της Ηρώς Κουνάδη
Να ξεκινήσουμε από τα βασικά; Για να επιλέξεις να κάνεις μια δουλειά που θα σε στέλνει πολλά ταξίδια, πρέπει να αγαπάς πραγματικά τα ταξίδια: όχι τις διακοπές, όχι τις καρτποστάλ που δείχνουν εξωτικά τοπία, όχι τις μεγαλουπόλεις ή τις ερημιές που διαφέρουν τόσο πολύ από την γειτονιά σου –όχι, αν το προτιμάτε με τους όρους του ποιητή, τους προορισμούς, αλλά τα ταξίδια. Αλλιώς, οι δουλειές που όλοι σπεύδουν να δηλώσουν ως εκείνες των ονείρων τους όταν ερωτούνται, μπορούν πολύ εύκολα να αποδειχθούν εφιαλτικές. Και είναι, για την συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου, που όταν δηλώνει ότι απαρνείται αυτή τη στιγμή την κανονική του ζωή, την οικογένεια, τους φίλους και τα εβδομαδιαία προγράμματά του για να κάνει μια τέτοια δουλειά, δεν συνειδητοποιεί ότι οι έννοιες «ταξίδι» και «διακοπές» σε αυτήν την περίπτωση δεν ταυτίζονται.
Αφού τα ξεκαθαρίσαμε όλα αυτά, μπορούμε τώρα να περάσουμε με την συνείδησή μας καθαρή στη λίστα με τις εφτά ονειρεμένες δουλειές που περιλαμβάνουν ταξίδια. Μην πείτε ότι δεν σας προειδοποιήσαμε.
Υπάλληλος σε κρουαζιερόπλοιο: Σε αντίθεση με τις αεροσυνοδούς –που είναι το πρώτο επάγγελμα το οποίο σκέφτεται κανείς όταν μιλά για ταξιδιάρικες δουλειές– η… θαλασσινή εκδοχή τους έχει λιγότερο σφιχτά προγράμματα και σαφώς λιγότερο ανθυγιεινό περιβάλλον. Συν ότι το κρουαζιερόπλοιο απασχολεί κόσμο σε πολύ περισσότερους τομείς απ’ όσους φαντάζεστε. Ενδεικτικά και μόνο, θα μπορούσατε να δουλέψετε ως τεχνικός ήχου ή εικόνας, σεφ, υπεύθυνος προγράμματος, ηλεκτρολόγος, υπάλληλος στο καζίνο, σερβιτόρος, μπάρμαν, υπάλληλος καθαριότητας, μουσικός, χορευτής, υπεύθυνος παιδικών προγραμμάτων ή απλώς baby sitter.
Κι από μειονεκτήματα; Σίγουρα καμία από αυτές δεν είναι δουλειά για ανθρώπους με έφεση στη ναυτία –αν και λόγω μεγέθους και περιόδου ταξιδιών τα κρουαζιερόπλοια μοιάζουν συνήθως περισσότερο με κινούμενα ξενοδοχεία παρά με καράβια. Επίσης, αν τα αυστηρά προγράμματα δεν είναι το δυνατό σας σημείο, θα κινδυνεύετε σε κάθε λιμάνι να μείνετε χωρίς πλοίο, και χωρίς δουλειά.
Ξεναγός: Αναλόγως την βάση σας, αλλά και την ειδίκευσή σας, πιθανότατα θα ταξιδεύετε κυρίως εντός Ελλάδας. Αν, όμως, αποκτήσετε εξειδίκευση και εμπειρία, μπορείτε να δουλέψετε σαν freelance ξεναγός και να συνεργαστείτε με ταξιδιωτικά γραφεία, τα οποία θα σας στέλνουν ενίοτε και εκτός συνόρων. Απαραίτητα προσόντα είναι οι ξένες γλώσσες –όσες περισσότερες τόσο το καλύτερο– και η καλή γνώση της Ιστορίας (πτυχίο ανάλογης σχολής προσμετράται στα θετικά). Οι Σχολές Ξεναγών του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΤΕΚ) δέχονται αυτήν την περίοδο αιτήσεις.
Διαβάστε – Επάγγελμα ξεναγός: Η Ελλάδα μέσα από τα μάτια των τουριστών της.
Κι από μειονεκτήματα; Πολλές –μα πολλές– ώρες κάτω από τον ανελέητο ήλιο σε αρχαιολογικούς χώρους που μοιάζουν ειδικά φτιαγμένοι για να τον αντανακλούν. Περίεργοι πελάτες. Χειρότερα, βαρετοί πελάτες. Κι ακόμα χειρότερα, πελάτες που λιποθυμούν υπό αυτόν τον ανελέητο ήλιο. Πολύ πρωινό ξύπνημα. Και το χειρότερο όλων, θα είστε καθημερινά αντιμέτωποι με κάθε δημόσιο υπάλληλο που αποφασίζει να κλείσει τον αρχαιολογικό χώρο επειδή «κάνει ζέστη» –και θα πρέπει να το εξηγήσετε αυτό στους τουρίστες σας.
Ταξιδιωτικός συντάκτης: Αν έχετε ταλέντο στο γράψιμο, ζαλίζετε τους πάντες με τις αφηγήσεις από τα ταξίδια σας και έχετε κάνει σκοπό της ζωής σας να διαδώσετε το ταξίδι σαν τρόπο ζωής, τότε αυτή είναι η δουλειά των ονείρων σας. Απαραίτητο εφόδιο είναι η πολύ καλή γνώση ξένων γλωσσών, καθότι (δεν ξέρουμε αν το έχετε προσέξει αλλά) η ελληνική αγορά ταξιδιωτικών εντύπων αργοπεθαίνει –και ούτως ή άλλως δεν πλήρωνε καλά ούτε στις εύρωστες εποχές της.
Κι από μειονεκτήματα; Όπως προκύπτει από την παραπάνω πρόταση, πρώτο και κυριότερο το ότι θα έχετε να ανταγωνιστείτε ανθρώπους που γράφουν στη μητρική τους γλώσσα –αν είστε πραγματικά καλοί στο γράψιμο, δεν έχετε να φοβάστε τίποτα. Δεύτερον, ότι θα πρέπει, αν αποφασίσετε να δουλέψετε ως freelancer, να χτίσετε έναν κύκλο συνεργασιών (με 3-4 διαφορετικά websites και/ή έντυπα) και να συναρπάζετε κάθε φορά 3-4 διαφορετικούς ανθρώπους με τις ιδέες σας και τη δουλειά σας. Και τρίτον, ότι θα πρέπει να φτιάχνετε μόνοι σας το πρόγραμμά σας, να προγραμματίζετε τα ταξίδια έτσι ώστε να σας φτάνουν και ο χρόνος (μέχρι το επόμενο deadline) και τα χρήματα, και να φεύγετε από το εκάστοτε πάρτι για να πάτε να γράψετε μόνοι σε ένα κακοφωτισμένο δωμάτιο.
Υπάλληλος σε Μη Κυβερνητική Οργάνωση: Θα ξεκινήσουμε από τα δύσκολα. Αν τα ταξίδια που ονειρεύεστε να κάνετε με την δουλειά σας είναι αυτά που θα κλείνατε μέσω ενός ταξιδιωτικού πρακτορείου, μπορείτε να συνεχίσετε κατ’ ευθείαν στην επόμενη παράγραφο. Ως υπάλληλος μη κυβερνητικής οργάνωσης, εννιά φορές στις δέκα τα ταξίδια σας θα λέγονται «αποστολές», και ο προορισμός τους θα είναι ένα μέρος «δύσκολο», από εκείνα που χρειάζονται την βοήθειά σας. Αν δεν έχετε αντίρρηση ως προς αυτό, υπάρχουν και σαφή πλεονεκτήματα: οι οικονομικές απολαβές είναι από καλές έως ονειρεμένες, η στέγη και το φαγητό σας είναι δωρεάν, και η αξία του καλού που συνεισφέρετε στον κόσμο είναι ανεκτίμητη.
Διαβάστε - Εθελοντές σε ΜΚΟ: Ιστορίες από έναν καλύτερο κόσμο
Κι από μειονεκτήματα; Εκτός από αυτά που ήδη αναφέραμε (αν τα θεωρείτε μειονεκτήματα) υπάρχει σχεδόν πάντα και ένας σχετικός κίνδυνος για την υγεία και/ή την ασφάλειά σας, αναλόγως το μέρος όπου βρίσκεστε. Επίσης, δεν μένετε σχεδόν ποτέ σε ένα μέρος για πολύ καιρό, και δεν ξέρετε σχεδόν ποτέ πού θα βρίσκεστε του χρόνου. Αυτό, όμως, για κάποιους είναι πλεονέκτημα.
Ταξιδιωτικός πράκτορας: Αν σκεφτήκατε «δουλειά γραφείου», μπορείτε να αναθεωρήσετε. Ναι μεν θα κάνετε δουλειά γραφείου (πράγμα που έχει και τα καλά του, διότι θα έχετε κανονική ζωή, δεν θα είστε μονίμως με μια βαλίτσα στο χέρι και δεν θα μεσολαβούν μήνες μέχρι την επόμενη φορά που θα δείτε το σπίτι σας) αλλά θα κάνετε και συχνά ταξίδια, καθότι –ως μεσάζοντας ανάμεσα στους ταξιδιώτες και τις επιχειρήσεις όπως ξενοδοχεία, κρουαζιερόπλοια, θεματικά πάρκα κλπ– θα πρέπει να γνωρίζετε από πρώτο χέρι το προϊόν που θα πουλάτε στους πελάτες σας, διαφορετικά δεν θα μπορείτε να το πουλήσετε, κι αυτό είναι κάτι που οι κολοσσοί της ταξιδιωτικής βιομηχανίας γνωρίζουν πολύ καλά.
Κι από μειονεκτήματα; Η δυσκολία εύρεσης δουλειάς στην Ελλάδα αυτήν την περίοδο –που όμως αποτελεί μειονέκτημα σχεδόν κάθε δουλειάς. Το ωράριο του γραφείου, που μπορεί να είναι εξαντλητικό. Οι οικονομικές σας απολαβές, που τουλάχιστον στην αρχή δεν θα είναι φοβερές –τα ταξίδια, όμως, θα είναι πληρωμένα.
Διερμηνέας: Σε αντίθεση με τον μεταφραστή, που δουλεύει μόνος με την οθόνη του υπολογιστή του, εσείς θα είστε συνεχώς σε επαφή με κόσμο. Επίσης, θα μάθετε να σκέφτεστε γρήγορα, και μάλιστα σε δύο γλώσσες, πράγμα που με τον καιρό θα σας κάνει την ψυχή των πάρτι. Ως freelancer διερμηνέας, θα μπορείτε να διαλέγετε τις δουλειές που αναλαμβάνετε ανάλογα με το ταξίδι/προορισμό που αφορούν. Και αν το να χτίσετε τον κύκλο των συνεργασιών σας σάς φαίνεται βουνό, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα όργανά της σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο είναι πάντα μια καλή αρχή –και ζητούν πάντα κόσμο για εξάμηνες και ετήσιες συμβάσεις. Προφανώς, δεν χρειάζεται να τονίσουμε ότι η εξαιρετική γνώση ξένων γλωσσών είναι απαραίτητο εφόδιο.
Δείτε στη σελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου περισσότερες λεπτομέρειες για την δουλειά του διερμηνέα.
Κι από μειονεκτήματα; Προφανώς, η δουλειά είναι δύσκολη –θα πρέπει να ακούτε μια γλώσσα και να μεταφράζετε ταυτόχρονα σε μια άλλη, και μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις παρουσία καμερών και μικροφώνων. Εκτός αυτού, αν εμπλακείτε με τους εκπροσώπους της πολιτικής, όλοι θα προσπαθούν να φορτώσουν σε εσάς τα λάθη τους –όπως συνέβη στην προχθεσινή «παρεξήγηση» μεταξύ Νταβούτογλου και Μεϊμαράκη.
Φωτογράφος: Χρειάζεστε το ταλέντο, και χρειάζεστε και τις γνώσεις –η φωτογραφία είναι ολόκληρη επιστήμη, κι ας μην της φαίνεται με την πρώτη ματιά. Ως φωτογράφος σε ταξιδιωτικό περιοδικό, όμως (κι εδώ ισχύει ό,τι λέγαμε προηγουμένως για τους ταξιδιωτικούς συντάκτες: η δουλειά σας δεν θα είναι στην Ελλάδα) θα έχετε την ευκαιρία να ταξιδεύετε πολύ, να κυνηγάτε γεγονότα ή αποδημητικά πτηνά –ό,τι αποφασίσετε πως θέλετε να φωτογραφίζετε– και να πληρώνεστε αδρά γι’ αυτό. Τι εννοούμε αδρά; Εξαρτάται πού θα δουλεύετε: το National Geographic, για παράδειγμα, πληρώνει έως και 3.000-4.000 δολάρια για μία και μόνη φωτογραφία. Απασχολεί, όμως, περί τους εξήντα φωτογράφους, εκ των οποίων μόνο οι πέντε (!) από αυτούς είναι αυτό που θα λέγαμε «πλήρους απασχόλησης» ή «στο μισθολόγιο»: όλοι οι άλλοι είναι freelancers.
Ο Michael Nichols, ένας εκ των πέντε, έχει περισσότερες πληροφορίες στο blog του.
Κι από μειονεκτήματα; Ισχύουν κι εδώ όσα λέγαμε προηγουμένως για τους ταξιδιωτικούς συντάκτες, μείον το πρόβλημα της γλώσσας –η δική σας γλώσσα, αυτή της φωτογραφίας, είναι διεθνής. Επίσης, αναλόγως το φωτορεπορτάζ που θα επιλέξετε ή θα αναγκαστείτε να κάνετε, τα μειονεκτήματά σας μπορεί να περιλαμβάνουν από ώρες ακινησίας μέχρι να βγει ο γυμνοσάλιαγκας από τη φωλιά του, μέχρι κίνδυνο της σωματικής σας ασφάλειας, αν γύρω σας πέφτουν πύραυλοι. Τέλος, χρειάζεστε ένα σημαντικό κεφάλαιο για να ξεκινήσετε, αγοράζοντας καλό επαγγελματικό εξοπλισμό.
in2life.gr
Να ξεκινήσουμε από τα βασικά; Για να επιλέξεις να κάνεις μια δουλειά που θα σε στέλνει πολλά ταξίδια, πρέπει να αγαπάς πραγματικά τα ταξίδια: όχι τις διακοπές, όχι τις καρτποστάλ που δείχνουν εξωτικά τοπία, όχι τις μεγαλουπόλεις ή τις ερημιές που διαφέρουν τόσο πολύ από την γειτονιά σου –όχι, αν το προτιμάτε με τους όρους του ποιητή, τους προορισμούς, αλλά τα ταξίδια. Αλλιώς, οι δουλειές που όλοι σπεύδουν να δηλώσουν ως εκείνες των ονείρων τους όταν ερωτούνται, μπορούν πολύ εύκολα να αποδειχθούν εφιαλτικές. Και είναι, για την συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου, που όταν δηλώνει ότι απαρνείται αυτή τη στιγμή την κανονική του ζωή, την οικογένεια, τους φίλους και τα εβδομαδιαία προγράμματά του για να κάνει μια τέτοια δουλειά, δεν συνειδητοποιεί ότι οι έννοιες «ταξίδι» και «διακοπές» σε αυτήν την περίπτωση δεν ταυτίζονται.
Αφού τα ξεκαθαρίσαμε όλα αυτά, μπορούμε τώρα να περάσουμε με την συνείδησή μας καθαρή στη λίστα με τις εφτά ονειρεμένες δουλειές που περιλαμβάνουν ταξίδια. Μην πείτε ότι δεν σας προειδοποιήσαμε.
Υπάλληλος σε κρουαζιερόπλοιο: Σε αντίθεση με τις αεροσυνοδούς –που είναι το πρώτο επάγγελμα το οποίο σκέφτεται κανείς όταν μιλά για ταξιδιάρικες δουλειές– η… θαλασσινή εκδοχή τους έχει λιγότερο σφιχτά προγράμματα και σαφώς λιγότερο ανθυγιεινό περιβάλλον. Συν ότι το κρουαζιερόπλοιο απασχολεί κόσμο σε πολύ περισσότερους τομείς απ’ όσους φαντάζεστε. Ενδεικτικά και μόνο, θα μπορούσατε να δουλέψετε ως τεχνικός ήχου ή εικόνας, σεφ, υπεύθυνος προγράμματος, ηλεκτρολόγος, υπάλληλος στο καζίνο, σερβιτόρος, μπάρμαν, υπάλληλος καθαριότητας, μουσικός, χορευτής, υπεύθυνος παιδικών προγραμμάτων ή απλώς baby sitter.
Κι από μειονεκτήματα; Σίγουρα καμία από αυτές δεν είναι δουλειά για ανθρώπους με έφεση στη ναυτία –αν και λόγω μεγέθους και περιόδου ταξιδιών τα κρουαζιερόπλοια μοιάζουν συνήθως περισσότερο με κινούμενα ξενοδοχεία παρά με καράβια. Επίσης, αν τα αυστηρά προγράμματα δεν είναι το δυνατό σας σημείο, θα κινδυνεύετε σε κάθε λιμάνι να μείνετε χωρίς πλοίο, και χωρίς δουλειά.
Ξεναγός: Αναλόγως την βάση σας, αλλά και την ειδίκευσή σας, πιθανότατα θα ταξιδεύετε κυρίως εντός Ελλάδας. Αν, όμως, αποκτήσετε εξειδίκευση και εμπειρία, μπορείτε να δουλέψετε σαν freelance ξεναγός και να συνεργαστείτε με ταξιδιωτικά γραφεία, τα οποία θα σας στέλνουν ενίοτε και εκτός συνόρων. Απαραίτητα προσόντα είναι οι ξένες γλώσσες –όσες περισσότερες τόσο το καλύτερο– και η καλή γνώση της Ιστορίας (πτυχίο ανάλογης σχολής προσμετράται στα θετικά). Οι Σχολές Ξεναγών του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΤΕΚ) δέχονται αυτήν την περίοδο αιτήσεις.
Διαβάστε – Επάγγελμα ξεναγός: Η Ελλάδα μέσα από τα μάτια των τουριστών της.
Κι από μειονεκτήματα; Πολλές –μα πολλές– ώρες κάτω από τον ανελέητο ήλιο σε αρχαιολογικούς χώρους που μοιάζουν ειδικά φτιαγμένοι για να τον αντανακλούν. Περίεργοι πελάτες. Χειρότερα, βαρετοί πελάτες. Κι ακόμα χειρότερα, πελάτες που λιποθυμούν υπό αυτόν τον ανελέητο ήλιο. Πολύ πρωινό ξύπνημα. Και το χειρότερο όλων, θα είστε καθημερινά αντιμέτωποι με κάθε δημόσιο υπάλληλο που αποφασίζει να κλείσει τον αρχαιολογικό χώρο επειδή «κάνει ζέστη» –και θα πρέπει να το εξηγήσετε αυτό στους τουρίστες σας.
Ταξιδιωτικός συντάκτης: Αν έχετε ταλέντο στο γράψιμο, ζαλίζετε τους πάντες με τις αφηγήσεις από τα ταξίδια σας και έχετε κάνει σκοπό της ζωής σας να διαδώσετε το ταξίδι σαν τρόπο ζωής, τότε αυτή είναι η δουλειά των ονείρων σας. Απαραίτητο εφόδιο είναι η πολύ καλή γνώση ξένων γλωσσών, καθότι (δεν ξέρουμε αν το έχετε προσέξει αλλά) η ελληνική αγορά ταξιδιωτικών εντύπων αργοπεθαίνει –και ούτως ή άλλως δεν πλήρωνε καλά ούτε στις εύρωστες εποχές της.
Κι από μειονεκτήματα; Όπως προκύπτει από την παραπάνω πρόταση, πρώτο και κυριότερο το ότι θα έχετε να ανταγωνιστείτε ανθρώπους που γράφουν στη μητρική τους γλώσσα –αν είστε πραγματικά καλοί στο γράψιμο, δεν έχετε να φοβάστε τίποτα. Δεύτερον, ότι θα πρέπει, αν αποφασίσετε να δουλέψετε ως freelancer, να χτίσετε έναν κύκλο συνεργασιών (με 3-4 διαφορετικά websites και/ή έντυπα) και να συναρπάζετε κάθε φορά 3-4 διαφορετικούς ανθρώπους με τις ιδέες σας και τη δουλειά σας. Και τρίτον, ότι θα πρέπει να φτιάχνετε μόνοι σας το πρόγραμμά σας, να προγραμματίζετε τα ταξίδια έτσι ώστε να σας φτάνουν και ο χρόνος (μέχρι το επόμενο deadline) και τα χρήματα, και να φεύγετε από το εκάστοτε πάρτι για να πάτε να γράψετε μόνοι σε ένα κακοφωτισμένο δωμάτιο.
Υπάλληλος σε Μη Κυβερνητική Οργάνωση: Θα ξεκινήσουμε από τα δύσκολα. Αν τα ταξίδια που ονειρεύεστε να κάνετε με την δουλειά σας είναι αυτά που θα κλείνατε μέσω ενός ταξιδιωτικού πρακτορείου, μπορείτε να συνεχίσετε κατ’ ευθείαν στην επόμενη παράγραφο. Ως υπάλληλος μη κυβερνητικής οργάνωσης, εννιά φορές στις δέκα τα ταξίδια σας θα λέγονται «αποστολές», και ο προορισμός τους θα είναι ένα μέρος «δύσκολο», από εκείνα που χρειάζονται την βοήθειά σας. Αν δεν έχετε αντίρρηση ως προς αυτό, υπάρχουν και σαφή πλεονεκτήματα: οι οικονομικές απολαβές είναι από καλές έως ονειρεμένες, η στέγη και το φαγητό σας είναι δωρεάν, και η αξία του καλού που συνεισφέρετε στον κόσμο είναι ανεκτίμητη.
Διαβάστε - Εθελοντές σε ΜΚΟ: Ιστορίες από έναν καλύτερο κόσμο
Κι από μειονεκτήματα; Εκτός από αυτά που ήδη αναφέραμε (αν τα θεωρείτε μειονεκτήματα) υπάρχει σχεδόν πάντα και ένας σχετικός κίνδυνος για την υγεία και/ή την ασφάλειά σας, αναλόγως το μέρος όπου βρίσκεστε. Επίσης, δεν μένετε σχεδόν ποτέ σε ένα μέρος για πολύ καιρό, και δεν ξέρετε σχεδόν ποτέ πού θα βρίσκεστε του χρόνου. Αυτό, όμως, για κάποιους είναι πλεονέκτημα.
Ταξιδιωτικός πράκτορας: Αν σκεφτήκατε «δουλειά γραφείου», μπορείτε να αναθεωρήσετε. Ναι μεν θα κάνετε δουλειά γραφείου (πράγμα που έχει και τα καλά του, διότι θα έχετε κανονική ζωή, δεν θα είστε μονίμως με μια βαλίτσα στο χέρι και δεν θα μεσολαβούν μήνες μέχρι την επόμενη φορά που θα δείτε το σπίτι σας) αλλά θα κάνετε και συχνά ταξίδια, καθότι –ως μεσάζοντας ανάμεσα στους ταξιδιώτες και τις επιχειρήσεις όπως ξενοδοχεία, κρουαζιερόπλοια, θεματικά πάρκα κλπ– θα πρέπει να γνωρίζετε από πρώτο χέρι το προϊόν που θα πουλάτε στους πελάτες σας, διαφορετικά δεν θα μπορείτε να το πουλήσετε, κι αυτό είναι κάτι που οι κολοσσοί της ταξιδιωτικής βιομηχανίας γνωρίζουν πολύ καλά.
Κι από μειονεκτήματα; Η δυσκολία εύρεσης δουλειάς στην Ελλάδα αυτήν την περίοδο –που όμως αποτελεί μειονέκτημα σχεδόν κάθε δουλειάς. Το ωράριο του γραφείου, που μπορεί να είναι εξαντλητικό. Οι οικονομικές σας απολαβές, που τουλάχιστον στην αρχή δεν θα είναι φοβερές –τα ταξίδια, όμως, θα είναι πληρωμένα.
Διερμηνέας: Σε αντίθεση με τον μεταφραστή, που δουλεύει μόνος με την οθόνη του υπολογιστή του, εσείς θα είστε συνεχώς σε επαφή με κόσμο. Επίσης, θα μάθετε να σκέφτεστε γρήγορα, και μάλιστα σε δύο γλώσσες, πράγμα που με τον καιρό θα σας κάνει την ψυχή των πάρτι. Ως freelancer διερμηνέας, θα μπορείτε να διαλέγετε τις δουλειές που αναλαμβάνετε ανάλογα με το ταξίδι/προορισμό που αφορούν. Και αν το να χτίσετε τον κύκλο των συνεργασιών σας σάς φαίνεται βουνό, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα όργανά της σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο είναι πάντα μια καλή αρχή –και ζητούν πάντα κόσμο για εξάμηνες και ετήσιες συμβάσεις. Προφανώς, δεν χρειάζεται να τονίσουμε ότι η εξαιρετική γνώση ξένων γλωσσών είναι απαραίτητο εφόδιο.
Δείτε στη σελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου περισσότερες λεπτομέρειες για την δουλειά του διερμηνέα.
Κι από μειονεκτήματα; Προφανώς, η δουλειά είναι δύσκολη –θα πρέπει να ακούτε μια γλώσσα και να μεταφράζετε ταυτόχρονα σε μια άλλη, και μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις παρουσία καμερών και μικροφώνων. Εκτός αυτού, αν εμπλακείτε με τους εκπροσώπους της πολιτικής, όλοι θα προσπαθούν να φορτώσουν σε εσάς τα λάθη τους –όπως συνέβη στην προχθεσινή «παρεξήγηση» μεταξύ Νταβούτογλου και Μεϊμαράκη.
Φωτογράφος: Χρειάζεστε το ταλέντο, και χρειάζεστε και τις γνώσεις –η φωτογραφία είναι ολόκληρη επιστήμη, κι ας μην της φαίνεται με την πρώτη ματιά. Ως φωτογράφος σε ταξιδιωτικό περιοδικό, όμως (κι εδώ ισχύει ό,τι λέγαμε προηγουμένως για τους ταξιδιωτικούς συντάκτες: η δουλειά σας δεν θα είναι στην Ελλάδα) θα έχετε την ευκαιρία να ταξιδεύετε πολύ, να κυνηγάτε γεγονότα ή αποδημητικά πτηνά –ό,τι αποφασίσετε πως θέλετε να φωτογραφίζετε– και να πληρώνεστε αδρά γι’ αυτό. Τι εννοούμε αδρά; Εξαρτάται πού θα δουλεύετε: το National Geographic, για παράδειγμα, πληρώνει έως και 3.000-4.000 δολάρια για μία και μόνη φωτογραφία. Απασχολεί, όμως, περί τους εξήντα φωτογράφους, εκ των οποίων μόνο οι πέντε (!) από αυτούς είναι αυτό που θα λέγαμε «πλήρους απασχόλησης» ή «στο μισθολόγιο»: όλοι οι άλλοι είναι freelancers.
Ο Michael Nichols, ένας εκ των πέντε, έχει περισσότερες πληροφορίες στο blog του.
Κι από μειονεκτήματα; Ισχύουν κι εδώ όσα λέγαμε προηγουμένως για τους ταξιδιωτικούς συντάκτες, μείον το πρόβλημα της γλώσσας –η δική σας γλώσσα, αυτή της φωτογραφίας, είναι διεθνής. Επίσης, αναλόγως το φωτορεπορτάζ που θα επιλέξετε ή θα αναγκαστείτε να κάνετε, τα μειονεκτήματά σας μπορεί να περιλαμβάνουν από ώρες ακινησίας μέχρι να βγει ο γυμνοσάλιαγκας από τη φωλιά του, μέχρι κίνδυνο της σωματικής σας ασφάλειας, αν γύρω σας πέφτουν πύραυλοι. Τέλος, χρειάζεστε ένα σημαντικό κεφάλαιο για να ξεκινήσετε, αγοράζοντας καλό επαγγελματικό εξοπλισμό.
in2life.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.