Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Εικόνες από Ελλάδα σε πόλη της Αμερικής...

Στο Στόκτον, τη χρεοκοπημένη πόλη της Καλιφόρνιας, όλες οι προσπάθειες δεν κατάφεραν να σώσουν την οικονομία.
Το Στόκτον της βόρειας Καλιφόρνιας είναι η μεγαλύτερη πόλη που έχει χρεοκοπήσει ποτέ στις Ηνωμένες Πολιτείες και από τις 28 Ιουνίου υπάγεται στο άρθρο 9 για προστασία από τους πιστωτές. Σύμφωνα με τη δήμαρχο της πόλης, Αν Τζόνστον, οι πολλαπλά λανθασμένες πολιτικές αποφάσεις που ελήφθησαν την τελευταία δεκαπενταετία οδήγησαν την πόλη στη χρεοκοπία.
Οπως εξηγεί η κ. Τζόνστον, όλα ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του ’90 όταν ο δημόσιος τομέας στην Καλιφόρνια διευρυνόταν και αποκτούσε γενναιόδωρα προνόμια. Στην προσπάθειά τους να συγκρατήσουν τον πληθυσμό τους, οι μικρότερες πόλεις, όπως το Στόκτον, προσέφεραν κι αυτές παρεμφερείς απολαβές στους εργαζομένους τους: δωρεάν ασφάλιση, υψηλούς μισθούς, επιμίσθια και γενναιόδωρες συντάξεις. Στη συνέχεια ήρθε η έκρηξη στην αγορά ακινήτων. Δεν ήταν λίγοι οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Σαν Φρανσίσκο που αγόρασαν κατοικίες στο Στόκτον λόγω των χαμηλών αντικειμενικών αξιών. Ως αποτέλεσμα, κατά την περίοδο 2000–2008 ο πληθυσμός αυξήθηκε κατά 25%. Το ίδιο διάστημα, ο δήμος αποφάσισε να επενδύσει σε νέες πολυτελείς υποδομές, καθώς, όπως εξηγεί η δήμαρχος, «οι πολιτικοί πίστευαν ότι η αγορά ακινήτων δεν θα σταματούσε ποτέ και έτσι η ανάπτυξη έγινε με ομόλογα».
Τέσσερα χρόνια μετά την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων, παρά τις περικοπές της τάξης των 100 εκατ. δολαρίων, το χρέος της πόλης των 300.000 κατοίκων ξεπερνά τα 5 δισ. δολάρια. Τα σκληρά μέτρα λιτότητας, οι απολύσεις στον δημόσιο τομέα, οι περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, οι μειώσεις μισθών και συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων δεν άρκεσαν για να περισώσουν την οικονομία. Σύμφωνα με την Αν Τζόνστον, «δεν υπήρχε δυνατότητα άλλων περικοπών ή περαιτέρω εξαθλίωσης των μισθών». Παρά τις πολύμηνες προσπάθειες επαναδιαπραγμάτευσης, οι πιστωτές της πόλης, που αποτελούνται από ασφαλιστικές εταιρείες και από την τράπεζα Γουέλς Φάργκο, δεν συμφώνησαν σε αναδιάρθρωση του χρέους. Σύμφωνα με το άρθρο 9, η χρεοκοπία παγώνει τις πληρωμές προς τους πιστωτές. Με τον τρόπο αυτό τα έσοδα που έρχονται από τους αυξημένους φόρους, παραμένουν στην πόλη, αντί να πηγαίνουν προς την αποπληρωμή του χρέους και των επιτοκίων του.
«Αγαπητό Στόκτον, μην το βάζεις κάτω. Αγαπητό Στόκτον, είσαι όμορφο». Αυτά είναι κάποια από τα συνθήματα που είναι γραμμένα στα πανό με τα οποία ο δήμος του Στόκτον ντύνει τις άδειες βιτρίνες εκατοντάδων καταστημάτων που έχουν βάλει λουκέτο.
Σήμερα, το κέντρο του Στόκτον μοιάζει με φάντασμα, με τις περισσότερες επιχειρήσεις να έχουν κλείσει. Η ανεργία έχει εκτιναχθεί στο 25% και η εγκληματικότητα, σύμφωνα τον εκπρόσωπο της αστυνομίας, Τζο Σίλβα, έχει διπλασιαστεί. Οι συμμορίες δρουν ανενόχλητες, καθώς το προσωπικό της αστυνομίας έχει μειωθεί δραματικά. Οι πολίτες αυτο-οργανώνονται και συμβάλλουν στο έργο της αστυνομίας, καταγγέλλοντας παράνομες δράσεις μέσω Facebook. H πυροσβεστική υπολειτουργεί, επίσης. Οι άλλοτε πολυτελείς υποδομές, τα μοντέρνα δημόσια κτίρια, τα στάδια, τα πάρκα, το παραλιακό μέτωπο και η μαρίνα ερημώνουν. «Είμαστε η Ελλάδα των Ηνωμένων Πολιτειών», λέει χαρακτηριστικά ο 61χρονος πρώην αστυνομικός Νόρμαν Σπαρξ. «Οι πολιτικοί μας ξόδευαν, ασύστολα, χρήματα τα οποία δεν είχαν. Σαν να ήταν μεθυσμένοι καπετάνιοι, οδήγησαν το πλοίο στα βράχια», συμπληρώνει. «Δεν γνωρίζουμε πού θα είμαστε σε δύο χρόνια, όπως οι Ελληνες δεν φαντάζονταν τη σημερινή τους κατάσταση». Ο Σαλβαντόρ Σεράνο, 21 ετών, λέει πως είναι αδύνατο να βρεις δουλειά στο Στόκτον.
Σε αντίθεση με τους πολίτες που εκφράζουν έντονη ανησυχία για το μέλλον και αγανάκτηση για την ανεύθυνη πολιτική, η δήμαρχος Αν Τζόνστον έχει στο γραφείο της ένα φτυάρι και αυτοαποκαλείται «οικοδόμος». Είναι πεπεισμένη πως η χρεοκοπία θα δώσει στην πόλη τον χρόνο που χρειάζεται για να ξεκινήσει από το μηδέν, δημιουργώντας έναν πλήρως αναδιαρθρωμένο, υγιή ανταγωνιστικό και μικρότερο δημόσιο τομέα, με σύγχρονες και «έξυπνες» δημόσιες υπηρεσίες. Υποστηρίζει ότι μέσα σε 2 χρόνια η πόλη θα έχει βγει από τη χρεοκοπία και σε 8 χρόνια το πρόσημο της οικονομίας θα είναι θετικό. Επαναλαμβάνει τη λέξη «ανάπτυξη», λέγοντας ότι οι μηχανισμοί της πόλης θα απορροφήσουν και το παραμικρό κονδύλιο που παρέχει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ για τη δημιουργία νέων υποδομών.
«Η χρεοκοπία που φέρνει ανακούφιση στο Στόκτον, θα ήταν καταστροφική για την Ελλάδα», καθώς όπως επισημαίνει οι βασικότερες υπηρεσίες, όπως τα νοσοκομεία, οι ιατροφαρμακευτικές προμήθειες παραμένουν αρμοδιότητα του ελληνικού κράτους και θα κατέρρεαν μαζί με αυτό, κάτι που δεν συνέβη με το Στόκτον. Οπως τονίζει, αυτή τη στιγμή έχουν καταρρεύσει τα πάντα. «Ομως, υπάρχουν ακόμα νοσοκομεία, ιατροφαρμακευτικές προμήθειες και σχολεία», γιατί οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση σε συνδυασμό με την κυβέρνηση κάθε πολιτείας. «Η Ελλάδα από την πλευρά της πρέπει να αξιοποιήσει την κρίση στον μέγιστο δυνατό βαθμό, εξυγιαίνοντας τον δημόσιο τομέα της. Παράλληλα, πρέπει να απορροφήσει τα κονδύλια που της παρέχονται από την Ε.Ε. για την ανάπτυξη».
antikleidi.wordpress.com
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com