Σίγουρα θα έχεις διαβάσει στην ετικέτα κάποιου τροφίμου τη φράση: «περιέχει φυσικές αρωματικές ουσίες». Και ο νους σου βέβαια πάει σε κάποιο αρωματικό φυτό. Πώς θα σου φαινόταν όμως αν μάθαινες ότι τρόφιμα, ποτά αλλά και πανάκριβα αρώματα παίρνουν τη μυρωδιά βανίλιας από σωματικές εκκρίσεις του κάστορα;
Φερομόνες του κάστορα στο πιάτο μας;
Σύμφωνοι, ο κάστορας δεν είναι το πιο εύοσμο ζώο που σου έρχεται στο μυαλό. Όμως οι τεχνολόγοι τροφίμων και οι αρωματοποιοί έχουν άλλη γνώμη και κάτι περισσότερο ξέρουν από τον… ανίδεο καταναλωτή. Παρέκαμψαν λοιπόν το μυρωδάτο, πολύτιμο μπαχαρικό, τη βανίλια, και στράφηκαν προς εναλλακτική λύση στο συμπαθές τρωκτικό. Ο λόγος;
Μέσα σε δύο θύλακες του σώματός του, που βρίσκονται ανάμεσα στον πρωκτό και τα γεννητικά του όργανα (στο περίνεο), κρύβονται κιτρινωπές, κολλώδεις αρωματικές εκκρίσεις. Πρόκειται για φερομόνες του ζώου, οι οποίες αποτελούνται από ένα μείγμα 24 διαφορετικών ουσιών (http://www.springerlink.com/content/w727p0m22v456r34/?MUD=MP). Ο κάστορας (θηλυκός και αρσενικός) χρησιμοποιεί αυτές τις εκκρίσεις μαζί με τα ούρα του για να σηματοδοτήσει το έδαφος της περιοχής όπου κινείται. Οι σάκοι λοιπόν με το έκκριμά του κόβονται από το ζώο και αποξηραίνονται στον ήλιο ή καπνίζονται. Ως προς την εμπορική τους αξία, θεωρούνται πολυτιμότεροι από το δέρμα του κάστορα!
Εγκεκριμένη ως φυσική ουσία
Η επιστημονική ονομασία της αρωματικής ουσίας του… μυρωδάτου τρωκτικού είναι καστόριο (castoreum). Η κατ’ ευφημισμόν «φυσική» βανίλια έχει εγκριθεί ως πρόσθετο τροφίμων, ασφαλές για την υγεία, από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (http://www.accessdata.fda.gov/scripts/cdrh/cfdocs/cfcfr/CFRSearch.cfm?fr=582.50) και την Ένωση Παρασκευαστών Αρωμάτων και Εκχυλισμάτων (Flavor and Extract Manufacturers Association). Χρησιμοποιείται επίσης για να δώσει άρωμα φράουλας ή βατόμουρου σε διάφορα τυποποιημένα τρόφιμα, χωρίς να αναγράφεται η ακριβής προέλευσή της, αφού δεν είναι υποχρεωτικό. Το γεγονός αυτό έχει επισημάνει και ο γνωστός σεφ Jamie Oliver σε εκπομπή του στο CBS.
Σε ακριβά αρώματα
Πασίγνωστα ακριβά αρώματα και κολόνιες περιέχουν επίσης τις εκκρίσεις του κάστορα. Οι αρωματοποιοί τις χρησιμοποιούν για να δημιουργήσουν μια αποπλανητική σύνθεση που «περιέχει νότες από την αισθησιακή μυρωδιά του δερμάτινου ρούχου». Το μυστικό όπλο των αρωμάτων είναι η αφροδισιακή ιδιότητα που λέγεται ότι έχει η ζωώδης μυρωδιά της λιπαρής, κρεμώδους ουσίας του κάστορα. Ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για μια έντονη και οξεία οσμή, όταν αραιώνεται με οινόπνευμα γίνεται περισσότερο φρουτώδης και ευχάριστη. Εκτός από τα αρώματα, τη συναντάμε ακόμα σε καλλυντικά και σαπούνια ως άρωμα ή σταθεροποιητική ουσία. Φυσικά ο κάστορας δεν είναι το μόνο ζώο που την…πληρώνει ακριβά για να αρωματιζόμαστε προκλητικά και λάγνα, όπως προτείνουν οι εταιρείες αρωμάτων. Υπάρχει και ο ζήβεθος (civet), ένα είδος αγριόγατας που παράγει σέξι… μυρωδιά από τα γεννητικά της όργανα και το ασιατικό ελάφι που δίνει τον γνωστό μόσχο που… μοσχομυρίζει.
Σε τρόφιμα
Σύμφωνα με την Huffingtonpost (http://www.huffingtonpost.com/maria-rodale/top-10-reasonsbr-to-avoid_b_1201560.html) οι εκκρίσεις του πρωκτού του κάστορα χρησιμοποιούνται μέσα σε καραμέλες, γλυκά (πουτίγκες) και κάποια κατεψυγμένα γαλακτοκομικά επιδόρπια, για να ενισχύσουν τη γεύση τους. Πολύ πιο πριν όμως, στις αρχές του 19ου αιώνα, οι Αμερικανοί αρωμάτιζαν με αυτό το ουίσκι τους. (http://user.xmission.com/~drudy/mtman/html/wislizenus/)
Σε συμπληρώματα διατροφής
Το διαφημίζουν ως εξαιρετική ουσία που συλλέγεται από κάστορες του Καναδά, της Ευρώπης και της Σιβηρίας. Το καστόριο προτείνεται ως συμπλήρωμα διατροφής που ηρεμεί, κατευνάζει το άγχος και την ανησυχία στον ύπνο και θεραπεύει την επώδυνη έμμηνο ρύση στις γυναίκες. (http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-315-CASTOREUM.aspx?activeIngredientId=315&activeIngredientName=CASTOREUM)
Στην ιατρική
Οι Ρωμαίοι πίστευαν ότι η εισπνοή των αναθυμιάσεων του καστόριου μπορούσε να προκαλέσει αποβολή, ενώ ο Παράκελσος το θεωρούσε φάρμακο για την επιληψία. Οι Άραβες γιατροί συνιστούσαν να ανακατεύεται με μύρο για τη θεραπεία της αμηνόρροιας. Μέχρι τον 18ο αιώνα το έκκριμα του κάστορα χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία του πονοκεφάλου, του πυρετού και της υστερίας. Υπήρχαν όμως και περιπτώσεις όπου η χορήγηση της ουσίας απέβαινε θανατηφόρα. Αυτό που σίγουρα γνωρίζουμε είναι ότι οι κάστορες τρέφονται με τον εσωτερικό φλοιό της ιτιάς, ο οποίος περιέχει σακιλυκό οξύ, συστατικό της ασπιρίνης.
Golden Magazine
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.