Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Αερογραφίτης: Αυτό είναι το ελαφρύτερο υλικό που κατασκευάστηκε ποτέ

Aerographite: The World's lightest Material
Αερογραφίτης. Αυτό είναι το νέο υλικό που κατασκεύασαν ερευνητές από τα Hamburg University of Technology και University of Kiel, το οποίο κατασκευάστηκε από ένα δίκτυο κενών νανοσωλήνων άνθρακα και παίρνει πανεύκολα τον τίτλο του “ελαφρύτερου υλικού που κατασκευάστηκε ποτέ” με πυκνότητα λιγότερο από 0.2 milligram ανά κυβικό εκατοστό (mg/cm³).
Όπως βλέπετε από τη φωτογραφία (Tuhh, Karl Schulte/DPA/Press Association Images) του ηλεκτρονικού μικροσκόπιου (σε νανοκλίμακα), ο αερογραφίτης είναι εξαιρετικά πορώδης (ουσιαστικά κενός χώρος), αλλά σε μεγάλη κλίμακα θα έμοιαζε με ένα μαύρο σφουγγάρι.
Πριν από τον αερογραφίτη, το ρεκόρ κατείχαν το aerogel (το χρησιμοποίησε η NASA για να συλλέξει σκόνη από έναν κομήτη) με πυκνότητα 1 mg/cm³ (δηλαδή 99,9% κενός χώρος) και έπειτα o “μεταλλικός αφρός” (metallic microlattice) με πυκνότητα 0.9 mg/cm³.
Σε ό,τι αφορά τις ιδιότητες του, ο αερογραφίτης μπορεί να συμπιεστεί κατά παράγοντα 1000 προτού επανέλθει στο αρχικό μέγεθος του, αντέχει 35 φορές μεγαλύτερο βάρος από το aerogel, ενώ είναι ηλεκτρικά αγώγιμο και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε εξαιρετικά λεπτές και ελαφριές μπαταρίες.
Οι πιο καταρτισμένοι μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά την εργασία εδώ.
[via Gizmodo]
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com