Το
καρότο στις δόξες του το φθινόπωρο, γίνεται πολύτιμη και αγαπημένη
τροφή για μικρούς και μεγάλους. Ωμό ή μαγειρεμένο, σαν σνακ, σε σαλάτες ή
σαν βασικό υλικό σε αλμυρές και γλυκές συνταγές προσφέρει τα ωφέλιμα
συστατικά του, που δεν είναι και λίγα.
Αποτελεί
πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, βιταμινών Α, Β1, Β2, C, καθώς
και προβιταμίνης Α (β-καροτένιο), που του προσδίδει και το πορτοκαλί
χρώμα του. Προστατεύει από καρδιοπάθειες και καρκίνο, ενώ συμβάλλει στην
καλή όραση και ιδιαιτέρως τη βραδινή.
Επιπλέον τα καροτενοειδή φαίνεται να έχουν ευεργετική δράση κατά της
εμφάνισης καταρράκτη και στον έλεγχο του επιπέδου γλυκόζης στο αίμα, ενώ
δρουν και κατά της ινσουλινοαντίστασης. Μελέτες έχουν δείξει ότι άτομα
που κατανάλωναν μεγάλη ποσότητα καρότων είχαν σημαντικά χαμηλότερο
κίνδυνο να παρουσιάσουν έμφραγμα του μυοκαρδίου, ενώ άλλες συνδέουν το
καρότο και με την πρόληψη καρκίνου του παχέος εντέρου.
Μια βυσσινί ιστορία
Το
καρότο δεν ήταν πάντα πορτοκαλί. Για την ακρίβεια, το πρωταρχικό χρώμα
του ήταν το μοβ. Ειδικοί αιγυπτιολόγοι πιστεύουν ότι απεικονίζεται σε
αιγυπτιακούς τάφους, που χρονολογούνται από το 2000 π.Χ. Τουλάχιστον
είδαν ζωγραφιές με μεγάλα βυσσινί φυτά που μοιάζουν πολύ με καρότα.
Ακόμα φύλλα καρότου έχουν ανακαλυφθεί και σε κρύπτες των Φαραώ, ενώ
έχουν βρεθεί και πάπυροι με ιατρικές πληροφορίες, στους οποίους
αναφέρεται η ευρεία φαρμακευτική χρήση του λαχανικού. Οι αρχαίοι Έλληνες
επίσης το καλλιεργούσαν για θεραπευτικούς σκοπούς και το ονόμαζαν
«Φίλτρον», «Σίσαρον» (απαντάται σε γραπτά του κωμικού ποιητή Επίχαρμου),
«Σταφυλίνο» (Ιπποκράτης) και «Ελαφοβοσκή» (Διοσκουρίδης). Έκτοτε το
καρότο έκανε ταξίδια σε διάφορες χώρες της Ασίας (τον 10ο αιώνα
εμφανίστηκε στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το βόρειο Ιράν) ,
καλλιεργήθηκε σε άσπρο, κίτρινο, κόκκινο, πράσινο και μαύρο χρώμα, ώσπου
Μαυριτανοί κατακτητές το μετέφεραν και στη Νότια Ευρώπη τον 12ο αιώνα.
Από τον 13ο αιώνα άρχισε πια να καλλιεργείται συστηματικά στη Γερμανία
και τη Γαλλία, ενώ δυο αιώνες αργότερα Φλαμανδοί το εισήγαγαν στις ακτές
της Αγγλίας.
Το πορτοκαλί χρώμα του το
οφείλει στους Ολλανδούς, οι οποίοι άρχισαν να το καλλιεργούν γύρω στο
1700 και βάλθηκαν να το αλλάξουν κάνοντας πειράματα και διασταυρώνοντάς
το κυρίως με το κόκκινο. Έτσι πήρε τη μορφή που ξέρουμε. Ωστόσο, υπάρχει
και μοβ ποικιλία του.
Τη μεγαλύτερη παραγωγή καρότου έχουν σήμερα οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Αγγλία, η Κίνα και η Ιαπωνία.
Φωτό: swallowtailgardenseeds.com
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.