Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Τατουάζ : ιστορία και πως ξεκίνησε!


Όμορφα, συμβολικά, έξυπνα, εμπνευσμένα, περίεργα. Υπάρχουν πολλοί χαρακτηρισμοί για να περιγράψουμε τα τατουάζ. Πως όμως τα τατουάζ έγιναν μια τόσο ανάρπαστη και διαδεδομένη μόδα, διαδικασία;

Θα τα δούμε όλα αυτά, μέσα από μια σύντομη αναδρομή.

Από που βγήκε η λέξη τατουάζ;

προέλευση λέξης τατουάζΗ προέλευση της λέξης «τατουάζ» (tattoo) είναι από την πολυνησιακή λέξη «ta», που σημαίνει κάτι το εντυπωσιακό, και την ταϊτινή λέξη «tatau», που σημαίνει «για να σηματοδοτήσει κάτι».
Ιστορία του τατουάζ - αναδρομή στο παρελθόν

Αρχικά, η ιστορία του τατουάζ (στα ελληνικά ονομάζεται δερματοστιξία), ξεκινάει από τη νεολιθική εποχή, γύρω στο 5000 π.Χ.

Πιστεύεται ότι το πρώτο τατουάζ, προήλθε από ατύχημα, όταν κάποιος που είχε μια πληγή την έτριψε με το χέρι και η πληγή ήρθε σε επαφή με βρωμιά που είχε στο χέρι του, με αιθάλη και τέφρα από τη φωτιά.


Όταν το τραύμα επουλώθηκε, διαπίστωσε ότι ένα σημάδι έμεινε μόνιμα.


ιστορία των τατουάζ
Αν και δεν υπάρχει μεγάλο αρχείο σχετικά με την ιστορία των τατουάζ, αρκετοί πολιτισμοί και λαοί υιοθέτησαν αυτή τη μέθοδο με την πάροδο των χρόνων, ο καθένας για διαφορετικούς σκοπούς.

Για κάποιους ήταν υποτιμητικός στιγματισμός, όπως για τους δούλους (τατουάζ στο πρόσωπο), για κάποιους ήταν δείγμα του ευγενούς χαρακτήρα, για άλλους σύμβολο ενότητας της ομάδας, φυλής ή συμμορίας, για άλλους σύμβολο αναγνωρισιμότητας, δύναμης ή πίστης και για κάποιους, όπως για αυτούς που δούλευαν σε τσίρκο, μέσο επίδειξης.


Υπάρχουν πολλά παραδείγματα σχετικά (π.χ. κατάδικοι, δούλοι, ναύτες, στρατιωτικοί, μέλη από συμμορίες, θιασώτες τσίρκων) και πολλές αναφορές για λαούς (π.χ. Αιγύπτιοι, Πολυνήσιοι, Βίκινγκς, Ιάπωνες, Κινέζοι, Κέλτες, κλπ).


Επίσης, ένας ακόμη λόγος
δερματοστιξίας είναι και για ιατρικούς σκοπούς, π.χ. να καλυφθεί κάποιο εκ γενετής σημάδι ή κάποιο ανεπιθύμητο σημάδι που προέκυψε.
Τα tattoo σήμερα

Στη σημερινή εποχή, εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο έχουν tattoo, με πρωτότυπα ή συνηθισμένα σχέδια, επιδεικνύοντας πως είναι κάτι διαχρονικό και ξεχωριστό, παρότι για μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων και κοινωνιών, η όψη και μόνο του tattoo αποτελεί ταμπού. 

coolweb.gr 
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com