Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Ο «χρυσός» ποταμός Yangtze έγινε σαν ντοματοχυμός


Ο «χρυσός» ποταμός Yangtze έγινε σαν ντοματοχυμός
Παγκόσμια… επιδημία αλλαγής χρώματος σε λίμνες και ποτάμια; Πρόσφατα στη λίστα προστέθηκε και ο μεγαλύτερος ποταμός της Ασίας, ο Yangtze της Κίνας, τα νερά του οποίου βάφτηκαν ξαφνικά σε μια φωτεινή απόχρωση του κόκκινου που μοιάζει με χυμό ντομάτας. Οι αρχές ερευνούν ακόμα το γιατί.
Ένα μπουκαλάκι με κόκκινο νερό για ενθύμιο…
Στις αρχές Σεπτεμβρίου οι κάτοικοι της κινεζικής πόλης Chongqing είχαν κάθε λόγο να θορυβηθούν από το θέαμα του κόκκινου ποταμού, με κάποιους να μαζεύουν σαστισμένοι το νερό σε μπουκάλια για ενθύμιο και άλλους να συζητούν ότι η αιτία είναι η μόλυνση των νερών από τα βιομηχανικά απόβλητα ( http://www.asiaone.com/static/multimedia/gallery/120910_yangtze/) – κάτι που απέκλεισε η κινεζική κυβέρνηση. Σύμφωνα με μια θεωρία, το χρώμα μπορεί να προέρχεται από τις βαφές που χρησιμοποιούνται για το περιτύλιγμα των πυροτεχνημάτων, δεδομένου ότι αυτό είχε ξανασυμβεί πέρυσι σε άλλον ποταμό. (http://www.skynews.com.au/offbeat/article.aspx?id=794110), ενώ 2 μήνες πριν και άλλο ποτάμι (Quxi) βάφτηκε επίσης κόκκινο όταν, όπως λέγεται, τοπικό εργοστάσιο παραγωγής λάτεξ έριξε μέσα στα νερά του γαλακτώδη, κολλοειδή απόβλητα.
Ο ποταμός Yangtze είναι ο μακρύτερος και ο ογκωδέστερος σε ποσότητα νερού στην Ασία. Το μήκος της φιδίσιας διαδρομής του είναι περίπου 6.500 χιλιόμετρα, από όπου και ξετυλίγονται περισσότεροι από 700 παραπόταμοι. Ο υδάτινος πλούτος του είναι εξαιρετικά σημαντικός για την οικονομία της χώρας. Πάντως έχει το προσωνύμιο του «χρυσού» ποταμού, ενώ οι Μογγόλοι είχαν ονομάσει κάποτε ένα κομμάτι του – ίσως προφητικά- «κόκκινο αφρώδες ποτάμι».
Κακοί οιωνοί
Τελικά, λίγο η βιβλική αλλαγή χρώματος του Yangtze, λίγο οι εκατοντάδες κροκόδειλοι που εγκατέλειψαν άρον-άρον μια λίμνη της περιοχής Nanjing της Κίνας και… κερασάκι ο σεισμός που χτύπησε μια κινεζική συνοριακή επαρχία σκοτώνοντας 81 άτομα (όλα γύρω στις 7 Σεπτεμβρίου), οι Κινέζοι δε χρειάστηκαν περισσότερα για να τα εκλάβουν όλα αυτά ως κακούς οιωνούς. (http://www.chinapost.com.tw/commentary/the-china-post/special-to-the-china-post/2012/09/13/354179/What-has.htm).
Οι γεωλόγοι πάντως εικάζουν ότι τα νερά του Yangtze πήραν χρώμα αίματος επειδή το έδαφος διαβρώθηκε μαζικά και έγινε λασπώδες μετά από δυνατές βροχές. Όμως ειδικοί των λιμνών και άλλοι Ευρωπαίοι επιστήμονες πιστεύουν ότι στον ποταμό έχουν αναπτυχθεί ξαφνικά τεράστιες αποικίες φυκιών. Όσο για τη μαζική έξοδο των κροκοδείλων, οι τοπικοί αξιωματούχοι αποδίδουν το φαινόμενο στη μεγάλη ρύπανση της λίμνης.  
Golden Magazine
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com