Ένα άγνωστο έως σήμερα είδος εντόμου, το οποίο ζει στη Μαλαισία,
ανακαλύφθηκε μέσα από μια φωτογραφία που αναρτήθηκε στο Ίντερνετ.
Την εντόπισε κατά τύχη ένας εντομολόγος, την ώρα που «σέρφαρε» στη γνωστή ιστοσελίδα... Flickr, όμως την ανακάλυψη έκανε -έστω και εν αγνοία του- ο ερασιτέχνης φωτογράφος Χοκ Πινγκ Γκουέκ.
Ο Γκουέκ, με το ψευδώνυμο Kurt στο Flickr, ανάρτησε τη φωτογραφία ενός πράσινου χρύσωπα μήκους 3 εκατοστών, ρωτώντας τους υπόλοιπους χρήστες εάν γνωρίζουν ποιο είναι το εικονιζόμενο έντομο.
Ο καιρός πέρασε χωρίς να πάρει απάντηση μέχρι που, μετά από μερικούς μήνες, ο ειδικός βιοσυστημάτων Σον Ουίντερτον, είδε την εικόνα εντελώς τυχαία.
Ακόμη και εκείνος όμως, δεν αναγνώρισε το έντομο.
Ο Ουίντερτον, ο οποίος εργάζεται στην Υπηρεσία Τροφίμων και Γεωργίας της Καλιφόρνια, συμβουλεύτηκε αρχικά τους συναδέλφους του, όμως όλοι δήλωσαν άγνοια.
Υποπτευόμενος ότι πρόκειται για νέο είδος, επικοινώνησε με τον Γκουέκ ζητώντας του καθοδήγηση ώστε να εντοπίσουν και άλλα μέλη του είδους, σε ένα τροπικό δάσος, βορείως της Κουάλα Λουμπούρ.
«Είδα για πρώτη φορά και φωτογράφισα αυτό το είδος στο φυσικό του περιβάλλον στις 10 Μαΐου του 2011. Ειδικοί στους χρύσωπες με πληροφόρησαν πως ίσως είχα εντοπίσει ένα νέο είδος», εξηγεί ο Γκουέκ στο μπλογκ του. «Ευτυχώς, ξανασυνάντησα αυτό το υπέροχο έντομο στις 27 Ιανουαρίου 2012. Το αιχμαλώτισα και το έστειλα στον κ. Ουίντερτον.»
Ο Ουίντερτον με τη σειρά του έστειλε το δείγμα σε εντομολόγο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, ο οποίος επιβεβαίωσε πως πρόκειται για άγνωστο έως σήμερα είδος. Μάλιστα ο Στιβ Μπρουκς εντόπισε ένα δεύτερο, ίδιο έντομο στο μουσείο, σε μια συλλογή εντόμων που δεν είχαν ταυτοποιηθεί. Ο χρύσωπας ονομάστηκε Semachrysa Jade, προς τιμήν της κόρης του ερευνητή και περιγράφεται σε άρθρο στην επιθεώρηση Zoo Keys, στο οποίο αναφέρεται και το όνομα του Χοκ Πινγκ Γκουέκ.
«Όλο και περισσότερα νέα είδη ανακαλύπτονται από ανθρώπους, οι οποίοι ενδιαφέρονται για τις φυσικές επιστήμονες, πολύ πριν αναγνωριστούν ως νέα για την επιστήμη από επαγγελματίες ταξονόμους και ταυτοποιηθούν επισήμως», σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους. «Με την ταχεία ανάπτυξη της ψηφιακής φωτογραφικής τεχνολογίας, επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφοι ανακαλύπτουν εν αγνοία τους και καταγράφουν ανεπίσημα νέα είδη ζώων και φυτών, αναρτώντας φωτογραφίες τους σε δικτυακές βάσεις δεδομένων προτού οι ταξονόμοι μπορέσουν να τα μελετήσουν.»
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.