21, μαγειρεύει τα πρώτα της φαγητά φούρνου στα 23, αναλαμβάνει να οργανώσει και να μαγειρέψει για μεγάλα τραπέζια στα 26, και κάνει το πρώτο της Χριστουγεννιάτικο γεύμα για όλη την οικογένεια στα 27. Δεν είναι τυχαία η δήλωση της υπεύθυνης μάρκετινγκ του Συνεταιρισμού Τροφίμων (Co-operative Food) για την έρευνα αυτή: «Είναι
απόλυτα λογικό πως χρειάζεται χρόνος για να γίνει μια γυναίκα ειδική
στο μαγείρεμα. Η αυτοπεποίθηση και η εμπιστοσύνη έρχεται με την ηλικία».
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.