Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Ποια εξωτικά νησιά έχουν σβάστικα στη σημαία τους;


Ποια εξωτικά νησιά έχουν σβάστικα στη σημαία τους;
Για κάποιους είναι ο απόλυτος ορισμός του Παραδείσου. Βρίσκονται σπαρμένες στην Καραϊβική και η εικόνα που τις αντιπροσωπεύει είναι εξωτικοί φοίνικες οι οποίοι χαϊδεύουν νωχελικά τα σμαραγδένια νερά μιας κατάλευκης αμμουδιάς. Η καθεμιά τους είναι μια απειροελάχιστη κουκίδα στον χάρτη, όμως τόσο γοητευτική, ώστε να ξετρελαίνει τους επισκέπτες. Καλωσορίσατε στις νησίδες San Blas του Παναμά, που κρύβουν ένα ιδιαίτερο μυστικό μακροζωίας και μια παραξενιά στη σημαία τους.
Ιδιωτικά νησιά για κουρσάρους
Το αρχιπέλαγος του San Blas απέχει μόλις 20 λεπτά με το αεροπλάνο από την πόλη του Παναμά. Τα λιλιπούτεια νησάκια από ψηλά φαίνονται σαν πράσινοι σπόροι που επιπλέουν στη θάλασσα. Τα περισσότερα από αυτά είναι ακατοίκητα (περίπου 50 κατοικούνται) και μπορεί κάποιος να τα νοικιάσει για έναν χρόνο. Όταν τα δεις από κοντά, θαρρείς ότι ξεπήδησαν από τις γελοιογραφίες εκείνες οι οποίες απεικονίζουν έναν ναυαγό που η ατυχία του τον έριξε ολομόναχο σε έναν τροπικό παράδεισο, τον οποίο επισκέπτονται μόνο πειρατές. Ωστόσο στην πραγματικότητα τον 17ο αιώνα πειρατές και κουρσάροι τα χρησιμοποιούσαν ως κρησφύγετα και ιδανικό τόπο για τα μεταξύ τους ραντεβού.
Η ουσία της μακροζωίας
Οι δραστηριότητες του επισκέπτη των San Blas είναι… κοινότοπες: Άραγμα στις παραλίες, χαλάρωση στα τιρκουάζ νερά, καταδύσεις στους κοραλλιογενείς κήπους, ιστιοπλοΐα, καθώς και περιηγήσεις στο τροπικό δάσος. Αυτή την ήρεμη ζωή, με μηδενικό άγχος, διάγουν και οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών, οι ινδιάνοι Γκούνα. Οι οποίοι όχι μόνο είναι μακρόβιοι, αλλά εμφανίζουν εννέα φορές χαμηλότερα ποσοστά καρδιοπαθειών σε σχέση με τους κατοίκους της ενδοχώρας του Παναμά. Όμως, κατά τους επιστήμονες που εξέτασαν την περίπτωσή τους, δεν είναι αυτό το απόλυτο μυστικό της μακροζωίας τους. Αποδίδουν το φαινόμενο στις μεγάλες ποσότητες ενός ροφήματος από υπερ-αντιοξειδωτικό κακάο που καταναλώνουν συχνά. Η φλαβονόλη που περιέχει θεωρείται ότι βοηθάει ιδιαίτερα στην καλή λειτουργία του καρδιοαγγειακού συστήματος προστατεύοντας από πολλές ασθένειες. Για την έλλειψη άγχους βέβαια ούτε λόγος.
Ο χρόνος σταμάτησε
Οι αυτόχθονες Ινδιάνοι λέγεται ότι είναι απόγονοι των Μάγιας και μεταφέρθηκαν στα νησιά από την ηπειρωτική χώρα από τους Ισπανούς κατακτητές. Ο τρόπος ζωής τους δε διαφέρει ουσιαστικά από εκείνον που είχαν τους τελευταίους αιώνες, αφού οι χριστιανοί ιεραπόστολοι δεν κατόρθωσαν να τους πείσουν να ασπασθούν τον δυτικό τρόπο ζωής. Ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει γι΄ αυτούς καθώς συνεχίζουν να ζουν στα χνάρια του προκολομβιανού πολιτισμού κατοικώντας σε παραδοσιακές καλαμένιες καλύβες. Οι τουρίστες που επισκέπτονται τα νησιά κοιμούνται σε αυτά ακριβώς τα καταλύματα. Σίγουρα δε, πριν φύγουν, αγοράζουν πολύχρωμα παραδοσιακά κεντήματα των ιθαγενών φτιαγμένα με μοναδική τέχνη, που οι Γκούνα θεωρούν ότι τους έχει δοθεί ως δώρο Θεού. Ο θεός που λατρεύουν ονομάζεται Erragon και πιστεύουν ότι εμφανίστηκε και πέθανε μόνο γι’ αυτούς. Η γλώσσα που μιλούν είναι τα παναμαϊκά ινδιάνικα, αλλά και μια δική τους ισπανική διάλεκτος που δεν ομιλείται πουθενά αλλού στον κόσμο. Επίσης δεν είναι ασυνήθιστο για τις γυναίκες τους να φορούν χρυσό χαλκά στη μύτη, ενώ το ντύσιμό τους εντυπωσιάζει με τα φωτεινά χρώματά του και τα στολίδια του. Λέγεται ακόμα ότι το 1921 ανακαλύφθηκαν στα νησιά μικροσκοπικές μούμιες που έμοιαζαν να ανήκουν σε νάνους ή σε κάποιο είδος μικρόσωμων ανθρωποειδών.
 
Και σημαία με σβάστικα
Είναι γεγονός και είναι αρκετά παράδοξο. Η σημαία που επέλεξε το 1925 (!) ο λαός των San Blas (της Kuna ή Guna Yala στην τοπική γλώσσα) λίγο πριν αποκτήσει την ανεξαρτησία του (1930), κοσμείται με μια σβάστικα στο κέντρο της. Όπως επίσης παράξενη είναι και η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου των Γκούνα να αφαιρεθούν τα λατινικά γράμματα P,T,K από το αλφάβητό τους (εξ ου και η αλλαγή του ονόματός τους από Κούνα σε Γκούνα).
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com