Μπορεί σε γενικές γραμμές η αϋπνία να προκαλεί κακή διάθεση και νεύρα αλλά η αλήθεια είναι ότι έχει 9 ακόμα σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. |
Η έλλειψη ύπνου είναι η βασική αιτία των περισσότερων ατυχημάτων, καθώς η τάση υπνηλίας, που ακολουθεί, επιβραδύνει το χρόνο αντίδρασης του οργανισμού, όταν για παράδειγμα οδηγείτε. Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι η έλλειψη επαρκούς ύπνου είναι ένας από τους βασικούς λόγους των εργατικών ατυχημάτων.
2. Αδυναμία σκέψης
Ο ύπνος παίζει πολύ σπουδαίο ρόλο στην ικανότητα σκέψης και μάθησης. Αντίθετα, η έλλειψη ύπνου βλάπτει σημαντικά τη διαδικασία απομνημόνευσης καθώς επηρεάζει την αυτοσυγκέντρωση και την προσοχή, την εγρήγορση και τη δυνατότητα επίλυσης προβλημάτων. Με την ίδια λογική δρα και απέναντι στη μνήμη, καθώς η έλλειψη ύπνου επηρεάζει το κέντρο εκείνο του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τη συγκράτηση πληροφοριών και ανάκλησή τους, όταν χρειαστεί.
3. Προβλήματα υγείας
Οι διαταραχές του ύπνου και η χρόνια αϋπνία προκαλούν σε αρκετές περιπτώσεις σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως είναι τα καρδιακά επεισόδια, τα εμφράγματα, οι αρρυθμίες, τα εγκεφαλικά και ο διαβήτης. Σύμφωνα με τελευταίες εκτιμήσεις το 90% των ανθρώπων, που πάσχουν από αϋπνία, παρουσιάζουν και κάποιο από τα προαναφερθέντα προβλήματα υγείας.
Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι οι άντρες και οι γυναίκες που πάσχουν από αϋπνία έχουν μειωμένη λίμπιντο και σχεδόν ελάχιστο ενδιαφέρον για σεξ. Συγκεκριμένα στους άντρες, η έλλειψη ενέργειας, η υπνηλία και η αυξημένη ένταση μεταφράζεται σε μειωμένα ποσοστά τεστοστερόνης.
5. Αϋπνία και κατάθλιψη
Σε προχωρημένες περιπτώσεις έλλειψης και γενικότερων διαταραχών του ύπνου, βρίσκει «πρόσφορο έδαφος» η κατάθλιψη. Η χρόνια αϋπνία, που είναι και η πιο σοβαρή μορφή έλλειψης ύπνου, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κατάθλιψη καθώς η μία κατάσταση στην ουσία «τροφοδοτεί» την άλλη, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο.
6. Το δέρμα γερνά
Οι περισσότεροι άνθρωποι με χλωμό δέρμα και πρησμένα μάτια πάσχουν από έλλειψη ύπνου. Επιπλέον οι επιπτώσεις της κακής ποιότητας ή έλλειψης ύπνου είναι ορατές σε θαμπά δέρματα, χωρίς λάμψη, λεπτές γραμμές και μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια. Με άλλα λόγια μία όψη κουρασμένη και περισσότερο γερασμένη λόγω έλλειψης επαρκούς ξεκούρασης. Όταν κάποιος δεν κοιμάται αρκετά, ο οργανισμός απελευθερώνει περισσότερη ποσότητα κορτιζόλης, της ορμόνης του άγχους. Αυτή στη συνέχεια «σπάει» το κολλαγόνο, την πρωτεΐνη δηλαδή που διατηρεί τη φρεσκάδα και την ελαστικότητα του δέρματος.
7. Η αϋπνία φέρνει… κιλά
Η έλλειψη ύπνου συχνά σχετίζεται με την ταυτόχρονη αύξηση του βάρους. Πρόσφατες έρευνες εστίασαν στη σχέση μεταξύ ύπνου και παχυσαρκίας και αποκάλυψαν ότι η σύνδεση έγκειται στα πεπτίδια που ρυθμίζουν την όρεξη. Η γκρελίνη είναι η ορμόνη που διεγείρει την πείνα και η λεπτίνη είναι υπεύθυνη για να στείλει τα σημάδια κορεσμού στον εγκέφαλο και να καταστέλλει την όρεξη. Σε περιπτώσεις όμως που ο ύπνος είναι ελάχιστος, τα ποσοστά και η λειτουργία της λεπτίνης μειώνονται ενώ αντίστροφα αυξάνεται η παραγωγή γκρελίνης. Η διαδικασία αυτή όχι μόνο ενεργοποιεί την όρεξη αλλά αυξάνει και τη διάθεση για λιπαρά και ανθυγιεινά φαγητά.
Η έλλειψη ύπνου σε συνδυασμό με τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την καρδιά κυρίως, οδηγούν σε αρκετές περιπτώσεις ακόμα και στον θάνατο. Σε έρευνα που διεξήγαγαν βρετανοί επιστήμονες ανακαλύφθηκε ότι η έλλειψη επαρκούς ύπνου, έστω και μειώνοντας τις ώρες του νυχτερινού ύπνου από 7 σε 5, διπλασιάζει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιοαγγειακά νοσήματα.
9. Εξασθενεί την κρίση και το κέντρο αποφάσεων
Ο ανεπαρκής ύπνος επηρεάζει σημαντικά το κέντρο αποφάσεων του εγκεφάλου, ο οποίος στη συνέχεια δεν είναι σε θέση να ερμηνεύσει γεγονότα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δυσχεραίνει η ικανότητα λήψης αποφάσεων καθώς ο εγκέφαλος δεν μπορεί να εκτιμήσει με ακρίβεια καταστάσεις και δεν μπορεί πλέον να ενεργεί με σύνεση. Στις σοβαρότερες περιπτώσεις αυτό οδηγεί σε ολοκληρωτική αδυναμία αντίληψης του περιβάλλοντος αλλά και του εαυτού σας.
clickatlife.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.