Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Έξυπνα κόλπα για... εναλλακτική καθαριότητα


Αν σου συμβεί κάποιο… ατύχημα στο σπίτι, προτού πάθεις πανικό, σκέψου πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις την κρίση με ό,τι έχεις ήδη στα ντουλάπια σου. Μπορείς…

Μπορεί σήμερα να βρίσκεις στο εμπόριο κυριολεκτικά τα πάντα, αλλά είναι αδύνατο να έχεις ένα ολόκληρο σούπερ μάρκετ στο σπίτι για κάθε περίπτωση «εκτάκτου ανάγκης». Οι πιο παλιοί τι έκαναν δηλαδή; Πολλά. Και αποτελεσματικά. Ο,τι και αν συμβεί, λοιπόν, μην ανησυχείς καθόλου. Υπάρχουν εύκολες λύσεις εναλλακτικής καθαριότητας για πάν ενδεχόμενο...
Αν πέσει κερί στα ρούχα  (ή στα χαλιά) σιδέρωσέ τα  και είσαι έτοιμη...
Αν πέσει κερί στα ρούχα
(ή στα χαλιά) σιδέρωσέ τα
και είσαι έτοιμη...


Λεκές από κερί: Ένα πολύ σύνηθες ατύχημα -ειδικά την περίοδο των Χριστουγέννων- είναι να πέσουν σταγόνες κεριού... παντού! Πώς βγαίνουν όμως;
*
Λοιπόν, αν λερώσει το κηροπήγιο, βάλτο στην κατάψυξη για καμιά ωρίτσα περίπου και μετά, απλά ξεκόλλα το εύκολα και γρήγορα. Για να γλιτώσεις βέβαια αυτή τη διαδικασία, μπορείς να αλείψεις από πριν τα κηροπήγια με λίγη βαζελίνη ή μαλακτικό μαλλιών, έτσι ώστε το κερί να μην έρθει σε άμεση επαφή με το μέταλλο, άρα και να ξεκολλήσει πολύ εύκολα μετά.
*
Αν η ζημιά είναι στο χαλί βάλε ένα κομμάτι χαρτί επάνω από τον λεκέ και στη συνέχεια πάτησέ το με καυτό σίδερο για λίγα λεπτά. Ή αλλιώς, τρίψ' το με ένα κομμάτι πάγο που θα έχεις τυλίξει με πλαστικό. Έτσι, το κερί θα σκληρύνει, οπότε μετά θα μπορέσεις να το ξύσεις εύκολα με μια σπάτουλα.

Ακόμη και με σκέτο νερό, τα  τζάμια καθαρίζουν ωραιότατα.
Ακόμη και με σκέτο νερό, τα
τζάμια καθαρίζουν ωραιότατα.


Φρόντισε να έχεις πάντα καθαρές  τις τράπουλες στο σπίτι σου και παίξε άφοβα με όλη  την οικογένειά σου.
Φρόντισε να έχεις πάντα καθαρές
τις τράπουλες στο σπίτι σου
και παίξε άφοβα με όλη
την οικογένειά σου.


Μην στρώσεις τα χαλιά αμέσως μετά το σφουγγάρισμα. Πρέπει  να έχει στεγνώσει καλά το  πάτωμα για να το κάνεις.
Μην στρώσεις τα χαλιά αμέσως
μετά το σφουγγάρισμα. Πρέπει
να έχει στεγνώσει καλά το
πάτωμα για να το κάνεις.


*Το ίδιο θα κάνεις αν πέσει το κερί σε λακαρισμένο έπιπλο. Στην περίπτωση ξύλινου επίπλου θα «μαλακώσεις» το κερί για λίγο με το πιστολάκι για τα μαλλιά και θα το απομακρύνεις με λίγο χαρτί κουζίνας. Μετά ξέπλυνε την επιφάνεια με λίγο νερό και ξύδι και είσαι έτοιμη.
*
Τέλος, αν το κερί στάξει σε λινό τραπεζομάντιλο, ξύσ' το με ένα όχι κοφτερό μαχαίρι ή μια πιστωτική κάρτα και στη συνέχεια βάλε αρκετές χαρτοπετσέτες κάτω και επάνω από τον λεκέ. Μετά σιδέρωσε την επιφάνεια με καυτό σίδερο για μισό λεπτάκι και επανέλαβε μεταφέροντας τις χαρτοπετσέτες κάθε φορά σε άλλο στεγνό σημείο τους έτσι ώστε να απορροφήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο υλικό.
Φυσικά αποσμητικά χώρου: Χρειάζεσαι φρεσκάδα στον χώρο σου αλλά δεν έχεις -ή θέλεις να χρησιμοποιήσεις οικολογικά σκεπτόμενη- τα κατάλληλα προϊόντα; Κανένα πρόβλημα.
*
Πρώτα πρώτα, άνοιξε τα παράθυρα (!) Μετά, εντόπισε τις περιοχές που παράγουν άσχημες μυρωδιές και πασπάλισε τις με λίγη σόδα φαγητού. Ρίξε λίγο ξύδι σε ένα πιάτο ή ποτήρι και άφησέ το στο δωμάτιο που «νοσεί», αλλά και σε ντουλάπια, ή ακόμη και στο ψυγείο. Το πόσο γρήγορα θα «ρουφήξει» τις μυρωδιές, θα σε καταπλήξει.
*
Επίσης, μπορείς να βάλεις 2-3 κουταλάκια κανέλας σε ένα τσίγκινο σκεύος και να το «ψήσεις» στον φούρνο μέχρι το άρωμα που θα γεμίσει τον χώρο να σε ικανοποιήσει. Αυτό λειτουργεί καλύτερα σε ενιαίους χώρους κουζίνας-καθιστικού.
*
Τέλος, ψέκασε με κολόνιες που δεν χρησιμοποιείς πια τις λάμπες στα φωτιστικά των δωματίων, όταν φυσικά αυτά είναι σβηστά. Μόλις ανάψουν ένα διακριτικό άρωμα θα ντύσει τον χώρο, κάνοντάς τον πιο φρέσκο. Πρόσεξε βέβαια, τι κολόνιες θα διαλέξεις. Τα αρώματα πρέπει να είναι τα ίδια φρέσκα και ελαφρά γιατί σε διαφορετική περίπτωση το αποτέλεσμα θα είναι... καταστροφικό.

Για τους λάτρεις της τσόχας: Αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία -ή σε αντίστοιχη κάποιου άλλου παιχνιδιού με χαρτιά- θα έχεις δει ότι από κάποιο σημείο και μετά η τράπουλα χρειάζεται καθάρισμα. Τα πλαστικά χαρτιά πλένονται, βέβαια, αλλά μπορεί να μην σου αρέσει το νερό, ή να μην έχεις πλαστική τράπουλα. Τότε, βάλε όλη την τράπουλα σε μια χάρτινη σακούλα, ρίξε 3-4 κουταλάκια αλεύρι (!) και ανακάτεψε διακριτικά. Βγάλε στη συνέχεια τα χαρτιά και σκούπισέ τα ελαφρά ένα ένα. Έτοιμη και φρέσκια για την επόμενη παρτίδα.
Σφουγγάρισμα με το ρολόι: Πρέπει να σφουγγαρίσεις αλλά βιάζεσαι πολύ να στρώσεις το χαλί. Ο χρόνος είναι λίγος και πρέπει να κάνεις πολύ γρήγορα. Δύο είναι οι συμβουλές τις οποίες βέβαια αν συνδυάσεις θα έχεις ακόμη καλύτερα αποτελέσματα: Έχε ανοιχτά τα παράθυρα ή -και- τις μπαλκονόπορτες και ρίξε λίγο οινόπνευμα στο νερό. Πιο γρήγορο στέγνωμα δεν γίνεται!
Μαλακτικό: Θέλεις να βάλεις ένα πλυντήριο επειγόντως και έχεις ξεμείνει από μαλακτικό; Κανένα πρόβλημα. Όσο περίεργο και να ακούγεται, το ξύδι λειτουργεί με αντίστοιχο τρόπο διασπώντας το ουρικό οξύ και τα υπολείμματα σαπουνιού, αφήνοντας ταυτόχρονα τα ρούχα απαλά και φρέσκα. Πρόσθεσε ¼ της κούπας λευκό ξύδι στο τελικό ξέβγαλμα του πλυντηρίου και... θα δεις. Για τη μυρωδιά μην ανησυχείς. Η όποια «ξυδίλα» φεύγει όσο στεγνώνουν τα ρούχα.
Γυάλισμα: Θέλεις να γυαλίσεις μπρούτζινα αντικείμενα; Πέρασε την επιφάνεια με λεμόνι, ράντισέ το με λίγο αλάτι, τρίψ' το ελαφρά και ξέπλυνέ το με νερό.
*
Ασημένια; Στρώσε στη βάση ενός μεγάλου γυάλινου σκεύους αλουμινόχαρτο, ρίξε 4 κουταλιές σόδα μαγειρικής και βάλε μέσα τα μαυρισμένα αντικείμενα, προσέχοντας όλα να έρχονται σε άμεση επαφή με το αλουμινόχαρτο. Πρόσθεσε 3 λίτρα βραστό νερό, περίμενε 2-3 λεπτά και αφαίρεσε τα αντικείμενα -καλύτερα με λαβίδες. Καθάρισέ τα με ένα στεγνό πανί για να φύγουν τα τυχόν υπολείμματα και μετά ξέπλυνέ τα με χλιαρό νερό και σαπούνι. Η διαδικασία μπορεί να χρειαστεί επανάληψη σε πολύ βρώμικα αντικείμενα.
*
Αν θέλεις να γυαλίσεις κάτι σε... χρυσό, χρησιμοποίησε απλή -όχι σε μορφή τζελ όμως- οδοντόκρεμα(!)

Κοσμήματα: Ένα κομμάτι κιμωλία στο κουτί με τα καθημερινά κοσμήματά σου, θα τα προστατέψει από θάμπωμα και μαύρισμα.
Πλακάκια: Φτιάξε μόνη σου ένα καθαριστικό με πολλές χρήσεις ανακατεύοντας ¼ φλιτζανιού μαγειρική σόδα, 1 φλιτζάνι αμμωνία, ½ φλιτζάνι λευκό ξύδι και 4 λίτρα ζεστό νερό. Χρησιμοποίησέ το σε πλακάκια, στους διακόπτες, στα χερούλια, ακόμη και στον νιπτήρα και τη μπανιέρα και αν περισσέψει, κράτησέ το ένα καλά κλεισμένο δοχείο για την επόμενη χρήση.
Από τη Ζωή Κίττα
womenonly.gr
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com