Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την εποχική γρίπη

Η γρίπη είναι μια οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από ιούς. Υπάρχουν τρεις τύποι ιών γρίπης: οι A, B και C. Οι ιοί τύπου Α ή Β αποτελούν την κύρια αιτία γρίπης στον άνθρωπο, ενώ οι περιπτώσεις από ιούς τύπου C είναι πολύ σπάνιες.
Οι ιοί της γρίπης προσβάλλουν το ανώτερο ή/και το κατώτερο τμήμα του αναπνευστικού συστήματος (μύτη, φάρυγγας, λάρυγγας, βρόγχοι). Συχνά χρησιμοποιούμε τον όρο γρίπη και για ένα κρύωμα ή μια ίωση. Σύμφωνα όμως με την αυστηρή ιατρική έννοια του όρου, γρίπη είναι η νόσος που οφείλεται στους προαναφερθέντες συγκεκριμένους ιούς.
Πώς μεταδίδεται η γρίπη
Η γρίπη μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο, όταν ένας ασθενής βήχει, φτερνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών, αόρατων σταγονιδίων. Οι ιοί της γρίπης επίσης μεταδίδονται μέσω των χεριών, όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα του. Παράγοντες όπως ο ψυχρός καιρός και ο συγχρωτισμός (συγκέντρωση πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους) αυξάνουν τη μετάδοσή της.
Για πόσες ημέρες ένα άτομο που έχει γρίπη μπορεί να τη μεταδώσει σε άλλους
Οι ενήλικοι μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο από μία ημέρα πριν αρρωστήσουν έως 5–7 ημέρες από τη στιγμή που θα εκδηλώσουν τα συμπτώματα. Τα παιδιά και οι ασθενείς με σοβαρή ανοσοκαταστολή μπορεί να τη μεταδίδουν για περισσότερο από μία εβδομάδα.
Ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης
Τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους στους μυς και στις αρθρώσεις, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα (συνήθως ξηρό). Τα παιδιά επιπλέον μπορεί να παρουσιάσουν συμπτώματα προερχόμενα από το γαστρεντερικό σύστημα, όπως ναυτία, εμετούς, διάρροια (στους ενηλίκους τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνια).
Πόσο διαρκούν
Τα συμπτώματα αρχίζουν 1–4 ημέρες μετά την προσβολή από τον ιό και διαρκούν 2–7 ημέρες, ο βήχας όμως μπορεί να επιμείνει για αρκετό χρονικό διάστημα.
Υπάρχουν ανησυχητικά συμπτώματα;
Υπάρχουν κάποια συμπτώματα που, αν εμφανιστούν, πρέπει να οδηγήσουν τον πάσχοντα στον γιατρό, όπως:
  • Υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός
  • Δύσπνοια
  • Πόνος ή αίσθημα πίεσης στο στήθος
  • Λιποθυμικά επεισόδια
  • Σύγχυση
  • Πολλοί ή παρατεινόμενοι εμετοί
Τα ανησυχητικά συμπτώματα στα παιδιά είναι:
  • Υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός
  • Γρήγορη αναπνοή ή δυσκολία στην αναπνοή
  • Κυάνωση
  • Άρνηση για λήψη υγρών ή τροφής
  • Μειωμένη δραστηριότητα, υπνηλία
  • Διέγερση ή σπασμοί
  • Επανεμφάνιση του πυρετού ή επιδείνωση του βήχα ύστερα από βελτίωση των συμπτωμάτων της γρίπης, καθώς και ενδεχόμενη επιδείνωση υποκείμενου χρόνιου νοσήματος (καρδιολογικού, αναπνευστικού, διαβήτη κλπ.).
Αν εμφανιστεί κάποιο από τα παραπάνω συνπτώματα, θα πρέπει οι γονείς να επικοινωνήσουν άμεσα με τον γιατρό τους.
Ποιες είναι οι επιπλοκές της γρίπης;
Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές. Ορισμένα όμως άτομα, που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (ηλικιωμένοι, άνθρωποι με χρόνια νοσήματα κ.ά.) διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές, όπως πνευμονία (από τον ίδιο τον ιό της γρίπης ή από μικρόβια, κυρίως από πνευμονιόκοκκο), αφυδάτωση, κρίσεις άσθματος (στα άτομα που πάσχουν από βρογχικό άσθμα), παρόξυνση της χρόνιας βρογχίτιδας, επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας ή του διαβήτη. Τα παιδιά μπορεί επίσης να παρουσιάσουν ιγμορίτιδα και ωτίτιδα.
Υπάρχουν άλλοι ιοί του αναπνευστικού που κυκλοφορούν κατά τη διάρκεια της εποχής της γρίπης;
Κατά την διάρκεια της εποχικής γρίπης κυκλοφορούν και άλλοι ιοί που προσβάλλουν το αναπνευστικό και προκαλούν παρόμοια συμπτώματα με αυτά της γρίπης. Σε αυτούς τους ιούς περιλαμβάνονται οι ρινοϊοί, που είναι η κύρια αιτία του κοινού κρυολογήματος, και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, που αποτελεί την πιο συχνή αιτία σοβαρής νόσου του αναπνευστικού στα παιδιά και μία από τις κύριες αιτίες βαριάς νόσησης ή και θανάτου σε ηλικιωμένα άτομα. Άλλοι ιοί που μπορούν επίσης να προκαλέσουν κλινική εικόνα παρόμοια με εκείνη της γρίπης είναι οι αδενοϊοί και οι ιοί της παραγρίπης.
Σε τι διαφέρει η γρίπη από το κοινό κρυολόγημα;
Το κοινό κρυολόγημα προκαλείται από ιούς διαφορετικούς από τους ιούς της γρίπης. Τα συμπτώματά του συνήθως είναι πιο ελαφρά, περιορίζονται στο ανώτερο αναπνευστικό (καταρροή, φτέρνισμα, πονόλαιμος), διαρκούν λιγότερο, ενώ σπάνια συμβαίνουν επιπλοκές. Αντίθετα, η γρίπη μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές που ενδέχεται να αποβούν θανατηφόρες για κάποια άτομα (π.χ. που πάσχουν από χρόνια νοσήματα).
Τι πρέπει να κάνεις, εάν αρρωστήσεις
Η τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής είναι ένας αρκετά αποτελεσματικός τρόπος για να προστατεύσεις τον εαυτό σου και τους γύρω σου από τη γρίπη. Για το λόγο αυτό πρέπει:
  • Να αποφεύγεις τη στενή επαφή με άλλα άτομα και κυρίως με αρρώστους.
  • Όσο διαρκεί, να μένεις στο σπίτι. Εφόσον είναι δυνατόν, να μην πηγαίνεις στη δουλειά, στο σχολείο, σε συναθροίσεις οικογενειακές ή κοινωνικές, σε πολυσύχναστα μέρη, όπως επίσης να μην κυκλοφορείς με μέσα μαζικής μεταφοράς. Με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσεις να μην αρρωστήσουν και άλλοι άνθρωποι.
  • Να καλύπτεις με χαρτομάντιλο το στόμα και τη μύτη σου, όταν βήχεις ή φτερνίζεσαι. Έτσι προστατεύεις αυτούς που είναι γύρω σου μειώνοντας σημαντικά την πιθανότητα να νοσήσουν και αυτοί.
  • Να πλένεις συχνά τα χέρια σου. Το συχνό πλύσιμο των χεριών μειώνει σε μεγάλο βαθμό τη διασπορά των ιών.
  • Να αποφεύγεις να πιάσεις τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σου, αν έχεις αγγίξει αντικείμενα και επιφάνειες που υποψιάζεσαι ότι μπορεί να αποτελούν εστίες μόλυνσης.
Πώς θεραπεύεται η γρίπη;
Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες ιώσεις, έτσι και η γρίπη συνήθως περνάει αφού κάνει τον κύκλο της. Χρειάζεται ξεκούραση, πολλά υγρά, αποφυγή του καπνίσματος, λήψη αντιπυρετικών για την αντιμετώπιση του πυρετού και παυσίπονων για την αντιμετώπιση του πόνου των μυών. Τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία θέση στην θεραπεία της γρίπης, διότι δεν καταπολεμούν τους ιούς. Σε περίπτωση που παρουσιαστούν επιπλοκές, τότε θα πρέπει να ζητήσουμε άμεσα ιατρική βοήθεια.
Προσοχή: Δεν πρέπει να δίνουμε ασπιρίνη σε παιδιά και εφήβους, ιδίως όταν έχουν πυρετό, αν δεν συμβουλευθούμε πρώτα γιατρό.
Περισσότερες πληροφορίες θα βρεις στην ιστοσελίδα του Κέντρου Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ): http://www.keelpno.gr/

Goldenmagazine 
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com