Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Tam-Tam το αναψυκτικό που έπιναν οι Έλληνες πριν την "απαγορευμένη" Coca-Cola

  Στην δεκαετία του '50 και του '60, στην τότε... "εξωτική" Ελλάδα κάποια Ταμ-τάμ διασκέδαζαν τα μικρά παιδιά! Μόνο που τα Ταμ-τάμ της εποχής,δεν είχαν καμιά σχέση με τύμπανα, αλλά με ένα πασίγνωστο αναψυκτικό, πρόδρομο της Coca-Cola, που τότε δεν είχε κάνει την εντυπωσιακή της είσοδο στον ελλαδικό χώρο! 
   Θυμάται κάποιος νέος της εποχής: "Tο αναψυκτικό TAM-TAM, ένα υποκατάστατο της Coca Cola που κυκλοφόρησε στη δεκαετία του ’60, όταν απαγορευόταν στην Ελλάδα η Coca Cola,  για προστασία της νεολαίας από τον “αμερικανικόν τρόπον ζωής” και -βέβαια- της ντόπιας βιομηχανίας από τον  ανταγωνισμό. Μόνο όσοι είχαν γνωστούς ή φίλους που δούλευαν  την αμερικάνικη βάση του Ελληνικού, μπορούσαν να απολαμβάνουν την δροσιά και τη φιγούρα που έδινε  η Coca Cola.
 

   Στα καλοκαιρινά σινεμά, λοιπόν, όταν ήταν να γίνει διάλειμμα στα μισά της ταινίας, έπεφτε αυτή η φράση: «ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΙΕΙΤΕ ΤΑΜ ΤΑΜ»".
  Κάποιος άλλος πάλι, θυμάται τα γνωστά club της εποχής και την περίεργη... σχέση τους με το Ταμ-τάμ: "Όλα αυτά τα club ήταν υπόγεια, έπαιζαν δυο ή και τρία συγκροτήματα για να καλύψουν το πρόγραμμα. 
  Τις Κυριακές είχαν πρωινά, έντεκα με μια, και απογευματινά, πέντε με οκτώ. Το εισιτήριο κόστιζε 60 δρχ. και με αυτό έπινες ένα φραπέ ή ένα βερμούτ.
  Διάσημο ήταν και το Στορκ στην παραλία, όπου και ο Tony Pinelli με τους Στορκς. Για να πας σε αυτό το club, έπαιρνες πούλμαν από του Φιξ και η είσοδος γινόταν με καπάκια του Ταμ Ταμ (αναψυκτικό που έφτιαχνε ο Φιξ, πρόδρομο της Coca Cola, μαζί το Σινάλκο και το Μπιράλ)".
    Στο Slang.gr, προσπαθώντας να εξηγήσουν μια slang έκφραση της εποχής φτάνουν να ανακατέψουν μέχρι και το Ταμ-τάμ: "Ορισμός: γαμώ το ταμτιριρί. Λήμμα: Παλιομοδίτικη έκφραση τη δεκαετίας του '60, προγενέστερη του «θα σου γαμήσω ό,τι έχεις και δεν έχεις».  Η άνευ νοήματος λέξη «ταμτιριρί» ίσως να παραπέμπει στο γνωστό αναψυκτικό ταμ ταμ. π.χ. Πάρε τα κλειδιά του αυτοκινήτου, αλλά μην δω καμία ζημιά, γιατι θα σου γαμήσω το ταμ τιριρί! "
Βηζαντιναί ανωμαλίαι 
εις το κράτος του ταμ-ταμ (Μποστ) 
Σκίτσο που δημοσιεύτηκε στην Αυγή στις 20 Σεπτεμβρίου 1964, δυο μέρες μετά τους γάμους του βασιλιά Κωνσταντίνου με την Άννα-Μαρία. Η μαμά-Ελλάς, ανεβασμένη σε ένα βαρέλι μαζί με την Ανεργίτσα (με το αιώνιο ‘Βιβλιάριο απόρων κορασίδων’ στο χέρι) θαυμάζει τους ξένους εστεμμένους που πηγαίνουν στο γάμο. Με τα κυάλια στο χέρι, ο Πειναλέων την ειδοποιεί ότι στη Βιοχάλκο ο στρατός δέρνει εργάτες. Το τι σημαίνει στον τίτλο "εις το κράτος του ταμ-ταμ", η πιο σοβαρή εικασία είναι να εννοεί το αναψυκτικό, που κυκλοφορούσε την εποχή εκείνη!
Τελικά, το "Ταμ-τάμ" δεν επέζησε με την είσοδο της Coca-Cola, που έστειλε στη λήθη την "ελληνική Coca-Cola", όπως χαρακτήριζαν κάποιοι ρομαντικοί το αναψυκτικό "Ταμ-ταμ"!
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com